Aktív

8 mód, ahogyan elteheted télre a sóskát – Te melyikre szavazol?

A sóskaszezon derekán tippeket, praktikákat kerestünk: hogyan lehet tartósítani a sóskát? A szerkesztőség tagjai (és az ő barátaik) ezeket a módszereket alkalmazzák. És ti?

A sóska csodálatos. Mindegy, hogy mezei, réti, kerti sóska – szeretjük! Finom, frissítő, tápanyagban gazdag nyári zöldségünk. Sokan szeretik savanyú ízét, amit az oxálsavnak köszönhet, de magas vitamintartalma (fokozottan sok C- és A-vitamint tartalmaz) és a benne található ásványi sók miatt is érdemes fogyasztani. Nem csak a nyáron!

Sokféle módon tartósíthatjuk a sóskát, gyakorlatilag ahány ház, annyi módszer van erre. Most ezek közül gyűjtöttük össze a nyolc leggyakoribbat:

1. Többen alapos tisztítással kezditek, majd jöhet a párolás, botmixerrel való turmixolás, végül a fagyasztás

2. Mások ugyanezt a módszert követik, de nem párolják, inkább zsírban vagy olajban dinsztelik a sóskát, majd úgy fagyasztják

3. Van, aki dinszteli a sóskát, majd fejessalátával vegyesen fagyasztja – érdemes lehet ezt a párosítást is kipróbálni!

4. Van, aki a tisztítás után megszárítja a sóskalevelet, azt fagyasztja le

5. Megint más mosás után ledinszteli a zöldséget sóval, majd a még forró pépet üvegekbe szedi, olajat vagy zsírt tölt rá. Szorosan lezárja, majd dunsztban kihűti az üveget – vagyis hozzáadott tartósítószer és fagyasztás nélkül konzerválja a sóskát

6. Szintén fagyasztásmentes módszer, ha mosás után lecsepegtetjük a leveleket, majd húsdarálón átnyomjuk, így saját levében tehetjük el befőttesüvegekbe a zöldséget. Légmentesen lezárt tárolóban állítólag évekig eláll így is

7. Van, aki a főzéssel nem spórol: megfőzi előbb a leveleket, majd lecsepegteti, lehűti és összeturmixolja. Ezután a pépet újra felfőzi, kis üvegekbe önti, az üvegeket lezárja, majd forró vízben még öt percig főzi a sóskát. Dunsztban kihűti végül

8. Ennek a folyamatnak némileg egyszerűsített formája az, mikor a frissen szedett sóskát üvegekbe nyomkodjuk, amilyen szorosan csak lehet, majd a tetejére pici szalicilt teszünk. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd úgy, hogy a kétharmadáig érjen a víz egy-egy üvegnek, feltesszük főni. Fél óra főzés után dunsztba tesszük, kihűtjük

Szavazzatok!

Ti melyik módszert használjátok, vagy próbálnátok ki a legszívesebben?


  • 26.5%
    26.5%

  • 43.9%
    43.9%

  • 1.0%
    1.0%

  • 10.2%
    10.2%

  • 9.2%
    9.2%

  • 3.1%
    3.1%

  • 2.0%
    2.0%

  • 3.1%
    3.1%
Szavazatok száma: 98

Ajánljuk még:

„Székelyföldön még nagyon erős az otthonfőzés kultúrája, és ezt fenn is kell tartani” – Szőcs Előd székelyföldi séffel beszélgettünk

A nagy és fájdalmas váltásokból ritkán nő olyan gazdagon termő gyümölcsfa, mint Szőcs Előd életében. Az erdélyi jégkorongos, aki életét már gyermekkorában egész életét szentelte a sportnak, egy napon azzal kellett hogy szembesüljön: nincs tovább, nem tudja folytatni. Mire igazán elkeseredhetett volna, máris a konyhában találta magát, ahol kiderült: az addig megtett út is csak azért volt, hogy ide megérkezhessen. Ma már nem csak egy ország ismeri a nevét a székelyföldi séfnek. Legutóbb a ferences konyháról megjelent kultúrtörténeti kuriózummal, a Ferencesek főztje című kötet ételeinek elkészítésével írta be nevét a gasztro-történelembe. Húsvét előtt kérdeztem ki életmeséjét.
 

 

Már követem az oldalt

X