ZónánTúl

Megérkezett az Aperol Spritz hazai konkurense, a Pezsgő Spricc

A pezsgő mindig is egy különleges italnak számított, ezért is fogyasztjuk általában az ünnepek alkalmával. A hazai borászok azonban szeretnék megtörni ezt a trendet: egyre több magyar pincészet dönt úgy, hogy a borkészítés mellett a pezsgőgyártásba is belevág. Így határoztak a Varga Pincészetnél is, és a tavalyi év végén már be is mutatták a nagyközönségnek a vadonatúj friss pezsgőkből álló kollekciójukat. Az indulásról, az eddig megszerzett tapasztalatokról és a jövőbeni tervekről beszélgettünk velük – természetesen egy pohár Pezsgő Spricc felett.

A magyar pezsgőpiac egyre szélesebb, egyre több hazai borászat fog hozzá a pezsgőgyártáshoz. Ez részben a technológia fejlődésének köszönhető, hiszen ma már a tartályos erjesztésnek hála nagyobb mennyiségben is könnyebben lehet pezsgőt gyártani, ugyanakkor vitathatatlan, hogy a hagyományos palackos erjesztéssel készített pezsgő az igazi, tradicionális pezsgő.

„Van egy piaci rés, ahol egy erős trend látszik kialakulni. Könnyű, friss pezsgők már vannak a piacon, például prosecco-k. Viszont a magyar prémium bortermelők nem efelé mozdulnak, hanem a hagyományos palackos erjesztésű pezsgők irányába. Mi azt gondoltuk, hogy

a prosecco-nál jobbakat is tudunk készíteni Magyarországon, az alapanyag miatt,

hiszen egy Irsai Olivérből nagyon érdekes dolgokat lehet kihozni” – fogalmazott Varga Máté Péter, a Varga Pincészet legifjabb tulajdonosa.

A tavalyi ötletet meg is valósították, pincészet három pezsgőt dobott piacra: egy Irsai Olivért, egy Pinot Noir Rozét és egy Cuvéet. Mint megtudom, készítésük során az elsődleges szempont az volt, hogy ne legyenek unalmasak, és minden tekintetben fiatalos megjelenést sugalljanak. Részben emiatt, részben pedig azért, mert szeretnének szakítani a hagyománnyal, miszerint csak ünnepekkor fogyasszunk pezsgőt, megalkották a „Pezsgő Spricc”-eket.

„Arra gondoltam, hogy a közkedvelt Aperol Spritz mintájára mi is megalkothatnánk egy hasonló italt, csak hazai pezsgőkből, ami érdekesebb  lehet, mint a már megszokott és talán kissé elcsépelt Aperol Spritz. Ennek kapcsán felkerestem egy szakembert, Jámbor Attilát, aki végül a valóságban is megalkotta azt, amit kigondoltam – folytatta Máté. – A COVID ugyanakkor közbeszólt: nem lett volna érdemes egy prémium termékkel a piacra lépni a járvány idején. Ezért is vártunk mostanáig, de a nyár – legalábbis ami még hátra van belőle – reméljük, hogy meghozza a koktélok sikerét.”

Az alkotók tisztában vannak vele, hogy az ital elterjedéséhez idő kell, ugyanakkor reménykednek abban, hogy más is meglátja a benne rejlő lehetőségeket. Mint Máté kiemelte, nem akarják, hogy ez az egész róluk szóljon, ezért sem „Varga Spricc”, hanem a Pezsgő Spricc néven terjesztik az italokat. „Azt szeretnénk, hogy ez egy hazai trend legyen. Bízom benne, hogy mások is csatlakoznak a kezdeményezéshez, és más pincészetek, akiknek van pezsgőjük, felveszik a kínálatuk közé az italt” – tette hozzá. 

És hogy milyen is a „magyar Aperol Spritz”? 

Először is finom: mindhárom receptet teszteltem, általuk és otthon magamnak elkészítve is, és mindenhogyan jónak találtam. Frissek, zamatosak és frissítőek is. A koktélok elkészítése sem szaktudás, sem speciális alapanyagokat nem igényel, így a hétköznapoknak is jó kísérője lehet egyszer-egyszer, arról nem is beszélve, milyen hatásosan lenyűgözhetünk vele bármilyen hozzánk érkező vendéget!

A receptek a következők:

Irsai Pezsgő Fröccs

Hozzávalók:

  • 2 gerezd lime
  • 2cl körteszirup
  • 4-5 levél bazsalikom
  • 1 dl Irsai pezsgő
  • 3-4 cl szóda

Elkészítés: a lime-ot belenyomjuk a pohárba az ujjunk segítségével, majd rátesszük a bazsalikomleveleket. Hozzáadjuk a 2 cl körteszirupot, és a poharat ¾-ig bejegezzük. Rátöltjük a pezsgőt, átkeverjük és szódát adunk hozzá.

Rozé Pezsgő Spricc

 Varga Pincészet

 

Hozzávalók:

  • 1cl görögdinnyeszirup
  • 6-8 levél menta
  • 2 gerezd narancs
  • 1 gerezd lime
  • 1dl Rozé pezsgő
  • 3-4cl szóda

Elkészítés: A lime-ot és a narancsot belenyomjuk a pohárba az ujjunk segítségével, majd rátesszük a mentaleveleket. Hozzáadjuk az 1 cl görögdinnyeszirupot, és a poharat ¾ -ig bejegezzük. Rátöltjük a pezsgőt, átkeverjük és szódát adunk hozzá.

Cuvée Pezsgő Spricc

 

 
Varga Pincészet

Hozzávalók:

  • 2 gerezd narancs
  • 1 gerezd lime
  • 4cl mézvíz (1:1 arányban elkészítve)
  • 1dl Cuveé pezsgő
  • 3-4cl szóda

Elkészítés: A lime-t és a narancsot belenyomjuk a pohárba az ujjunk segítségével. Hozzáadjuk a 4cl mézvizet, és a poharat ¾-ig bejegezzük. Rátöltjük a pezsgőt, átkeverjük és szódát adunk hozzá.

Ajánljuk még:

EPRES-KÓKUSZOS TURMIX
ÍGY KÉSZÜL A HÁZI ZABTEJ

 

Már követem az oldalt

X