ZónánTúl

Koronázásra készülve: hagyományok és érdekességek III. Károly király ünnepi ceremóniájáról

III. Károly királyt brit trónörökös fejére május 6-án szombaton kerül hivatalosan is korona. Ez alkalomból gyűjtöttünk össze néhány hagyományt és érdekességet a ceremóniáról, bár az esemény közben számos meglepetés érheti még az érdeklődőket!

III. Károlynak és feleségének, Kamillának az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség többi birodalmának királyává és királynéjává koronázása május 6-án szombaton, 11 órakor kezdődik a londoni westminsteri apátságban. Ez az alkalom lesz az első brit uralkodó koronázása a 21. században, és a 40., amelyet a Westminster Abbeyben tartanak 1066 óta. Minden bizonnyal az egész világ figyelemmel kíséri majd a ceremóniát, milliók követik személyesen vagy a tévé előtt ülve az ünnepi eseményeket. De mire is számíthatunk?

Koronázáshoz kapcsolódó hagyományok 

A királyi koronázási ceremónián számos hagyományt követnek. Ilyen például az, amikor a koronázási szertartás kezdetén Canterbury érseke bemutatja a királyt a tömegnek. Károly király ezután esküt tesz az angliai egyház és a törvény védelmére, majd egy régi, „koronázási széknek” nevezett, fából készült ülőalkalmatosságra ereszkedik, és a fejére, a mellkasára, valamint a kezére megszentelt olajat kennek, amely esemény a király szerepébe való spirituális belépését jelképezi.

Ezt követően kapja meg a király az aranygömböt és a jogart, végül pedig a koronát – ekkor mindenki térdre ereszkedik, hogy így fejezzék ki tiszteletüket. A koronázás és trónra lépése a hatalom és a felelősség felvállalását szimbolizálja. III. Károly király Szent Edward koronáját kapja: a fejéket Hitvalló Szent Edwardról nevezték el, és az 1300-as évek óta használják angol és brit uralkodók megkoronázására. Az egykori fejdísznek 1661-ben készült el az azóta használatban lévő másolata, az eredeti ugyanis vagy eladták, vagy beolvasztották, amikor 1649-ben a parlament az angol polgárháború idején felszámolta a monarchiát. Az új korona 22 karátos aranyból készült és mintegy 444 darab drágakő és féldrágakő található rajta. 

Kamillát egy ennél rövidebb és egyszerűbb szertartáson koronázzák meg. Ő Mária királynő ezüstből és aranyból készült koronáját viseli majd, amin eredetileg 523 kisebb darab, 38 nagyobb darab gyémánt és 129 darab nagy gyöngy volt. Ezeket idővel kvarckristályokra cserélték.

Ezután kezdetét veszi a koronázási körmenet, aminek az útvonala jóval rövidebb lesz, mint amilyen II. Erzsébet királynőé volt egykor: az akkor öt mérföld (körülbelül nyolc kilométer) hosszú és csaknem két órás körmenet helyett most mindössze 1,3 mérföldet (körülbelül két kilométer) tesznek meg. A királyi pár végül megjelenik a Buckingham-palota erkélyén, hogy integetéssel köszöntsék az érdeklődő, őket ünneplő tömeget.

Kevesebb vendég, rövidebb körmenet

A korábbi szertartásokhoz képest a mostani ceremónia némileg módosul, hogy több, az Egyesült Királyságban jelen lévő vallást, kultúrát és közösséget képviseljen, valamint rövidebb is lesz, mint például édesanyja 1953-as megkoronázása. 

Fotóválogatás II. Erzsébet koronázási ünnepségéről: 

A szertartás is jóval szerényebb lesz idén, mint legutóbb volt. Míg II. Erzsébet koronázási ünnepségének 8251 vendége volt, addig Károly király mindössze 2000 embert hívott meg. A meghívottak között vannak a királyi család tagjai, az angliai egyház képviselői, az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség vezet politikusai, valamint külföldi állam- és királyi vezetők. Nem kevesebb mint 850 közösségi és jótékonysági képviselőt is meghívtak a különleges alkalomra. A kiszivárgott információk szerint a vendéglistáján megtalálható ugyanakkor például David és Victoria Beckham, Stella McCartney, Joanna Lumley, Rowan Atkinson és Bear Grylls is.

A koronázási ceremónián kívül több nyilvános eseményt, ünnepséget rendeznek például Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, valamint a brit korona más államaiban világszerte. Május 7-én a Egyesült Királyságban megtartják az úgynevezett Coronation Big Lunch-ot, amivel lehetőséget adnak a tömegeknek, hogy utcabálokat szervezve ünnepeljék az új királyt országszerte. Ugyanezen a napon koronázási koncert lesz a Windsori kastélyban, amelyen a király és a királynő jótékonysági szervezeteinek képviselőin kívül a nagyközönség is részt vehet. Színpadra lép többek között Lionel Richie, Katy Perry, Andrea Bocelli és Sir Bryn Terfel, Freya Ridings és Alexis Ffrench, valamint Bette Midler. Hogy a briteknek legyen idejük ünnepelni, valamint kipihenni az ünneplés okozta fáradalmakat,

május 8-ra, hétfőre munkaszüneti napot hirdettek számukra.

Koronázási himnusz és koronázási embléma

Károly király személyesen felügyelte a koronázási ünnepség zenei programjának kialakítását, és tizenkét új darabot rendelt az eseményre. Ezeket az alkotásokat bárki meghallgathatja, a hivatalos album tartalmazza majd a ceremónia összes zenéjét és beszédét, beleértve Andrew Lloyd Webber koronázási himnuszát is, melynek címe: Make A Joyful Noise. A már napközben digitálisan elérhető teljes album az ígéretek szerint több mint négyórás lesz. A lemez kézzel fogható változata május 15-től jelenik meg világszerte.

Egy úgynevezett koronázási emblémát is kiadtak az esemény tiszteletére, amit Sir Jony Ive tervezett. Az embléma az Egyesült Királyság négy nemzetének növényvilágát ábrázolja Szent Edward koronájának formájában, vagyis megtalálható rajta a rózsa (Anglia), a bogáncs (Skócia), a nárcisz (Wales) és a lóhere (Észak-Írország). Az elsődleges embléma piros és kék színű, ami a brit zászló színeire utal, viszont jelennek meg másodlagos emblémák is, amelyek színe piros, kék, fekete és fehér is lehet. Az embléma rákerült például az ünnepi meghívókra, de számos dísz- és emléktárgyon is viszont láthatják az érdeklődők.

Minden bizonnyal világszerte milliók követik majd a koronázási ünnepséget. Becslések szerint az élő televíziós közvetítés várhatóan 300 millió nézőt vonz a képernyők elé. S hogy ki fizeti mindezt a nagy felhajtást? Mivel az esemény állami alkalomnak számít, a brit kormány állja a cechet: a költségvetés várhatóan 50-100 millió font (212-425 millió forint) között várható.

Képek forrása: Wikimedia, National Media Museum/Flickr Commons/Wikimedia, Donald McKague/Wikimedia

Nyitókép: House of Lords/ Photography by Annabel Moeller – Wikipedia/Flickr

Ajánljuk még:

 

 

Már követem az oldalt

X