Ajándékok a konyhából
Olvasási idő: 4 perc

Ajándékok a konyhából

December 14.

Ínyenceknek, édesszájúaknak, egészségtudatosoknak és mindig későknek

Az az ajándék, amit meg lehet enni, mindig jó ötlet lehet. Van, aki már a nyári befőzések idején is gondol arra, hogy milyen jó ajándék lesz majd egy-egy üveg különleges lekvár, szörp, likőr. Ilyenkor az ünnep előtt nincs is más teendő, mint elővenni az üvegeket, ünnepi köntös adni rájuk, és már mehetnek is fontos küldetésükre.

Aki az utolsó pillanatig halogatja az ajándékozást, a gasztroajándékok közt ő is lelhet olyanra, amit csak úgy ripszropsz le lehet akasztani a polcról, kevés hozzávalóból, könnyen elkészíteni, mint egy házi mustárt, egy üvegben eltett, fűszeres sajtot.

 Fotó: Halmos Monika

A házilag készült ételízesítők mindig tartogatnak valami pluszt, valami jó kis meglepetést. A házi mustárral is célba találhatunk: mert lehet édeskés, lehet árnyalatnyit csípős, őrölhetünk bele néhány szem koriandert vagy borsot, a mustármániások imádni fogják!

A házi mustárhoz 10 dkg mustármagot kávédarálóban őröljünk finomra (Előtte-után őröljünk meg 3-4 evőkanál sót, azzal szépen elvehetjük a nemkívánatos szagokat.) Egy kislábosba kerüljön bele az össze többi hozzávaló: 8 dkg cukor, 2,5 dl víz, 4 evőkanál borecet, 1 evőkanál só, 1 kicsi vöröshagyma, 1 babérlevél, 2 szegfűszeg, 2 borókabogyó, 5 szem bors, esetleg 2 gerezd fokhagyma, és lassan gyöngyözve 5 percig főzzük. Leszűrjük, és az így nyert aromás folyadékot a mustárliszttel alaposan összedolgozzuk. Ha csípősen szeretjük, egy kevés chiliporral tovább ízesíthetjük. Kisebb üvegekbe töltve, gondosan lezárva, hűtve tároljuk. Minél tovább áll, a mustár annál inkább elveszti csípősségét.

Egy igazi ünnepi alkalommal, ha nem is libamáj, de kacsamáj mindenképpen kerülhet az asztalra. Fűszerekkel, tokajival bolondítva királyi csemege: fogyaszthatjuk előételként, vagy reggelire, vacsorára. Készülhet több májjal és kacsazsír nélkül, de a fűszeres zsír mindig nagy sikerre számíthat!

 Fotó: Halmos Monika

A kacsamáj terrinhez 40 dkg májat megtisztítunk, és kisebb darabokra vágunk.  A fűszerekkel: 1 kiskanál sóval, kevés őrölt bors, 2 babérlevéllel meg a 10 dkg kacsazsírral alaposan összekeverjük, majd kisebb, jól zárható üvegekbe töltjük. A tetején elosztunk fél dl a tokaji bort, majd az üvegeket lezárjuk és fazékba állítgatjuk őket úgy, hogy a víz kb. az üvegek 2/3-ad részéig érjen. Lefedjük, és lassú tűzön a forrástól számított 40 percen át gőzöljük.  Lefedve hagyjuk kihűlni, majd az üvegeket szárazra töröljük és hűtőbe tesszük, hogy egészen megdermedjen. Zöldfűszeres keksszel vagy zabkeksszel, rozmaring-ágacskával díszítsük az üveget!

Vitamint nem csak gyümölcs formájában ajándékozhatunk. Készíthetünk egy igazán aromás és vitamindús zselét, ami a reggeli kenyér mellé is finom, de a téli, meghűléses időben tesz csak igazán csodát! A fájós toroknak enyhülést nyújt bársonyossága, a bodzavirág a köhögésen segít, a vitaminok az ellenálló-képességet, a gyümölcsös ízek a kedélyt is javítják, mindez egyetlen kis üvegecskében!

 Fotó: Halmos Monika

4-6 kisebb üveghez kell 1 kg lédús narancs, 3 citrom, diónyi friss gyömbér, 1 csokor friss kakukkfű, négy evőkanál szárított bodzavirág, 2 dl méz, 50 dkg cukortakarékos befőzőcukor. A narancsok és a citromok levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért, a csokorba kötött kakukkfüvet meg a mézet. Lábosba töltjük, beleszórjuk a befőzőcukrot, és lassú tűzön, szüntelenül kevergetve felforraljuk. A cukor tasakján található leírás szerinti ideig főzzük, majd a tűzről levéve belemorzsoljuk a bodzavirágot és azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk. Készíthetjük zselésítő szerrel is, mindig a megadott folyadékmennyiséhez alkalmazkodva.

Kedves ajándék lehet édesszájúaknak a karamellkrém, és biztosan hálás szívvel gondolnak majd készítőjére, amikor egy álmos reggelen az üvegecske a reggeliző asztalra kerül!

Fotó: Halmos Monika

Kell hozzá 20 dkg sűrített tej, 12 dkg barna cukor, 1 vaníliarúd, 2 evőkanál méz. A vanília rudat felhasítjuk, a belét kikaparjuk. A sűrített tejet egy legalább másfél literes kislábosba öntjük. Hozzáadjuk a barna cukrot, a vaníliát, és lassú tűzön, szorgalmasan kevergetve 4-5 percig főzzük. A krém habos lesz, és szép halványbarna színt kap. A tűzről levéve belekeverjük a mézet és kisebb üvegekbe töltjük. Gondosan lezárjuk és lehűtjük. Hölgyeknek textil-vagy papírszalaggal díszíthetjük az üvegeket, férfiaknak maradjunk egy egyszerű, barna szalagnál.

Fotó: Halmos Monika

Utolsó percben is elkészülhet egy üvegnyi pácolt sajt. Ehhez válasszunk egy szép, jól zárható üveget. Tegyünk bele néhány szem tarkaborsot, 2-3 babérlevelet, 1-2 szárított chilit. Friss gomolyasajtot vágjunk 2x2 cm-es kockákra, szórjuk az üvegbe, a tetejére pedig adagoljunk egy kiskanálnyi sót. Töltsük fel az üveget jó minőségű olajjal, és zárjuk le gondosan. Tegyünk rá egy is kis címkét: felbontható legkorábban két hét múlva, addig is boldog ünnepet kívánok!

További adventi cikkeinket itt olvashatják. 

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kapcsolódó tartalom
Adventi kalendárium az egy.hu-val
Farkas Boglárka | 2025. november 30

Adventi kalendárium az egy.hu-val

Együtt a karácsony felé