Aktív

Edzés menstruáció idején: sportoljunk vagy ne?

Gyakran felmerülő kérdés a menstruáció alatti edzés témaköre, mert lássuk be: nem sok kedvünk van ilyenkor edzeni, pedig lehet, hogy jót tenne. Arra, hogy miért érdemes a „piros” napokon is felvenni az edzőcipőt, Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász-endokrinológus segítségével kerestük a választ.

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy amikor eljön a menzesz időszaka, az utolsó dolog, ami eszünkbe jut, hogy sportolni induljunk. Nyűgösek vagyunk, kellemetlen fizikai tünetekkel küzdünk, és legszívesebben naphosszat az ágyban lennénk egy halom nassolnivaló és film társaságában. Pedig akár ki is rángathatnánk magunkat ebből a kényelmetlen állapotból.

A mozgás előnyei

Sokan gondolják veszélyesnek a menzesz alatti mozgást, ez azonban óriási tévhit, hiszen éppen az ellenkezője igaz. „A sport alapvetően hozzájárul egy jobb testi-lelki, és mentális állapothoz, jobban érezzük tőle magunkat a bőrünkben, kevésbé leszünk szorongóak, jobb lesz az önképünk, és a nőiességünket is jobban tudjuk megélni, mindez pedig hatással van a ciklusunkra, és a menstruáció milyenségére is – mondja Dr. Lőrincz Ildikó nőgyógyász-endokrinológus. – A rendszeres mozgás mérsékelheti a premenstruációs időszak nehézségeit (puffadás, fejfájás, hangulatingadozás), sőt a menzesz tartamán is könnyíthet. Ha sportolunk, jobb lesz a vérkeringésünk, jobban ellazulhatunk, ez pedig a fájdalmak enyhítésében is segíthet. Mivel a mozgás alhasi vérbőséget okoz, könnyebben leválik a méhnyálkahártya, és hamarabb véget érhet a vérzés.” A téma komplex, de a tények magukért beszélnek – pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a fent felsoroltak mellett csökkenhet a fáradtságérzetünk, melyet elsősorban a hormonális változások idéznek elő.

Ezeket az előnyöket kutatások is alátámasztották. A rendszeres mozgás

segíthet a görcsök elmulasztásában, és ez már egy egyszerű 15-30 perces séta esetében is igaz.

Ha intenzívebb sportot választunk, szintén jót tehetünk: a verejtékezés által hamarabb és könnyebben távozhat a felhalmozódott víz a testünkből, ráadásul a mozgás endorfint termel a szervezetünkben, ami természetes fájdalomcsillapítóként hat, és gondoskodik a jóllétünkről testileg és lelkileg egyaránt.

Jó, ha tudjuk, megfogadjuk    

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a menstruáció időszaka befolyásolná képességünket a testmozgás tekintetében, ez alapján tehát nem lehet különbséget tenni a ciklus különböző fázisai között. Bizonyított tény azonban, hogy a hosszú és megterhelő, komoly állóképességet igénylő, meleg, párás időben zajló sportesemények (például nyári maratonok) negatív hatással vannak az ovuláló és menstruáló nőkre.

Nem elhanyagolható az sem, hogy ha régóta nem mozogtunk, és hirtelen nagy intenzitással vágunk bele egy edzésprogramba, az a menstruációnk elmaradását is okozhatja. Ebben az esetben érdemes egy kicsit lassítani a tempón, és konzultálni a kezelőorvosunkkal!

„A legjobb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk az ösztöneinkre és a testünk jelzéseire. Ha valami nem esik jól, ne erőltessük, és semmiképpen se ilyenkor akarjuk átlépni a határainkat. Egy egészséges hétköznapi, vagyis átlagos sportteljesítménnyel nem tehetünk rosszat a szervezetünknek, ha viszont nagyon erős a vérzés, akkor inkább ne sportoljunk. Minden esetben ügyeljünk a folyadékpótlásra, és inkább kerüljük a durva erőkifejtéssel járó mozgásformákat – javasolja a nőgyógyász. –

Kifejezetten ajánlott az aviva torna, ami a női szervek keringését támogatja, így könnyíthet a menstruáción is.

Jó lehet még a jóga és a pilates, hiszen ezek segíthetnek a befeszült területek kilazításában. Azoknak, akik komolyabb szinten, rendszeresen, esetleg versenyszerűen sportolnak, ajánlottak azok a fogamzásgátló tabletták, amelyek mellett évszakonként egyszer jelentkezik csak a menzesz. Ez egy kimondottan kényelmes és élhető megoldás a nők számára.”

Mindannyian másképp működünk, és másképp is éjük meg a menstruáció napjait, mégis érdemes egy mozgékony és aktív életmód mellett letenni a voksunkat, hiszen ez összetetten hat az életvitelünkre, a testi, lelki, és női egészségünkre. Egy dologra azért figyeljünk oda: ha szükséges, tartsunk szünetet, és vegyük tudomásul, ha azt jelzi a testünk: pihennünk kéne.

Nyitókép: Andrea Piacquadio / Pexels 

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X