ZónánTúl

Hazánk legrégebbi alapítású városa, amit mindenkinek látnia kell

Ha az utca emberét megkérdezik, melyik magyar város tekint vissza a legnagyobb múltra és alapították a legkorábban, valószínűleg erős gondolkodásba fog esni. Kis hazánk ugyanis nagyon sok dicső múltú várost tud felmutatni, elég csak Székesfehérvárra, Budapestre vagy Egerre gondolnunk. Legrégebbi város viszont csak egy van. A Nyugat királynője, a római provincia egykori központja, Savaria, vagy ahogy ma ismerjük, Szombathely.

Mielőtt hazajáró túrám részeként Vas megye székhelye felé vettem volna az irányt, bevallom, nem igazán hozott lázba Szombathely felkeresésének a gondolata. Ha Nyugat-Magyarországról és kirándulásról volt szó, sokkal hamarabb vettem az irányt Kőszeg vagy Sopron felé, valahogy ezeknek a városoknak jobb volt a „marketingjük”. Pedig Szombathely abszolút megérdemli a nagyobb figyelmet Magyarország turisztikai térképén.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Nemcsak amiatt, mert itt született Európa egyik legismertebb védőszentje, Szent Márton, vagy mert itt alapítottak a rómaiak 2000 évvel ezelőtt kolóniát, és ezzel Savaria a legrégebbi magyar város címét érdemelte ki, hanem azért is, mert egy élhető és szerethető város ez, amely gyönyörűen felújított Fő terével, szecessziós és barokk épületeivel minden látogató szívébe azonnal belopja magát. Hogy mit érdemes Szombathelyen járva felkeresni egy hétvége során, arról következzen a személyes ajánlóm.

Barokk főtér

Szombathely mai nevét a szombati vásárjai révén kapta, amiket a város fura alakú Fő terén rendeztek. A háromszög alakú placc ma Szombathely egyik kedvelt kulturális és találkozóhelye, amely bár új burkolatot és szökőkutat kapott, ám eredeti elrendezésén nem változtattak. A Fő téren sétálva érdemes egy pillantást vetni a teret övező barokk és eklektikus korok lakóházaira, amelyek mindegyike műremek.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Székesegyház és a Szombathelyi Egyházmegye barokk könyvtára

A Sarlós Boldogasszony tiszteletére emelt szombathelyi templom méretét tekintve az esztergomi és az egri bazilikák után a harmadik legnagyobb templom az országban, 5000 embert képes befogadni.

Mellette közvetlenül a Hefele Menyhért által tervezett hófehér Püspöki Palotát láthatjuk a 18. századból, míg másik oldalán a Szily János püspök alapította universitas és annak csodaszép könyvtára foglal helyet. Ez utóbbi felkeresése számomra igazi élmény volt, a régi könyvek iránt már gyerekkorom óta megmagyarázhatatlan vonzalmat érzek.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Vasi Skanzen

Szombathely szabadtéri néprajzi múzeuma az ország második skanzenjeként 1973-ban nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A Vasi Skanzenben áttelepített épületeket láthatunk, amelyek a régi falvak hangulatát és egy letűnt kor emlékeit őrzik. A szabadtéri múzeumban található többek közt szegényparaszti, tehetős paraszti és nemesi otthon, és betekintést nyerhetünk az őrségi szórványtelepülések életébe is.   

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Iseum Savariense

1955 őszén egy véletlennek köszönhetően egyedülálló régészeti leletre bukkantak Szombathelyen. Az épületmaradványok az egyiptomi eredetű Isis istennő templomát rejtették, amely nemcsak hazai, hanem világszinten is igazi kuriózumnak számít. Hosszas évtizedek munkájának köszönhetően a páratlan római kori örökségek megmenekültek és a történelemkönyv lapjairól kilépve ma 21. századi köntösben mesélnek őseink életéről.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Kámoni Arborétum

A ma már Szombathelyhez tartozó Kámon 27 hektárnyi területén különleges gyűjteményes kertet találunk. Fő vonzerejét tavasz végén a rododendronok és azáleák virágzása jelenti, ám a természetkedvelők számára az év minden szakában jó program lehet a felkeresése. A parkban jól kiépített és babakocsival is bejárható ösvények mentén csodálatos juhar, tölgy és jegenyefenyők mellett apró tavakban és mocsárciprusokban is gyönyörködhetünk.

Savaria és Smidt Múzeum

A szombathelyi Kultúrpalota épületében 1908 óta működik a Savaria Múzeum, amely gazdag régészeti, néprajzi és történeti gyűjteményével élénken mesél az egykori római provincia és az azt követő évszázadok történéseiről. Ám nemcsak a történelem iránt érdeklődők számára lehet érdekes a múzeum felkeresése, itt található ugyanis Közép-Európa legnagyobb pannon korú ősnövénygyűjteménye is.

A Smidt Múzeumban az egykori kórházigazgató, dr. Smidt Lajos gyűjteményét találjuk, aki hat évtizeden keresztült gyűjtött különféle műtárgyakat, hogy azokat halála után a városnak adományozva közkinccsé tegye. A teljesen akadálymentes múzeumban igazi ritkaságokat láthatunk: Liszt Ferenc zsebóráját vagy az 1848-as forradalom és szabadságharc egyenruháit.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Csónakázó-tó

Szombathely zöld szíveként is emlegetett tórendszer 2014-ben újult meg, felkeresése üde színfoltja lehet kirándulásunknak. A gyalogos hidakkal is összekötött kis sziget bejárása mellett a tó partján meg is pihenhetünk, vagy ha aktív kikapcsolódásra vágyunk, csónakok és vízibiciklik bérlésére is van lehetőség.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

 

Mit szólnál egy következő úticélhoz? Járd be velünk Csongrád nevezetességeit

Ajánljuk még:

Időutazás ablakokon át, avagy szecessziós virágcsokor a Hajós utcában

A keskenyke Hajós utca kivételesen szép homlokzatokkal örvendezteti meg az ilyesmire figyelő sétálót. Évtizedekig sötét, reménytelenül rossz állapotú házak születtek újjá önkormányzati, illetve fővárosi segítséggel, ami esetünkben ritka ízléses és igényes kivitelezéssel párosult. A 32-es szám hófehér falán minden részletében eredeti díszítés, indák, állatok, és tengernyi virág fogadja a látogatót. A bejárathoz színesre festett, mesebeli kertkapu vezet, hogy sárga, szintén virágos kőlapokon lépdelve a – szerencsés esetben – kinyíló kapu különleges házba vezessen.

 

Már követem az oldalt

X