ZónánTúl

Torockótól Vajdahunyad váráig: öt kihagyhatatlan látnivaló Kolozsvár vonzáskörzetében

Ha azt kérdezik tőlem, hogy a tengerpartot vagy a hegyeket szeretem jobban, akkor azt mondom, ez attól függ, épp hol vagyok. Amikor a partról nézem, ahogy felkel a nap, azt érzem, hogy ennél gyönyörűbbet és megnyugtatóbbat el sem tudok képzelni. Ha hegyet mászunk, átélem, hogy ennél csodálatosabb kilátás és szabadságérzés nem létezhet. Most hegyen-völgyön át szeretnélek elkalauzolni titeket Erdély szívébe. Olyan helyeket mutatok, ahol szinte minden korosztály megtalálhatja a számára megfelelő kikapcsolódást.

 1. Altató helyett, a Kakastaréj megmászása (Gutin-hegység)

A Kakastaréj, a maga 1438 méteres magasságával, a hegység szimbóluma, amiről páratlan látvány nyílik a Máramarosi-medence településeire. Elnevezését a különös, függőleges irányú sziklás repedéseiről kapta.

Mivel a környék természetvédelmi terület, így kizárólag gyalogosan közelíthető meg. Kezdetben egy kis erdős részen keresztül vezet az út, majd tisztább terep következik, ami után elénk tárul a híres Ökörmező. Olyan terület ez, ahol a hiedelmek szerint egykor tolvajok és legendás hősök tanyáztak.

 

A Gutin-hegységnek ez a része két tóval is csábítja az odalátogatókat. Az első közvetlenül a Kakastaréj sziklái alatt található. Ez egy szinte teljesen elmocsarasodott, lápos tó, ami a Taul Chendroaiei nevet viseli. A másik, körülbelül fél órányi gyaloglásra található a Kakastaréjtól, és Brébi-tó néven ismeretes.

A taréj lábától elég meredek, kiálló fagyökerekkel és kőomlásokkal díszített úton, egy korláttal ellátott, lépcsőszerű feljáró vezet egy darabig, ami igen jól jön, főképp, amikor a lefele érkezőkkel találjuk szembe magunkat. A tető általában igen népes, tekintve, hogy elég sok korosztály számára megközelíthető.

Bár a túra kimerítő, az elénk táruló látvány mindenért kárpótol. Mi egy 21 kilométeres túrát terveztünk, majd ennek végeztével két dolgot megtudtam: nincs az az altató, aminek hatására hamarabb elalszol, mint egy ilyen út után. 

  1. Fától fáig a Tordai-hasadékon

A Tordai-hasadék (Cheile Turzii) legendája szerint, Szent László királyunk a kunokkal harcolt. Katonáit megölték, és ő maga is menekülni kényszerült. Már majdnem utolérték, amikor a király az Úrhoz fohászkodott segítségért, amely imák meghallgattattak, hisz a hegy repedezni kezdett, a király táltos lova pedig – patkóját mélyen a sziklafalba nyomva – még át tudta ugrani a nyíló hegyet. A repedés egyre szélesebb lett, és a király üldözői már nem voltak ilyen szerencsések, amikor nem tudták visszatartani a rohanó lovaikat, így mind a mélységbe zuhanva pusztultak el. Azóta is mutogatják a király táltos lovának patkónyomát, amely valóban egy patkó alakú bemélyedés, azonban akkora átmérővel rendelkezik, hogy egy ilyen patájú ló, akár elefántnak is beillene (Forrás: Orbán Balázs: A Székelyföld leírása).

A Tordai-hasadék túraútvonalakban igen gazdag. Az odavezető út is látványos, azonban a tetejére való felmászás csak az igazán izgalmas. Vagy esetünkben a lefele vezető út.

 

Ha mi túrázni indulunk, nem kis távokban gondolkozunk, hanem általában mindig a hosszabb útra esik a választásunk: így mire itt a csúcsra felértünk, bennem pont annyi szufla maradt, hogy szóljak: hívják a hegyimentőket, mert, hogy én innen nem fogok lemenni, és nem teszem meg ezt a távot még egyszer, az biztos. Végül aztán pár perc szusszanás után mindenki összeszedte magát, és újult erővel folytattuk kalandunkat. Egy ideig a fától-fáig módszer bizonyult a leghatékonyabbnak, majd amikor már stabilabb talajra értünk, elégedetten tekintettünk vissza a megtett útra. Persze, hogy megérte.

  1. Szép kincses Kolozsvár, Mátyás büszkesége

Ha már valaki ellátogatott a Tordai-hasadékig, esetleg a Tordai sóbányát is útba ejtette, akkor érdemes megpihennie a közelben fekvő Kolozsváron. Fiatalos egyetemi város, Erdély fővárosa. Bár sokat dalolásztuk rég, hogy „Szép város Kolozsvár, ott lakunk majd a Szamosnál…” amikor ideköltöztem, döbbentem rá, hogy bár a Szamos mellett kétségkívül nagyon szép lehet lakni, csak bizony nem egy egyetemista pénztárcájának való. 

A forgalmas és élettel teli belváros közepén található a térség egyik legnagyszerűbb gótikus temploma, a Szent Mihály templom, mellette a város jelképének számító Mátyás-szoborral. A főtértől néhány percre áll Kolozsvár legrégebbi lakóháza – amelyben ma a Képzőművészeti Egyetem diákjai tanulhatnak –, ez pedig nem más, mint Mátyás király szülőháza.

Már a város központja is számos kikapcsolódási lehetőséget nyújthat a látogatóknak, akár a történelem, akár az irodalom, akár a művészet kelti fel az érdeklődését, de ha a természetet csodálva szeretnénk megpihenni, nem kívánunk lehetetlent. Ajánljuk még a következő látnivalókat: a Szépművészeti Múzeumot (Bánffy-palota), a Néprajzi Múzeumot, a Botanikai múzeumot, Szabók bástyáját, az „Alexandru Borza” Botanikus kertet, a Fellegvárat, a Mikó-kertet és a Sétateret. 

  1. Torockó, ahol kétszer kel fel a nap

Torockó (Rimetea) Fehér megyében található, a Székelykő hármas csúcsa alatt, Kolozsvártól 57 kilométerre. Jókai Egy az Isten c. regényében leírja, hogy Torockón kétszer kel fel nap: először kora reggel beragyogja a kis falut, majd eltűnik a Székelykő sziklatömbje mögé, ami egy ideig kitakarja, ahonnan csak késő reggel bukkan fel ismét, hogy újra az ébredező falura vesse sugarait. 

A Székelykő (1129 méter magas) nemcsak napellenzőnek tökéletes, de kiváló túrázási lehetőségeket is biztosít. Meredek, apró sziklás út vezet felfele, így ajánlatos ennek megfelelő cipővel nekiindulni. A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető, amikor a falut a székelyek mentették fel az ostrom alól. Ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat, és annak környékét.

 

Torockó egyedi stílusú, hófehérre festett házaival, különleges népviseletével és népművészetével megnyerte az Europa Nostra-díjat, és nagy eséllyel pályázik a Világörökség tagjai közé. A környék a hegymászás és túrázás mellett siklóernyőzésre is teret biztosít, ha valakinek ahhoz támad kedve.

  1. Időutazás a vajdahunyadi kastélyban

Ha valakinek egy nyaralás végén már sem túrázni, sem hegyet mászni nincs kedve, akkor keresse fel Vajdahunyad (Hunedoara) várát, amely Kolozsvártól 130 kilométerre található, Hunyad megyében. A turisták egyik kedvelt helye a vajdahunyadi vár (Castelul Corvinilor, a XIV – XV. században épült hatalmas épületegyüttes, amelyet Európa legcsodásabb kastélyai közt, a nyolcadik helyre rangsorolt a világhírű Lonely Planet útikönyvkiadó és utazási filmes csapat.

 

A középkori eredetű vár horror- és történelmi filmek forgatásának is otthont adott már, sőt még egy mobiltelefonos játékba is bekerült. Olyan történelmi múlttal rendelkező látnivaló, ami – túlzás nélkül mondhatjuk – kihagyhatatlan, ha Erdélyben jársz.

Képeket készítette: Barkász Levente, Kürti Tünde, Néda Katalin

Ajánljuk még:

Hajdan ezen a napon kezdődött a tanév: erre emlékeztet a gergelyjárás hagyománya

Gergely napja a népi kalendárium szerint a jeles napok egyik leggazdagabbika – nemcsak a gazdaságban ekkor esedékes munkálatok miatt, hanem az iskolás gyermekek számára is. A balázsjárás erdélyi, palóc és alföldi szokás-párja ugyanis, a gergelyjárás éppen arra volt hivatott, hogy kedvet csináljon a gyermekeknek az iskolához. 

 

Már követem az oldalt

X