ZónánTúl

Békés örökzöld kedvence: Szarvast látni kell!

Gyermekkorom meghatározó konyhai eszköze volt a szarvasi kávéfőző. Kezdetben fekete, majd dizájnos bordó színben a legfinomabb kávét adta. Pont ezért nagyon sokáig Szarvas neve számomra egyet jelentett a kávéfőzővel, ám eszembe juthatott volna szebbnél szebb látnivalói miatt is ez a Békés megyei város. Személyes ajánló következik.

Holt-Körös

A város látképét kettészelő Körös, vagy hivatalos itteni nevén kákafoki Körös igazából nem állóvíz, de folyóvíznek sem igazán mondható. Ember által mesterségesen létrehozott víz keverékéről van szó, amely végtelen nyugalmat áraszt. Órákig el tudtam volna nézni a zöld víz lassú csordogálását, és felszínén visszatükröződő árnyas fákat. Ám ha e nyugalomnál többre vágyunk, induljunk el egy sétára a víz partján! Fedezzük fel a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence földrajzi középpontját, amelyet egy dombon álló kis szélmalom jelöl 1939 óta. Ha pedig kíváncsiak lennénk Magyarország történelmének jelentős eseményeire, sétáljunk végig az 1,25 km hosszú emlékúton, és vegyük szemügyre a gát mentén álló tizenhét állomást.

 
A történelmi Magyarország középpontja Szarvason (fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu)
 

A Holt-Körös a történelem iránt érdeklődők mellett az aktív sportok kedvelőinek is számtalan programot tartogat. Lecsoroghatunk rajta kenuval a vízben álló Szent Korona emlékmű mellett, a vízi színház érintésével. Az igazán különleges élményekért evezzünk be a mocsárciprusok közé. A vízben álló fák leginkább az Amazonas őserdeire emlékeztetnek és a híres Szarvasi Arborétum részét képezik.

Szarvasi arborétum

A Körösök holtágában fekvő 82 hektáros terület hazánk legnagyobb és leglátogatottabb növénygyűjteményét rejti. Az arborétum alapítója, Bolza Pál egy öt részből álló kertet álmodott meg, amiben ma mintegy 1600 fa- és cserjefajt találunk. A Pepi-kertként is nevezett arborétum különlegességei a már előzőekben említett mocsárciprusok, amelyek a Holt Körös vizében állnak, valamint a több mint 100 éves mamut-és páfrányfenyők, amiket eredetileg Bécsből hoztak Szarvasra az 1880-as években.

 
A Szarvasi Arborétum bejárata (fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu)
 

Az arborétum minden évszakban igazi csemegének ígérkezik a természetkedvelők számára. Ha a fák között járva éles rikoltást hallunk, az nem a képzelet játéka lesz. A parkban ugyanis szabadon élő kék pávák laknak, akikkel, ha szerencsénk van, mi is találkozhatunk.

Kastélyok nyomában

Szarvason két gyönyörű kastély is található, amelyek bár belülről nem látogathatóak, kívülről nagyon impozáns látványt nyújtanak. A főút mentén lévő Mittrovszki-kastélyt könnyű felismerni timpanonos homlokzatáról, és az előtte álló első világháborús emlékműről. A klasszicista stílusú kastély korábban község és tanácsházaként működött, jelenleg kihasználatlanul áll.

A másik csodás palota a híd lábánál álló Bolza-kastély, amely buja és vadregényes növényzetével minden járókelő számára szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Az 1800-as évek elején épített kastély különlegessége az eredeti Bolza-Batthyány címer és a lépcsősorán álló Romulusz és Rémusz szobor, amely egy az egyben tökéletes másolata a római Capitoliumban található szoborcsoportnak. 

  

Mini Magyarország makettpark

Szarvason akár családosan, a párunkkal vagy egyedül teszünk kirándulást, kihagyhatatlan program lehet a makettpark felkeresésre. Hazánk egyetlen, interaktív parkjában gombnyomásra indulnak a mini Balatonon ringatózó vitorlások, gőzhajók, és persze a vonatok, míg Erdély, Felvidék és a Délvidék látnivalóival kiegészülve olyan építészeti remekművek kicsinyített másaival találkozhatunk, mint a Szegedi Dóm, Déva és Huszt vára vagy a Kolozsvári Szent Mihály Templom.

 
A Széchenyi fürdő kicsinyített mása  (fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu)
 

Ha kedvünk tartja, akár a budapesti Hősök tere honfoglaló hőseit is szemügyre vehetjük közelről, de a pécsi dzsámi templomból kiszűrődő müezzin énekét is meghallgathatjuk. A Mini Magyarországban jelenleg hetvennyolc látványosság tekinthető meg, de folyamatosan új elemekkel gazdagodik, így időről időre érdemes visszatérni az újdonságokért. 

Ajánljuk még: 

ÖT KILÁTÓ, AHONNAN A LEGSZEBB A BALATONI PANORÁMA

 

Már követem az oldalt

X