A sóska csodálatos. Mindegy, hogy mezei, réti, kerti sóska – szeretjük! Finom, frissítő, tápanyagban gazdag nyári zöldségünk. Sokan szeretik savanyú ízét, amit az oxálsavnak köszönhet, de magas vitamintartalma (fokozottan sok C- és A-vitamint tartalmaz) és a benne található ásványi sók miatt is érdemes fogyasztani. Nem csak a nyáron!
Sokféle módon tartósíthatjuk a sóskát, gyakorlatilag ahány ház, annyi módszer van erre. Most ezek közül gyűjtöttük össze a nyolc leggyakoribbat:
1. Többen alapos tisztítással kezditek, majd jöhet a párolás, botmixerrel való turmixolás, végül a fagyasztás
2. Mások ugyanezt a módszert követik, de nem párolják, inkább zsírban vagy olajban dinsztelik a sóskát, majd úgy fagyasztják
3. Van, aki dinszteli a sóskát, majd fejessalátával vegyesen fagyasztja – érdemes lehet ezt a párosítást is kipróbálni!
4. Van, aki a tisztítás után megszárítja a sóskalevelet, azt fagyasztja le
5. Megint más mosás után ledinszteli a zöldséget sóval, majd a még forró pépet üvegekbe szedi, olajat vagy zsírt tölt rá. Szorosan lezárja, majd dunsztban kihűti az üveget – vagyis hozzáadott tartósítószer és fagyasztás nélkül konzerválja a sóskát
6. Szintén fagyasztásmentes módszer, ha mosás után lecsepegtetjük a leveleket, majd húsdarálón átnyomjuk, így saját levében tehetjük el befőttesüvegekbe a zöldséget. Légmentesen lezárt tárolóban állítólag évekig eláll így is
7. Van, aki a főzéssel nem spórol: megfőzi előbb a leveleket, majd lecsepegteti, lehűti és összeturmixolja. Ezután a pépet újra felfőzi, kis üvegekbe önti, az üvegeket lezárja, majd forró vízben még öt percig főzi a sóskát. Dunsztban kihűti végül
8. Ennek a folyamatnak némileg egyszerűsített formája az, mikor a frissen szedett sóskát üvegekbe nyomkodjuk, amilyen szorosan csak lehet, majd a tetejére pici szalicilt teszünk. Légmentesen lezárjuk az üveget, majd úgy, hogy a kétharmadáig érjen a víz egy-egy üvegnek, feltesszük főni. Fél óra főzés után dunsztba tesszük, kihűtjük
Szavazzatok!
Ti melyik módszert használjátok, vagy próbálnátok ki a legszívesebben?
Ajánljuk még: