10 zero waste ajándék, ezúttal élmények helyett

GolfÁramlat

10 zero waste ajándék, ezúttal élmények helyett

Ha nincs is még ötleted, mit adj egy-két szerettednek, ne ess kétségbe! Gondold végig, mi van otthon, s minek örülne a másik. Talán van közös metszet, és egy szép, személyes ajándék kerülhet a fa alá. Ha pedig úgy érzed, van még időd és lehetőséged vásárolni, érdemes a bioboltok kínálatában is szétnézni!

1) Kézműves kozmetikumok

A jól megszokott, snassz tusfürdőcsomag helyett válogass idén a minőségi kozmetikumok között: egy különleges kézműves szappanválogatás, pár üvegcse aromavíz vagy valamelyik bio szilárd testápoló biztos sikert arat. Ez kicsit drágább mulatság lesz, mint a tusfürdő, de zöldebb is!

2) Hazai gasztrocsomag

Az elmúlt években olyan sok magyar műhelyt ismerhettünk meg, amik valódi értéket teremtenek, Magolajak, batátakrémek, cukormentes szörpök, csokoládék és elképzelhetetlen ízvilágú lekvárok töltik meg a bioboltok polcait – miért rendelnél valamit a világ túlsó végéről, ha fantasztikus hazai termékeket is ajándékozhatsz?!

3) Csomagolásmentes finomságok

A gasztroajándékoknak van egy még zöldebb verziója: a csomagolásmentesen vásárolt gasztroajándékok. Szerezz be néhány szép üveget – akár egy sima befőtteset fehér fedéllel-, töltsd meg kimérősen színes tésztákkal, drazsékkal vagy egyéb nyalánkságokkal, majd készíts rá otthon valami szép dekorációt, mondjuk fenyőágból és csipkebogyóból.

4) Magad készítette finomságok 

Ha még egy lépést tennél a gasztrovonalon, készíts magad ehető-iható ajándékokat. Jöhetnek a gyógynövényes macerátumok, egy szépen csomagolt kosár, telepakolva a nyáron eltett kincsekkel, esetleg egy frissen összedobott olaj szuper ajándék lehet! Ehhez ötleteket ITT adtunk. 

5) Növények újragondolva

Most egy kreatív ötletre szeretném felhívni a figyelmed: mi lenne, ha szobanövények helyett idén a kültérre adnál valamit? Ha olyannak szeretnél ajándékozni, aki éppen kertépítés előtt áll, ajánld fel neki, hogy tavasszal állsz néhány csemetét a kertjébe vagy vállalod, megveszed a palántákat a veteményesébe, esetleg telepítesz neki egy szőlőlugast – természetesen, csak akkor tedd, ha tudod, hogy ilyen tervei vannak!

6) Műanyagmentes háztartási eszközök

A környezettudatos életmódra törekvő rokonoknak talán nem is adhatsz jobb tárgyi ajándékot, mint egy faseprűt. A lehetőségek nyilván nem zárulnak be ennyivel, manapság már jóformán minden háztartási eszköznek megtalálod a műanyagmentes verzióját, legyen szó kenőecsetről, mosogatókeféről vagy fogkeféről. Igen, aki zölden akar élni, az tud ezeknek örülni!

7) Természetes textilek

Egy házat a díszpárnák, függönyök és egyéb textil kiegészítők tesznek igazán otthonossá, de nem ám a gagyi, műszálas darabok! Adj idén valami minőségit, lenvászon terítőt vagy karácsonyi mintás biopamut konyharuhát – olyat, aminek már a tapintásán is érződik a természet. Ilyesmiket is találtok a legközelebbi textilboltban, és kis ügyességgel egy-két óra alatt varrhattok belőle azt, amire szüksége van az ajándékozottnak!

8) Környezettudatossággal kapcsolatos könyvek

Manapság rengeteg könyvet találsz a tudatos életmód témájában, legyen szó hulladékmentességről, bútorfestésről, a zero waste konyháról vagy éppen a permakultúrás kertművelési módszerekről. Egy könyv tulajdonképpen úgy válhat környezetbarát ajándékká, hogy a tulajdonosa elkezdi használni a benne olvasottakat, ezért mindenképp csak olyannak vásárold meg, aki érdeklődik a téma iránt.

9) Fa játékok a gyerekeknek

A világ legtöbb műanyagja talán a gyerekszobákban található, holott egyre több helyen árulnak gyönyörű, kézműves fajátékokat. Idén tedd le te is mellettük a voksod. Egy minőségi fajáték nyilván drágább, mint a gagyi műanyag, de nem jobb egy darab minőségi játék, mint három olyan, ami fél év alatt szétesik?

10) Újrahasznosított dekorációk

A lakberendezési holmikkal könnyű melléfogni, hiszen mindenkinek más az ízlése, ettől függetlenül nagyon klassz ajándék lehet egy újrahasznosítással készült kis dísz, ha valóban tudod, mire vágynak a szeretteid. Festett toboz, textilszatyor vagy nyaklánc kávékapszulából, ma tulajdonképpen mindent megtalálsz újrahasznosítva, ami kedves lehet valaki szívének. Ilyenkor egy a lényeg: ne spórold meg a másikra hangolódás idejét! 

Ajánljuk még:

Piros bugyi, összetört gránátalma – újévi szerencsehozó praktikák Törökországban

Bár Törökországban hivatalosan nem ünneplik a karácsonyt, a nagyobb városok egy része mégis ünnepi díszbe borul az év vége közeledtével. Fényfüzérek villognak az üzletekben, és sok helyen feldíszített fenyőfával, hóemberrel, Mikulással is lehet találkozni. Ráadásul ilyenkor minden butikban előtérbe kerülnek a piros fehérneműk, ugyanis egyre jobban terjed a szokás, miszerint Szilveszter éjjelén ezt kell viselni: akkor szerencsés lesz az új év.

 

Már követem az oldalt

X