Küldetés: A családi csapatépítő élményprogram (x)

ZónánTúl

Küldetés: A családi csapatépítő élményprogram (x)

Ha megkérdeznénk az embereket, hogyan és hová utaznának szívesen, akkor ilyen és ehhez hasonló válaszokat kapnánk: „ahol még senki nem járt”, „ahol nincs tömeg”, „különleges természeti értékeket látogatnék meg”, „izgalmas, eredeti programon, kóstolókon vennék részt”, „lelki és szellemi feltöltődésre vágyom”… Hol és hogyan találhatunk ilyen programokat hazánkban? Léteznek még ezen a területen új típusú utazási formák? A jó hír az, hogy igen! (x)

Ilyen különleges élményt nyújthat például egy monostor szerzeteseinek életébe és tevékenységébe való betekintés vagy akár a szatmári szilvafőzés rejtelmeinek felkutatása Penyigén. Hamisítatlan élmény ellátogatni egy eldugott falu fazekasmesteréhez, és segítségével kipróbálni a korongozást, vagy meghallgatni a sajtkészítés csínját-bínját valakitől, akinek ez jelenti a megélhetést, az életet és ez tölti ki a napjait.

A 21. század Z generációjának figyelmét az online világon kívül nehéz felkelteni, de egy történelmi szabadulószoba egy vár tornyában vagy egy játékos tanösvény éppen azt az

élményalapú, újhullámos szórakozást nyújtja, amire a mai társadalom annyira ki van éhezve. 

A közös kalandok összekovácsolnak, egy interaktív program jó indítója lehet egy párkapcsolatnak, illetve újra összehozhatja a családot, ahol az utóbbi karanténos időkben esetleg kicsit megnőtt az összezártság miatti feszültség. A mai világban már eleve megnőttek a szülőkre háruló terhek, és ez a helyzet az utóbbi időben csak tetéződött az online oktatási rendszer bevezetésével. Itt az ideje, hogy fellélegezzünk és elengedjük „a pedagógus”, „a házvezetőnő”, „a dolgozó szülő” szerepeket és csak legyünk egyszerűen anyák és apák, legalább minden hétvégén 1 napra, amikor teljes mértékben csak a családra összpontosítunk. A sokgyermekes családmodell csodálatos, de nagyon okosan kell a szülőknek a családi életet megszervezni, főleg, ha a gyerekek közötti korkülönbség nagyobb. Nagyon jó megoldásnak tartom a külön-külön együtt töltött időt, anya-lánya, apa-fia vagy bármilyen verziójú minőségi családi időt, amikor a család 2 tagja kettesben elmegy valahová egy közös programra.

Egy együtt töltött nap felbecsülhetetlen érték a család minden tagjának. A Küldetés egy olyan programlehetőség, ami a privát szféra megőrzése mellett kínál különleges kikapcsolódást, hiszen a család, barátok a saját autóikkal, a Küldetés Aktájának segítségével, egyénileg vágnak neki a kalandnak. Az Akta az utazás elejéig titkos, a résztvevőknek csak az indulás napján célszerű kinyitni azt. Megtalálják benne az állomásokat és a Küldetést, ami minden esetben egy – a program útvonalán található – titkos helyszín, ahol valamilyen élmény vár a résztvevőkre, és ahová a titkos helyszín GPS kódját megfejtve jutnak el. Az Aktában nem általános leírások, hanem érdekességek és kérdések vannak az addig meglátogatott helyszínekhez kapcsolódóan, ezért figyelni kell mindenre a program során. Az autós úthoz logikai játékok tartoznak korcsoport szerint, de az is tovább növelheti az együtt töltött nap értékét, ha megkérjük gyerekünket, hogy állítson össze az útra egy lejátszási listát az ő kedvelt zenéiből (a szülők pedig legyenek nyitottak, és ne vegyék félvállról a zenehallgatást). A gyerekek egészen biztosan örülnek majd a fontos feladatnak, és izgatottan készülnek majd az útra. A szülők számára is lehet egy ilyen út tanulságos, és megismerhetik gyermekeiket különböző helyzetekben, amire sajnos a mindennapi rohanás során nincs lehetőség. Melyik szülő ne gondolt volna már arra, hogy

de kár, hogy nem lehet egy rejtett kamerával megfigyelni az óvodai vagy iskolaudvaron történteket,

hogy kiderüljön, hogy az ő kis csemetéje hogyan viselkedik különböző helyzetekben? Vajon mer kérdéseket feltenni az idegenvezetőnek egy kód megszerzésének érdekében? Szívesen bevonja magát tudást felmérő, logikai játékokba vagy inkább visszahúzódóbb és a művészeti dolgok hozzák lázba? Mennyire vagyunk jó megfigyelők? Ezekre a kérdésekre is fény derülhet egy-egy Küldetés során.

Fontos, hogy a gyerekek lássák a szülők nyitottságát, hiszen köztudott, hogy a gyerekek szülői mintákat másolnak. Nyitott szemmel járva rengeteg különleges dolgot készítenek hazánkban, melyekről a lakosság többsége még soha nem is hallott. A Continental Travel csapata, szeretné ezeket bemutatni, és ismeretlen tájakra kalauzolni vendégeinket, ahol a helyiek szívvel-lélekkel avatják be a látogatókat életük titkaiba és mesélnek elhivatottságukról. A Borecet Manufaktúra Bodrogkeresztúron, vagy akár a nyíregyházi termelői vásárok is ilyen helyek és alkalmak, amikor találkozhatunk régi receptekkel és hagyományokkal, majd kivételes élményekkel térhetünk haza.

Érdemes kihasználni a mostani viszonylagos nyugodt helyzetet, mert sajnos benne van a pakliban, hogy a neheze még csak most jön. Raktározzunk el magunknak ezen a nyáron sok élményt, értéket, szépséget és töltsünk minőségi időt családunkkal, barátainkkal, a saját lelki feltöltődésünk érdekében.

(x)

 
X
Már követem az oldalt