Ünnepi vadhúsos recept: szarvaslapocka zöldségágyon

Szüret

Ünnepi vadhúsos recept: szarvaslapocka zöldségágyon

Az ilyen különleges vadhúsokhoz, mint amilyen a szarvas is, tökéletes köret lehet a zöldség, hogy a nem mindennapi étek minden falatára oda tudjunk koncentrálni. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg szarvaslapocka
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 szál paszternák
  • 1 db közepes cukkini
  • 1 db nagy édesburgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db nagyobb krumpli
  • 1 db kerekrépa
  • 1 fej fokhagyma
  • só, bors
  • friss rozmaring- és kakukkfű ágak
  • 3 dl házi paradicsomlé

Elkészítés: 

A szarvaslapockát ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd tűzforró serpenyőben egy kevés sertészsíron, hirtelen pirosra sütjük. Fontos, hogy ne szurkáljuk őket.

A zöldségeket megtisztítjuk, majd vastagabb karikákra vágjuk, és egy alaposan kizsírozott, vagy olajozott tepsibe az összeset beletesszük. A zöldségágyat meglocsoljuk a paradicsomlével, majd friss kakukkfűvel és rozmaringgal fűszerezzük.

Ha a húsok külseje kérget kapott, mindegyiket sózzuk, borsozzuk, majd elhelyezzük őket a zöldségágyon. Végül az egészet beborítjuk bacon szeletekkel. A tepsit letakarjuk alufóliával, majd 180 fokon puhára sütjük az ételt.

Körülbelül 2 óra alatt lesz finom, omlós a hús, vajpuha a zöldség és piros a húsos szalonna.
Egy igazi egytálétel, amellyel nagyon keveset kell foglalkozni, mégis ellenállhatatlan.

Szüret rovatunk támogatója a Magyar Turisztikai Ügynökség.