ZónánTúl

Megfogja a lelket, ahogy nyargal a szél, és nincs határ – Kiránduljunk a Hortobágyon!

Darvak tánca, sóvirágok, hullámzó puszta, délibáb – mindezzel megismerkedhetünk, ha jó időben érkezünk a végtelen pusztára. A Kilenclyukú híd és környéke, a Hortobágyi Nemzeti Park minden évszakban szívderítő élménnyel várja az arrafelé járókat – mindig másmilyennel! 

„Úgy szeretem benned
Az egyenességet,
Fölötted lebegő
Örök csendességed,
- Komoly büszkeséged.

Isten e földet tán
Külön teremtette,
S mint egy selyemkendőt
Ide terítette,
- Gyönyörködni benne.”
Szabolcska Mihály

Az Alföld tengersík vidékén messze ellát a szem. Az ősz beköszöntével megérkeznek a darvak a pusztára, ez a madár a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, egyben legféltettebb értéke. Naponta láthatjuk ilyenkor, ahogyan a darvak „húznak el”, csapatokban röpülnek. Októberben alkonyati túrákon lehetünk részesei ennek a csodának, és a darvak táncának is, bár ez utóbbit sokkal kisebb esélyünk van megpillantani vagy lencsevégre kapni. Olyankor láthatjuk például, amikor a fiókákat védik a ragadozók elől, esetleg a vonulás előtti izgalom perceiben. Van benne merev lábú menetelés, kecses piruett és meghajlás, ugrálás kiterjesztett szárnyakkal, gallyak hajigálása a levegőbe – fantasztikus látvány! A tánclépések olyan jellegzetesek, hogy még emberi tánc is készült azok nyomán: a tápéi páros tánc, a darudübörgő. 

Aki egyénileg szeretné megtekinteni a darvak esti mutatványait, annak Balmazújváros, Tiszacsege Szálkahalom és Nagyhegyes környékén érdemes letelepedni a koraesti órákban. A Nemzeti Park igazgatósága ehhez is ad megfelelő útmutatást, ugyanitt a darvak létszámáról is tájékozódhatunk. Szeptember 29-én 71560 madarat jelzett a számláló, míg október közepén már több mint 182.000 daru került a megfigyelők távcsövei elé! Az idén 50 éves Nemzeti Park egész évben nyitva tart, és változatos módokon mutatja be a pásztortársadalmak által formált kultúrtáj minden érdekességét.

A puszta növényvilága szegényes, a homoktalajon gyér növényzet él meg. A cickafarkfüves szikes puszta váltakozik az ürmös szikes gyeppel, amelyben virágzáskor csudaszép lila magyar sóvirágokat fedezhetünk fel. A gyepszint ikonikus fűfaja a veresnadrág csenkesz, ennek színeváltozása festi át időről-időre a pusztát. A védett területen azért él jó néhány olyan növény, ami szinte csak itt fordul elő: ilyen a henye kunkor, a mételyfű, a cseplesz látonya, a keskenylevelű lórom.

A Csárdamúzeumban az 1699-től létező fogadó történetét ismerhetjük meg. A klasszicista épület az Alföld legnagyobb, egyben a leghíresebb csárdája, a legöregebb hortobágyi épület. Multimédiás kiállítás keretében nyerhetünk bepillantást a pusztai közlekedés mikéntjébe, megtudhatjuk, mikor, kik jártak erre, sőt belebújhatunk a viseleteikbe is. Sétálhatunk aztán a Vadasparkban, ahol a környék állatvilágát ismerhetjük meg, a Malomháza kiállításon pedig a Kárpát-medence több ezer éves állattörténetét tekinthetjük át. Hüllők, madarak és kétéltűek érdekes életébe is belekukkanthatunk. Hortobágy a fényszennyezéstől mentes, így jó helyet ad a Csillagoségbolt-parknak. A Hortobágyi Csillagda lassan tíz éve várja a csoportokat, ha erre jártok, feltétlenül keressétek fel!

A Pusztai Állatpark állatsimogatóval, játszótérrel és időről-időre különleges népi programokkal várja a kisebb és nagyobb látogatókat. Rendeznek pusztai olimpiát, hon- és népismereti órákat, meg lehet kóstolni a puszták embere egyszerű ételeit is.

hortobagy-latnivalok

 

Különleges építészeti emlék a sokak által ismert Kilenclyukú híd, amelynek ívei rímelnek a parasztporták tornácaira. Felhajtója széles ívű, szinte ölelő karokkal várja az átkelőket, nem véletlenül, hiszen eredetileg az állatok hajtására építették, és így pásztorok könnyebben tudták ráterelni a jószágokat. Egykor ez volt hazánk leghosszabb közúti hídja a maga 163 méteres teljes hosszával. Külön érdekesség, hogy a Kilenclyukú híd építése volt az első ismert közbeszerzés Magyarországon.

A pusztát tanösvényeken barangolva vagy két keréken is felfedezhetjük, de vízről is ismerkedhetünk környékkel. A Hortobágy folyón csónakázva elmélyülhetünk a vízi élővilág csodáiban, madarakat leshetünk, és ha kedvünk tartja, a környéken alkalmazott halászati módszereket is bemutatják a szakemberek.

E térségben található az ország legnagyobb madárkórháza is. Meggyógyítják a törött lábú gólyát, a mérgezett sast, végeznek keltetést és csontsebészetet, kezelnek áramütött madarakat. A madárkórház adja ki a Pusztadoktor Magazint, amelyben szívszorítóan szép történeteken keresztül mutatják be munkájukat és írják le a madarak csodálatos gyógyulását. Akit érdekel a téma, akár virtuálisan is bejárhatja a Hortobágyi Madárkórházat.

Átutazóban is érdemes rövid kitérőt tenni Hortobágyra. Megállni, megpihenni a végtelen pusztán. Magam a hegyekért rajongok, de itt járva mégis megérzek valami őserőt, a végtelen rétek nyugalom-hullámát. „Alkonyatok és délibábok megfogták százszor is a lelkét” – írta Ady Endre, és igaza volt, tényleg megfogja a lelket, ahogy nyargal a szél, és tekintetünknek csak a horizont vagy a csillagos égbolt szab határt.

Még több:

Három szuper kirándulóhely a méltatlanul alábecsült Alföldön

A Dél-Alföld legnagyobb vonzerejét kétségkívül a végtelen nyugalmat árasztó táj, a háborítatlan természet és az ehhez tartozó nagyvárosok látnivalói adják. De ott jártunkkor mindenképp ismerkedjünk meg a vidék országos hatású gasztronómiájával is. 

Alföldi alapok: felismered, merre járunk az Alföldön? Kvízezz!

Ebben a régióban található hazánk második legnagyobb városa, tőle nem messze nyugszik a hazai és külföldi turisták kedvenc „pusztája”, és egy természeti csodákkal körülvett tó is. De felismernéd ezeket a helyeket, ha egyszer csak ott találnád magad? Teszteld!

Fotók: Halmos Monika, Rózsakunyhó

 

Már követem az oldalt

X