Aktív

8 mód, ahogyan elteheted télre a sóskát – Te melyikre szavazol?

A sóskaszezon derekán tippeket, praktikákat kerestünk: hogyan lehet tartósítani a sóskát? A szerkesztőség tagjai (és az ő barátaik) ezeket a módszereket alkalmazzák. És ti?

A sóska csodálatos. Mindegy, hogy mezei, réti, kerti sóska – szeretjük! Finom, frissítő, tápanyagban gazdag nyári zöldségünk. Sokan szeretik savanyú ízét, amit az oxálsavnak köszönhet, de magas vitamintartalma (fokozottan sok C- és A-vitamint tartalmaz) és a benne található ásványi sók miatt is érdemes fogyasztani. Nem csak a nyáron!

Sokféle módon tartósíthatjuk a sóskát, gyakorlatilag ahány ház, annyi módszer van erre. Most ezek közül gyűjtöttük össze a nyolc leggyakoribbat:

1. Többen alapos tisztítással kezditek, majd jöhet a párolás, botmixerrel való turmixolás, végül a fagyasztás

2. Mások ugyanezt a módszert követik, de nem párolják, inkább zsírban vagy olajban dinsztelik a sóskát, majd úgy fagyasztják

3. Van, aki dinszteli a sóskát, majd fejessalátával vegyesen fagyasztja – érdemes lehet ezt a párosítást is kipróbálni!

4. Van, aki a tisztítás után megszárítja a sóskalevelet, azt fagyasztja le

5. Megint más mosás után ledinszteli a zöldséget sóval, majd a még forró pépet üvegekbe szedi, olajat vagy zsírt tölt rá. Szorosan lezárja, majd dunsztban kihűti az üveget – vagyis hozzáadott tartósítószer és fagyasztás nélkül konzerválja a sóskát

6. Szintén fagyasztásmentes módszer, ha mosás után lecsepegtetjük a leveleket, majd húsdarálón átnyomjuk, így saját levében tehetjük el befőttesüvegekbe a zöldséget. Légmentesen lezárt tárolóban állítólag évekig eláll így is

7. Van, aki a főzéssel nem spórol: megfőzi előbb a leveleket, majd lecsepegteti, lehűti és összeturmixolja. Ezután a pépet újra felfőzi, kis üvegekbe önti, az üvegeket lezárja, majd forró vízben még öt percig főzi a sóskát. Dunsztban kihűti végül

8. Ennek a folyamatnak némileg egyszerűsített formája az, mikor a frissen szedett sóskát üvegekbe nyomkodjuk, amilyen szorosan csak lehet, majd a tetejére pici szalicilt teszünk. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd úgy, hogy a kétharmadáig érjen a víz egy-egy üvegnek, feltesszük főni. Fél óra főzés után dunsztba tesszük, kihűtjük

Szavazzatok!

Ti melyik módszert használjátok, vagy próbálnátok ki a legszívesebben?


  • 26.5%
    26.5%

  • 43.9%
    43.9%

  • 1.0%
    1.0%

  • 10.2%
    10.2%

  • 9.2%
    9.2%

  • 3.1%
    3.1%

  • 2.0%
    2.0%

  • 3.1%
    3.1%
Szavazatok száma: 98

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.