Aktív

Az edzőterem látogatásának 6 meglepő következménye

Jobban fogsz kinézni, tehát nőni fog az önbizalmad is. Minden nap csirkemellet kell majd enned, meg rizst. Megszereted a fehérjeturmix ízét. Sőt, talán nem is kötnek majd beléd az utcán. Bár a fentiek mind megtörténhetnek veled, ha a konditerembe járást az életed szerves részévé teszed, van a rendszeres edzésnek pár olyan hozadéka is, amire most még talán nem is gondolnál. Ezekből szedtünk össze néhányat, szigorúan saját tapasztalatok alapján.

1. SOKKAL könnyebb reggel felkelni

Még 5 perc? Ma inkább beteget jelentek, annyira fáradt vagyok? Hideg van a szobában, a takaró pedig jó meleg? A rendszeres edzés olyan gyorsan tett feleslegessé minden ilyen kifogást, amilyen gyorsan az evezőpadot lestoppolják, ha egy percig nem figyelsz oda.

Míg az inaktív énem mogorván, forgolódva, az ágyban még 15 percig mobilozva kezdett bele a napba, a fitt és sportos változat boldogan, alsógatyában ugrott ki az ágyból még egy februári hajnalon is, alig várva, hogy egy reggeli beszélgetős műsort hallgatva álljon sorba egy fekvenyomópadhoz.

2. El kellett fogadni, hogy télen a hajam sosem fog normálisan kinézni. Hacsak nem vágatom le. Pont télen.

Teljesen mindegy, hogy reggel, munka előtt, vagy munka után mentem el edzeni, a hajmosás minden alkalommal elkerülhetetlen volt – aztán pedig az is, hogy sietve, még vizesen begyűrjem az egészet egy sapka alá és úgy induljak dolgozni/moziba/sörözni. Természetesen, amikor a célomhoz megérkezve elkezdtem levetkőzni, akkor az új frizurámat látva sokan kapták elő a telefonjukat azzal a felkiáltással, hogy „várjál, várjál, állj meg, fordulj ide”, hogy aztán az eredményt 2 perc múlva a közösségi médiában lássam viszont. Akkor esett le, hogy a férfi sportolók miért tolják le inkább egy géppel az egészet, és azóta tisztelem sokkal jobban a hosszú hajú nőket, akik felfoghatatlan módon képesek edzés után is majdnem úgy kinézni, mint előtte.

3. Hirtelen túl sok lett az energiám

Az ember naivan azt gondolná, az edzés elfáraszt, leszív, az ember legszívesebben pihenne utána egy jót. Ehelyett viszont olyan adrenalinhullámok árasztottak el, hogy néha például kedvem támadt csak úgy felmászni egy fára – és erről csak azért tettem le pár másodperccel később, mert egyrészt épp munkába mentem és zakó volt rajtam, másrészt pedig a fa két villamosvágány között állt a Károly körúton. De komolyan elgondolkodtam a dolgon, ez pedig sokat elmond az akkori energiaszintemről.

4. Azt hittem, ki vagyok gyúrva. És ezt csak hinni is elég volt ahhoz, hogy megnőjön az önbizalmam.

Néhány hónap rendszeres edzés elég volt ahhoz, hogy elkezdjem nagyon erősnek érezni magam, sőt, még a tükör előtt állva is eredményeket fedezhessek fel. Visszatekintve persze a frászt voltam én olyan erős, és az akkoriban készült fotók is bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a Dolph Lundgren-i kiállástól elég messze voltam – de bőven elég volt elhinni magamról, hogy simán odaférnék egy életmódmagazin címlapjára. Mert érdekes módon, ha te ezt gondolod, mások is ezt fogják majd gondolni, még akkor is, ha kezdetben zavart okoz a fejükben a magadról alkotott kép és az általuk érzékelt valóság között tátongó szakadék. A rendszeres edzés legalább annyit tanít a testedről, mint az önértékelésnek és az önbizalomnak az életedben betöltött szerepéről.

5. Lemaradtam az éppen népszerű tv-showkról, közéleti témákról és hírekről.

Sokan azt mondják, ha komolyan edzel, az simán igényelhet annyi időt és odafigyelést, mintha lenne még egy munkahelyed. Reggel sietsz mozogni, nem híreket olvasgatsz az ágyban, kávézás közben. Este pedig későn érsz haza és igyekszel is minél hamarabb lefeküdni, hogy meglegyen az a regenerálódáshoz szükséges alvásmennyiség, amiről a személyi edzők is beszélni szoktak. Ha pedig emellett a feszes rutin mellett be tudsz szúrni egy-egy baráti beszélgetést a hetedbe, akkor ijedten konstatálod, hogy itt mindenki beható ismeretekkel rendelkezik egy olyan témáról, amiről te még csak nem is hallottál. Hát persze, hiszen nekik van idejük edzés helyett a kanapén tölteni az estéiket. De ezt te egy cseppet sem bánod, sőt, még sajnálod is őket egy kicsit.

6. SOKKAL jobb érzés volt esténként lefeküdni aludni

Ismered azt azt érzést, amikor egy-két órányi megfeszített izommunka, izzadás és egy forró zuhany után nehezedre esik megnyomni még a fogkrémes tubust is? És azt, amikor végül a takaró alá mászni olyan érzés, mintha egy agyonverés után a mennyországba kerültél volna, ahol egy lágyan citerázó angyal egy mézzel töltött bárányfelhőre fekteti az összetört testedet? Ha nem, akkor te még sosem edzettél igazán. De próbáld ki, mert már csak emiatt is érdemes!

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X