A legjobb tavaszi ajándékok kertbarátoknak

Aktív

A legjobb tavaszi ajándékok kertbarátoknak

Talán a napfény, talán a melegedő idő teszi, de a tavasz beköszöntével valahogy sokkal több figyelem és energia jut azokra a pillanatokra, amikor meglepjük szeretteinket. Apró figyelmességek vagy éppen nagy családi ünnepek- vannak olyan ajándékok, amikkel nem nyúlhatunk mellé. Legalábbis ha kertbarátról van szó, biztosan nem…

Magbonbon

Egyik kedvencem a magbonbon vagy a formára vágott, ültethető figurák. Ehhez nem kell más, mint egy kis összetépkedett papír és víz, illetve annak a növénynek a magja, amellyel szeretnénk megajándékozni szerettünket. Elkészítésükhöz az összetépkedett hulladékpapírokat vízbe áztatjuk, majd mikor átáztak, a felesleges vizet kinyomkodjuk, és a magokat beleforgatva golyókat gyúrunk belőlük. Vannak, akik szeretik a jól eldolgozott formákat, ezért le is turmixolják a vizes papírt, masszát készítve.

Ha szeretnénk egy kis extrát belecsempészni, akkor agyagporral vagy más, természetes színezékkel különböző árnyalatokat is adhatunk a bonbonoknak, de ha van odahaza csokikészítéshez használt formánk, akkor változatos bonbon alakú magbonbonokat is készíthetünk.

Ugyanígy járhatunk el a figurákkal is: a masszát sütikinyomóba öntve várunk a kiszáradásig. Ilyenkor érdemes a forma alá egy ahhoz teljesen simuló, egyenes felületet választani, hogy szép legyen a végleges forma, de az is hasznos lehet, ha a forma szélét olajjal kenjük be, mert így sokkal egyszerűbb lesz kivennünk a kész magformáinkat.

Fotó: Unsplash / Katsia Jazwinska

Préselt virág üdvözlőlap

Egy örök klasszikus, ami mindig megmelengeti a lelkem. A kertünkben kinyíló virágok préselése olyan, mintha „örökké” tudnánk tenni a természet nagy pillanatait. Nincs olyan kertbarát, aki ne örülne a színes, életet idéző virágok üdvözletének főleg akkor, ha azokat kreatívan rendezzük el a papíron.

A gyűjtés során figyeljünk rá, hogy száraz időben induljunk útnak, és olyan virágokat, növényi részeket gyűjtsünk, amik nem pozsgásak, nem húsosak, nem vastagok! Ha kiválasztottuk kedvenc virágainkat, helyezzük őket újságpapírok közé, és helyezzünk rájuk nehéz, vaskos könyveket. Aki úgy érzi, hogy a préselés szenvedélyének gyakrabban is szeretne hódolni, annak érdemes házi prést is készítenie – erre számos lehetősége van. Kitűnő otthoni prés lehet egy kézi emelő is, amit kerékcserék során szoktak alkalmazni: az újságpapírok közé rétegezett virágokat két falap közé tesszük, és egy harmadik, felső vízszintes felület közé ékeljük ki az emelővel.

Fotó: Pixabay / Gerry Lompot Mangubat

A vékonyabb növényi részek, megfelelően szoros prés alatt már pár nap alatt is készre préselődhetnek – de ne felejtsük el naponta cserélni a papírokat, átforgatni a virágokat. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha napokra otthagyjuk, és a megbarnult, penészesedő növények látványa fogad.

Ha elkészültek a préselt növényeink, akkor jön a kreativitás csodája: fogjunk egy kartonlapot, és helyezzük rá a növényeket! Ragaszthatjuk őket a klasszikus megoldással, papír ragasztószalaggal, de akár egy gyengéd, folyékony ragasztóval is rögzíthetjük a papírra. A bátrabbak megpróbálhatnak formákat, figurákat vagy komplett képi jeleneteket is kirakni belőlük – a préselt virágok művészetének csak a képzelet és a kézügyesség szabhat határokat.

Egyedi növényjelölő pálcikák

Kedves, könnyedén elkészíthető ajándékok – főleg gyermekekkel ideális nekifogni. Ha nyáron előrelátóak voltunk, és összegyűjtöttük a jégkrémpálcikákat, akkor minden adott, de akkor se csüggedjünk, ha ez nem történt meg: a kreatív hobbiboltokban számos méretben elérhetjük az alapanyagokat. Ha a pálcikák megvannak, fogjunk festéket, filcet, szalvétát – fessünk, díszítsünk vagy akár decoupage-oljunk. Egy dologra figyeljünk csak: a háttér legyen világosabb, hogy később egy fekete filccel ráírva látszódjanak a növények nevei!

Ha elkészültünk a pálcikákkal, kenjük le lakkal – ez jobb esetben a szezon alatt végig megvédi a víz okozta problémáktól. Aki a környezet egészségét is szívén viseli, annak jó hírem van: ma már számos környezetbarát festék elérhető idehaza, így nem kell kompromisszumot kötnünk.

Fotó: Unsplash / Halmosi Bence

Kandírozott árvácska

Elkészítése hosszadalmas és aprólékos munkát igényel, de megéri időt áldoznunk rá, mert egy igazi szív küldi szívnek ajándék lesz belőle. Fontos, hogy csak megbízható forrásból származó virágokkal dolgozzunk – legjobb, ha saját kertünkben szedtük. Az árvácska virágait mossuk meg, szárítsuk le, és terítsük ki a munkaasztalon!

Verjük egy tojás fehérjéjét habosra, egy ecset segítségével kenjük be a virágokat a tojásfehérje habjával, majd forgassuk bele cukorba. Tehetünk a cukorba vaníliát vagy fahéjat, esetleg gyömbért vagy más, általunk kedvelt fűszert.

Ha mindkét oldalát alaposan becukroztuk, akkor tegyük egy sütőpapírral beborított rácsra, és szellős helyen hagyjuk megszáradni! Miközben szárad, érdemes megforgatnunk, hogy mindenhol egyenletesen mehessen végbe ez a fontos folyamat. A kész virágokat tehetjük dobozba, üvegbe- a megajándékozott pedig csemegézhet belőle, de akár sütemények vagy saláták díszítéséhez is felhasználhatja.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X