Ünnep

Díszíthetjük a fát, kész vagyok mindennel! – egy háromgyerekes anya 2020-as karácsonymentő akciója

Még bőven van ideje az ünnepekre készülődnie annak, aki ezt még nem tette meg, de jelentem: én már réges rég készen vagyok mindennel, nálunk már ma délután kezdődhetne a karácsony! Hogy miért siettem ennyire? És mi az a két dolog, amit idén kérek? Íme!

Az idei karácsonyunk, ahogyan tavasz óta az egész év, más lesz, mint az eddigiek. Ősszel még nagyon bíztam abban, hogy az ünnepeket már együtt tölthetjük a négy nagyszülőmmel, akiket akkor már nem kell majd óvni a koronavírustól, de a mai nappal már erről is letettem. Megbeszéltük velük, hogy idén online-karácsonyunk lesz.

Nehéz ez nekik is, akik jócskán elmúltak már nyolcvanévesek, és nehéz a gyerekeimnek is, akik már nagyon szeretnék megölelni a dédiket. Nehéz nekem is. 2020-ban alig találkoztam velük személyesen, pedig ugyanabban a városban élünk mindannyian. Ha mégis, akkor csak maszkban és kellő távolságot tartva, néhány perc erejéig láthattam őket élőben. Tavasszal szomorúan, mégis fegyelmezetten integettünk mindegyikük erkélye alatt, az ő érdekükben nem lesz ez másként karácsonykor sem. Kibírjuk ezt is…

Mégis valamelyest szerencsés vagyok, hogy az én életemben eddig ez volt a legnagyobb változás, amit a koronavírus-járvány magával hozott. Több családtagom és barátom elkapta a koronavírust, aggódtunk értük rendesen, volt, hogy férjemmel és három gyerekünkkel együtt elővigyázatosságból karanténba kellett vonulnunk. Itt az advent, tegnap meggyújtottuk a koszorún első gyertyánkat.

Felőlem jöhet is a karácsony, az ünnep, amit minden évben annyira várunk! Mi már hetek óta készen állunk rá. 

Háromgyermekes anyaként semmit nem szeretek az utolsó pillanatra hagyni. Karácsonykor igyekszem úgy intézni a dolgokat, hogy ne kelljen rohanni, de most picit megijedtem attól, hogy korlátozzák a boltok nyitvatartását, még nagyobb tömeg lesz mindenütt, vagy a különböző futárszolgálatok nem bírják a megnövekedett rendelést, és nem érnek ide időben az ajándékok.

Vagy ne adj’ Isten történik velünk valami, ami miatt csak nehezített pályán érkezhet hozzánk a Mikulás vagy az Angyalka – sajnos ebben az áldatlan állapotban, amiben hónapok óta létezik a világ, már bármi megtörténhet. Újbóli iskolabezárások, karantén, kijárási tilalom.

Így idén jóval korábban, már szeptemberben elkezdtem kipipálni a karácsonyi bevásárlólistámat, és már novemberben a végére értem.

Mindennel kész vagyok! Már csak a sütés és a főzés vár ránk, de tulajdonképp nálunk már ma délután fel lehetne állítani a fát. Idén elmarad a karácsonyi vásár, ahol körbelengett bennünket a kürtőskalács- és forraltbor-illat. Nem megyünk a szokásos, ünnepi állatkerti sétára sem, és a karácsonyi mozit is elhalasztjuk. Nem ülhetik körbe velünk együtt az étkezőasztalt a testvéreim és családjaik, nem érkeznek hozzánk a nagymamák sem.

Halászléből nem kell húsz-harminc litert főznöm, elég lesz csak egy kisebb fazék, és a bénácska mézeskalácsainkat is csak online csodálhatják meg a rokonok.

Ha már így hozta az élet, nálunk már két hete teljes ünnepi díszben a ház, minden nap hallgatunk egy kis karácsonyi zenét vagy hangoskönyvet, többet kuckózunk be, még nagyobb feneket kerítve a megnyugvásnak. Amíg csak lehet, kimegyünk a szabadba, és messziről titkon belesünk a házak párás ablakain. 

A gyerekeink előtt direkt nem csináltunk nagy ügyet a koronavírusból. Tudnak mindent, ami rájuk tartozik, de soha nem akartuk őket feleslegesen nyomasztani. El kellett fogadnunk, hogy az ő gyerekkoruk szerves része a szájmaszk, a kézfertőtlenítés, az online oktatás, vagy épp az, hogy jó ideig nem találkozhatnak a családtagjaikkal. Leálltak az edzések, és hónapok óta nem szervezhetünk akármilyen programokat.

 

Ők sokkal rugalmasabbak, mint mi, felnőttek, le a kalappal a gyerekek előtt, hogy ilyen jól veszik a felmerülő akadályokat! Viszont megleptek, amikor összeültünk megvitatni a karácsonyi ajándéklistájukat, mert idén valahogy nem nőtt méteresre a cetli. Gyerekek, akik természetesen szeretnek sok ajándékot kapni, de kikerekedett szemekkel hallgattam, hogy

idén bizony a bábszínházi jegyek, strand- és trambulinpark-belépő, mozi és cirkuszi előadás szerepelt a kívánságaik között.

Nagy vágyuk, hogy születésnapi bulit szervezhessenek jó sok barátot meghívva. Csupa olyan esemény, ami 2020-ban rendre kimaradt az életünkből. Azt hiszem, a gyerekek ösztönösen érzik, hogy bizony ez a karácsony más lesz, mint a többi...

Érintésmentes szeretet, távolságtartó ölelés és szigorúan korlátozott ünneplés. Idén maradtunk egymásnak, mi, öten – talán még szorosabban, mint tavaly decemberben. 

Mindenem megvan. Évek óta nem kérek mást, csak hogy essen a hó egész karácsonykor! Sajnos régóta nem teljesül. De idén sikerül, majd meglátjátok! Viszont most az én listám bővült néhány tétellel. A térdig érő hó mellé szeretném, ha mielőbb eltűnne a vírus az életünkből, és végre biztonságban magunkhoz ölelhetnénk szeretteinket! Ezt kívánom minden ember helyett, minden emberért...

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X