Aktív

A tojástartó második élete: vagdoss, ragassz, fess, dekorálj!

A papír tojástálcák és tojástartók komposztálhatók, tehát nem a kukában a helyük! Van, aki a zeneszoba hangszigetelésére használja őket, mások gyújtósnak a cserépkályhába meg a sparheltba, de lehet palántanevelő vagy madáretető is belőlük. Kreatív kezek által látványos dekorációvá válhatnak. Nézzük! 

Váza vagy kaspó

Ehhez nem kell más, mint egy megfelelő méretű befőttes üveg, tojástálca és spárga vagy színes kötözőszalag. Kisebb üveghez első lépésként megfelelő méretűre szabjuk az alapanyagot. A tojástálcákat egyszerűen az üveg köré kanyarítjuk, és a madzaggal szorosan átkötve rögzítjük – lehet, hogy ehhez a művelethez négy kézre lesz szükség! Attól függően, hogy a tálca milyen mintázatú, melyik felét tettük láthatóvá, és milyen szorosan hajtogattuk össze, különféle struktúrát kapunk. Vágott vagy cserepes virághoz, rusztikus vagy minimál környezetbe is remekül illik. 

 

 

Virágok

A tojástálcát feldaraboljuk, majd a kívánt színűre befestjük. A sorrendet meg is fordíthatjuk: előbb festés, aztán vagdosás. A daraboláshoz erős ollót vagy hegyes kést használjunk. Az egyes darabkákat behasogatjuk, és az így kapott négy részt szép ívesre kanyarítjuk, ebből alakulnak ki a szirmok.

A tavaszi virágos ághoz 2-3 szirmos darabot illesztünk egymásba. Érdemes az egyiket kisebbre vágni, mint a többit, és ennek a közepébe kerülhet egy plusz festékpötty, mintha az igazi virág közepe lenne. Összeragasztjuk, és szépen ráillesztjük ragasztóval egy faágra. 

  

A rózsához 6-8 szirmos darabra lesz szükség. Az első lesz a rózsa közepe, ennek szirmait kissé megsodorjuk, és ívesen, szorosan egymáshoz ragasztjuk. Beleillesztjük a következő darabba, ezt is szorosan hozzáragasztjuk. A többivel szintén hasonlóan járunk el, egyre lazábbra hagyva őket, míg az utolsót már csak egy pötty ragasztóval középen rögzítjük: ezek lesznek a rózsánk külső, kinyílt szirmai. A kész rózsákból egész rózsakosár készülhet, vagy egy-egy hurka- vagy bambuszpálcát beletűzve száras rózsává varázsolhatjuk. Ízlés szerint hagyhatjuk természetes színében, vagy befesthetjük.

 

+1: Sárkány

Amíg az anyukák a virágokkal küzdenek, az aprónép egész állatseregletet készíthet némi festék, ragasztó és pár irodai eszköz (gemkapocs, miltonkapocs) segítségével. A sárkány – vagy hernyó – elkészítése a legegyszerűbb: egy hosszú csíkot vágunk a tojástálcából, kedvünk szerint szépen befestjük, majd szemet biggyesztünk rá, és kész.

 

További kreatív tippeink is vannak. Hasznosítsd a régi farmert, készíts virágkompozíciókat, csinálj zero waste ajándékokat

Ajánljuk még:

Űzd el a stresszt sütéssel, avagy „stressbaking” ötven felett

Az Instagramon – pláne a COVID-járvány kitörése óta – nap nap után gyarapodik a #stressbaking (#stresszsütés) gyűjtőszóval jelölt képek és üzenetek sora, ma már jóval több mint 50.000 ilyen bejegyzéssel lehet találkozni. Ezeken a képeken szebbnél szebb péksüteményeket és egyéb süteményeket mutatnak a bőszen lájkoló közönségnek. Felmerül a kérdés: mitől lett ilyen népszerű ez a téma? Tényleg segíthet a sütés tevékenysége, tényleg tudja oldani a stresszes állapotot, akár vészhelyzet idején is – és lehet ennek korosztályos limitje?

 

Már követem az oldalt

X