A befőzés selejtje, a dekoráció alapja: 6 tipp a magok felhasználására

ZónánTúl

A befőzés selejtje, a dekoráció alapja: 6 tipp a magok felhasználására

Semmi se vesszen kárba – ez lehetne a mottója a magmentő akciónak, amibe nem egy gondos háziasszony belefog nyaranta. Mert a kidobásra szánt maradványokból igenis hasznos tárgyak készülhetnek: mutatunk is rögtön hat felhasználási módot!

A gondos háziasszony keze nyomán befőzéskor rengeteg mag „termelődik”. Érdemes ezeket a gyümölcsmaradványoktól megtisztítva, megmosva a napon megszárítani. Aztán, ha éppen elfoglaltságot keresünk a gyerekeknek, vagy majd beköszöntenek az őszi esték, elő a fantáziával: a kidobásra szánt, ám jobb sorsra érdemes csonthéjasokból igazán természetes, akár már karácsonyi díszek készülhetnek.

Meggymagpárna

Készíthetünk meggymagpárnát, ami görcsök, izommerevség esetén enyhíti a fájdalmat, de akár „babzsákként” tornához is használható. A magokat tegyük forrásban lévő vízbe pár percre, hogy leváljon róla felesleges gyümölcshús. Szűrjük le, majd tegyük nedvszívó konyharuhára és alaposan törölgessük át a szemeket. A tálcán szétterítve hagyjuk jól megszáradni, akár tűző napra is kitehetjük. Biztosan záródó mosózsákban a mosógépben is mosható.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ha a magok megszáradtak, megvarrjuk a párnát. Válasszunk ki egy nekünk tetsző 100 százalékos pamut anyagot, amiből 2 db kb. 25x15 cm-es darabra lesz szükségünk. Három oldalát kifordítva, a visszáján varrjuk össze. Majd az anyagot fordítsuk a színére, töltsük meg a száraz magokkal, és a varrjuk be a negyedik oldalát is.

Kedvünk szerint kevés szárított levendula- vagy kamillavirággal illatossá tehetjük, és ezzel a nyugtató hatását fokozhatjuk.

Virágocskák cserépben

Képzeljünk el virágokat, és rakjuk ki őket egy papírra a magokból: szilva, ringló, barack, meggymag tökéletes lesz hozzá. Ha összeállt a virág, ragasztópisztoly segítségével ragasszuk egymáshoz a magokat, úgy, hogy csak az egyik – a hátsó – oldalukon érje őket a ragasztó. Ha többféle magunk is van, érdemes változatosan használni mindegyiket: középre tegyük a kisebbeket, kívülre a nagyobbakat.

Néhány szem kemény fűszerrel – bors, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom – még különlegesebbé tehetjük az eredményt. Legvégül egy darabka hurkapálcára ragasszuk az elkészült virágfejet. Néhány cm átmérőjű kis virágcserepekre lesz szükségünk, amelyekbe egy-egy darabka tűzőhabot, vagy egy kisebb mohagolyót illesztünk. A tűzőhabot fedjük be falevéllel vagy egy kis darabka mohával, ha épp van kertben. Az így előkészített virágcserépbe állítsuk a kis virágot. Adhatjuk ajándékba, élő virág helyett, de tehetjük az asztalra dekorációnak is.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Szalvétagyűrű

Konyhai papírtörlő papírhengeréből vágjunk kb. 1 cm széles karikát. Erre szépen sorban, egymást takarva ragasztjuk fel a magokat ragasztópisztoly segítségével. Ehhez legjobb laposabb barack- vagy szilvamagot használni. Egész családnak vagy népes vendégseregnek való szalvétagyűrű készülhet ily módon, kerti mulatságra nagyon dekoratív az asztalon!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Dobozka vagy tálka

Papírból készült kerek vagy szögletes dobozt is átváltoztathatunk magok segítségével. A kiválasztott dobozkára egymás után, egymást kissé fedve ragasszuk fel a magokat ragasztópisztoly segítségével.

Ügyeljünk arra, hogy az alsó felületet tökéletesen befedjük, ne látszódjék ki sehol sem! Lehet belőle kis ékszerdoboz, virágtartó, bonbonier – amit csak beleképzeltünk.

Karácsonyra valók

A karácsonyi díszekhez is hozzáfoghatunk: az akasztókhoz aranyszál, esetleg néhány gyöngy, szalagmaradék, aranypor szükséges. A barackmagból lehet karácsonyfa, a szilvamagból csillag, az őszibarack magjából páros kisharang. A díszek sorát tovább bővíthetjük komlóindából csavart karikával, fél dióhéjbölcsővel – alkotókedvünk szabhat csak határt. A kirándulásokon gyűjtött erdei mindenfélét is új életre kelthetjük: a tobozt, a mogyorót, a hibiszkusz megszáradt termését, az égertobozt.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Akinek van türelme hozzá, tartós és látványos koszorút ragaszthat magvakból. Ehhez a szalmából (vagy száraz tűzőhabból) készült koszorúalapra gyorsan kötő ragasztóval rögzíthetjük sűrűn egymás mellé a magokat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A kész díszeket lakkal finoman lefújhatjuk és csillámporral is meghinthetjük, ha a csillogás kedvünkre való. Az elkészült díszek papírba csomagolva, jól záródó dobozban várakozhatnak az ünnepre.

Ajánljuk még: