ZónánTúl

Kirándul a család: öt szuper hely Budapest közelében, amit gyerekekkel is érdemes felkeresni

A rossz idő és hideg beköszöntével hajlamosak vagyunk bekuckózni, pedig a friss levegőn való sétánál keresve sem találhatunk jobb immunerősítőt. A természetben ráadásul nemcsak szabadnak érezhetjük magunkat a korlátozások ideje alatt is, hanem miközben kikapcsolódunk, élményeket is gyűjtünk. Úgyhogy öltözzünk fel melegen és kerekedjünk fel bátran, hogy új hazai helyeket megismerve gyarapodjon az a bizonyos bakancslistánk. Ha pedig mindezt gyerekekkel tennénk, íme öt olyan kirándulóhely, amelynek felkeresése garantált élményt nyújt az egész család számára.

Kő-hegy

A Szentendre és Pomáz felől egyaránt megközelíthető látványos sziklaszirt legfőbb vonzereje az innen megtekinthető kilátás. Tiszta időben a Petőfi-kilátóból fantasztikus panoráma nyílik a Budai-hegységre és a Duna vidékére, ám a hat kilométer hosszú körtúra sok más meglepetéssel is szolgál. Többek közt Napóleon kalapjával, amely a szemfülesek figyelmét biztosan nem kerüli el. A gombára is hasonlító természeti képződmény egy vulkanikus tevékenység eredménye, amely évmilliók viharait átvészelve, ma is sziklaszilárdan áll a Kő-hegy oldalában.

Ha már vulkán, érdemes felfedezőútra indulni a táblákkal jól kijelölt Kő-hegy tanösvényen, amelynek egyik állomása a titkos barlang. A 15 millió évvel ezelőtt létrejött Vasas-szakadék egy vulkánkitörés maradványa, amelynek szűk kanyonját könnyűszerrel mi is bejárhatjuk. A kirándulás végeztével pedig a Czibula János turistaház padjain szusszanhatunk egyet, ahol elvitelre meleg étellel és itallal is várják hétvégente a kirándulókat.

Magyarkút

A Dunakanyar egyik kevésbé ismert települése inkább üdülő-, mint lakóövezet, ám érdemes ide kirándulást tervezni. Erdei játszótere nagyon látványos és a gyerekek számára „állati” kalandokat ígér, míg a felnőttek az Irma-forrásból télen is megtölthetik a kulacsaikat.

Magyarkúton járva ne hagyjuk ki az Aranyoskút névre hallgató kilátóhelyet sem, ahonnan egészen különleges perspektívából láthatjuk a Visegrádi Fellegvárat és a Nagy-Villám környékét. Ha pedig mindez nem volna elég, a településen Mátyás király 500 éves fáját is megtalálhatjuk.

Nagy-Szénás

A festői szépségű helyre Nagykovácsi közelében bukkantam rá az országos kéktúrázásom során. A Nagy-Szénás egy alacsonyabb és egy magasabb kúpból álló együttes, amelynek tetejéről fantasztikus körpanoráma nyílik a környező hegyekre, úgy mint a Budai-hegységre, a Pilisre, Dobogókőre és a Kevélyekre. A hegy tetejét egy kereszt jelzi, ahol szinte mindig fúj a szél. Ennek köszönhetően fent egy füves, kopár fennsíkot találunk, amely nyáron piknikezésre kiválóan alkalmas, míg alacsonyabban fekvő részein alpesi jellegű fenyvesekkel találkozhatunk. 

A Nagy-Szénás felkeresését családosok és idősebbek számára is jó szívvel ajánlom már csak könnyű megközelíthetősége miatt is. A kiránduláson és természetjáráson túl érdemes végigmenni a 2 km hosszú tanösvényen is, amin betekintést nyerhetünk az értékes ritkaságokban bővelkedő terület életébe is.

Zsivány-sziklák

Ha gigászi köveket szeretnénk látni a Dunakanyarban, induljunk el Pilisszentkereszt vagy Dobogókő felől felfedezőútra. A hatalmas sziklaképződményeket az országos kék és piros jelzésű turistaúton mindkét település felől egyórás sétával könnyen elérjük. A Zsivány-sziklák 25-30 méteres magasságukkal garantáltan magukra vonják minden természetjáró figyelmét, nem lehet nem észrevenni őket. A sziklák közelében apróbb barlangokat, sőt még egy hatalmas fát is találunk, aminek a gyökerei között bújócskázni lehet. Ha pedig megéheznénk, Dobogókőn az Eötvös Lóránd Menedékház az év minden napján nyitva tart, elvitelre is.

Teve-szikla

Pilisiborosjenő népszerű kirándulóhelynek számít a fővároshoz való közelsége és nyári időszakban a levendulamezői miatt. Egyik legismertebb látványossága, a Teve-szikla, minden évszakban örömmel várja a látogatókat. A különleges természeti képződmény egy könnyed, másfél kilométeres sétával megközelíthető, és jó hír, hogy a vállalkozó kedvűek akár tevegelhetnek is rajta.

A különleges szikla közelében járva érdemes felkeresni az Egri vár másolatát, ahol Gárdonyi Géza, Egri csillagok könyvéből készült legendás magyar filmet forgatták.

 

Ajánljuk még:

A hiányzó őr háza: élő történelem a Király utcán

Hat őr, az egyikük eltűnt, hűlt helyén vastraverz áll ki a falból. Szomorú csere, elárul ezt-azt az utókor igénytelenségéről. Mégis érdemes emelt fővel és nyitott szemmel sétálni, a Király utcán is, mert a házak itt is mesélni tudnak…

 

Már követem az oldalt

X