GolfÁramlat

10 zero waste ajándék, ezúttal élmények helyett

Ha nincs is még ötleted, mit adj egy-két szerettednek, ne ess kétségbe! Gondold végig, mi van otthon, s minek örülne a másik. Talán van közös metszet, és egy szép, személyes ajándék kerülhet a fa alá. Ha pedig úgy érzed, van még időd és lehetőséged vásárolni, érdemes a bioboltok kínálatában is szétnézni!

1) Kézműves kozmetikumok

A jól megszokott, snassz tusfürdőcsomag helyett válogass idén a minőségi kozmetikumok között: egy különleges kézműves szappanválogatás, pár üvegcse aromavíz vagy valamelyik bio szilárd testápoló biztos sikert arat. Ez kicsit drágább mulatság lesz, mint a tusfürdő, de zöldebb is!

2) Hazai gasztrocsomag

Az elmúlt években olyan sok magyar műhelyt ismerhettünk meg, amik valódi értéket teremtenek, Magolajak, batátakrémek, cukormentes szörpök, csokoládék és elképzelhetetlen ízvilágú lekvárok töltik meg a bioboltok polcait – miért rendelnél valamit a világ túlsó végéről, ha fantasztikus hazai termékeket is ajándékozhatsz?!

3) Csomagolásmentes finomságok

A gasztroajándékoknak van egy még zöldebb verziója: a csomagolásmentesen vásárolt gasztroajándékok. Szerezz be néhány szép üveget – akár egy sima befőtteset fehér fedéllel-, töltsd meg kimérősen színes tésztákkal, drazsékkal vagy egyéb nyalánkságokkal, majd készíts rá otthon valami szép dekorációt, mondjuk fenyőágból és csipkebogyóból.

4) Magad készítette finomságok 

Ha még egy lépést tennél a gasztrovonalon, készíts magad ehető-iható ajándékokat. Jöhetnek a gyógynövényes macerátumok, egy szépen csomagolt kosár, telepakolva a nyáron eltett kincsekkel, esetleg egy frissen összedobott olaj szuper ajándék lehet! Ehhez ötleteket ITT adtunk. 

5) Növények újragondolva

Most egy kreatív ötletre szeretném felhívni a figyelmed: mi lenne, ha szobanövények helyett idén a kültérre adnál valamit? Ha olyannak szeretnél ajándékozni, aki éppen kertépítés előtt áll, ajánld fel neki, hogy tavasszal állsz néhány csemetét a kertjébe vagy vállalod, megveszed a palántákat a veteményesébe, esetleg telepítesz neki egy szőlőlugast – természetesen, csak akkor tedd, ha tudod, hogy ilyen tervei vannak!

6) Műanyagmentes háztartási eszközök

A környezettudatos életmódra törekvő rokonoknak talán nem is adhatsz jobb tárgyi ajándékot, mint egy faseprűt. A lehetőségek nyilván nem zárulnak be ennyivel, manapság már jóformán minden háztartási eszköznek megtalálod a műanyagmentes verzióját, legyen szó kenőecsetről, mosogatókeféről vagy fogkeféről. Igen, aki zölden akar élni, az tud ezeknek örülni!

7) Természetes textilek

Egy házat a díszpárnák, függönyök és egyéb textil kiegészítők tesznek igazán otthonossá, de nem ám a gagyi, műszálas darabok! Adj idén valami minőségit, lenvászon terítőt vagy karácsonyi mintás biopamut konyharuhát – olyat, aminek már a tapintásán is érződik a természet. Ilyesmiket is találtok a legközelebbi textilboltban, és kis ügyességgel egy-két óra alatt varrhattok belőle azt, amire szüksége van az ajándékozottnak!

8) Környezettudatossággal kapcsolatos könyvek

Manapság rengeteg könyvet találsz a tudatos életmód témájában, legyen szó hulladékmentességről, bútorfestésről, a zero waste konyháról vagy éppen a permakultúrás kertművelési módszerekről. Egy könyv tulajdonképpen úgy válhat környezetbarát ajándékká, hogy a tulajdonosa elkezdi használni a benne olvasottakat, ezért mindenképp csak olyannak vásárold meg, aki érdeklődik a téma iránt.

9) Fa játékok a gyerekeknek

A világ legtöbb műanyagja talán a gyerekszobákban található, holott egyre több helyen árulnak gyönyörű, kézműves fajátékokat. Idén tedd le te is mellettük a voksod. Egy minőségi fajáték nyilván drágább, mint a gagyi műanyag, de nem jobb egy darab minőségi játék, mint három olyan, ami fél év alatt szétesik?

10) Újrahasznosított dekorációk

A lakberendezési holmikkal könnyű melléfogni, hiszen mindenkinek más az ízlése, ettől függetlenül nagyon klassz ajándék lehet egy újrahasznosítással készült kis dísz, ha valóban tudod, mire vágynak a szeretteid. Festett toboz, textilszatyor vagy nyaklánc kávékapszulából, ma tulajdonképpen mindent megtalálsz újrahasznosítva, ami kedves lehet valaki szívének. Ilyenkor egy a lényeg: ne spórold meg a másikra hangolódás idejét! 

Ajánljuk még:

A legjobb tavaszi ajándékok kertbarátoknak

Talán a napfény, talán a melegedő idő teszi, de a tavasz beköszöntével valahogy sokkal több figyelem és energia jut azokra a pillanatokra, amikor meglepjük szeretteinket. Apró figyelmességek vagy éppen nagy családi ünnepek- vannak olyan ajándékok, amikkel nem nyúlhatunk mellé. Legalábbis ha kertbarátról van szó, biztosan nem…

 

Már követem az oldalt

X