TudatosVegasz

Hogyan élj annyi pénzből, amennyid van?

Avagy itt az ideje, hogy elsajátítsd az adósságmentes élethez vezető út legfontosabb lépéseit.

A pénzügyi felelősségvállalás nem csak a pénzügyi helyzeted, de még az egészséged szempontjából is fontos. A „saját lehetőségeiden belül élni” azt jelenti, hogy az, amit minden hónapban költesz, kevesebb, vagy legalább azzal egyenlő, mint az a havi pénzösszeg, amit jövedelmként, bevételként kapsz. Rengeg ember van, akiknek ezt a mutaványt szinte soha nem sikerül végrehajtani.

A hitelkártyák, a kölcsönök, a megtakarítások és még a sürgősségi alapok is lehetővé teszik, hogy több dolgot vásároljunk, mint amennyit a jövedelmünk általában megenged.

Sajnos ez a fajta életmód nem fenntartható, és egy bizonyos ponton túl, az át nem gondolt kiadások bajba sodorhatnak.

A megtakarítások és a hitelkeretek elfogynak, és amikor ez megtörténik, muszáj néhány fontos változtatást végrehajtani, vagy kemény pénzügyi vészhelyzetbe sodorjuk magunkat. Az alábbiakban mutatok 7 módszert, amelyet ha alkalmazol, adósságmentesen tudsz majd élni.

1. Tudd, mennyit keresel!

Ha saját lehetőségeiden belül akarsz élni, akkor tudnod kell, hogy mik az eszközeid. Az éves fizetés vagy óradíj ismerete nem elegendő ahhoz, hogy tisztában legyél saját lehetőségeiddel. Tudnod kell a havi nettó fizetésed pontos összegét.

Azt is tudnod kell, hogy mikor, milyen fizetési kötelezettségeid vannak, hogy jobban össze tudd hangolni a bevételeidet, megtakarításaidat a fizetendő számlákkal, kiadásokkal. Bár a számlák nagy részét sokan havonta fizetik ki, tudnod kell, hogy mire, mennyi pénzt fizetsz havonta, negyedévente, félévente, és évente.

2. Kevesebb pénzt költs, mint amennyit megkeresel!

Miután megtudtad, pontosan mennyit keresel, akkor összpontosíthatsz arra, hogy csökkentsd a kiadásaidat a jövedelmednek, bevételeidnek megfelelően. Ha még nem rendelkezel ilyennel, készíts költségvetést a költségek megtervezéséhez, és használd ezt a kiadások nyomon követéséhez. Ha már megpróbáltál költségvetést készíteni, de nem működött, próbáld meg újra. Időnként egyszerűen csak kisebb módosításokat kell végrehajtani a költségvetésben, hogy működjön.

A stresszes pénzügyi helyzetben a költségvetés-tervezés néha meghökkentő. Próbáld meg a "zéró-alapú költségvetés-tervezés" néven ismert módszert. Írd fel a jövedelmed, bevételeidet, majd kezdj el kivonni belőle minden havi, és havi szintre leosztott változó időszaki kifizetést. Ha negatív számot kapsz eredményül, akkor túl sok pénzt költesz, és csökkentened kell a kiadásokat.

3. Növeld a bevételed!

Ha költségeid minimálisak, és még mindig több pénzt költesz, mint amennyit keresel, akkor növelned kell jövedelmedet, bevételeidet. Azt is ellenőrizd, hogy igénybe veszel-e adójóváírást biztosító megtakarítási lehetőségeket, különböző betegségekre, fogyatékosságra nyújtott kedvezményeket (ezekről sokan nem is tudnak, pedig például a laktózérzékenyek jogosultak évi közel 100 ezer forint adókedvezményre, ehhez csak egy orvosi igazolást kell bemutatniuk). Végül lehet, hogy magasabb fizetést ígérő munkát, vagy részmunkaidős másodállást kell keresned, hogy jobb anyagi helyzetbe kerülj. A legfontosabb az, hogy megtedd, amit meg kell tenned ahhoz, hogy elegendő pénzt szerezz az összes szükséges kiadásod fedezéséhez.

4. Felejtsd el a hitelkártyákat, rövid lejáratú hiteleket!

Hitelkártyák, személyi és folyószámlahitelek használata a számlák fizetésére vagy egyéb megélhetési költségek fedezésére nem a saját lehetőségeiden belül történik. A költségvetés megtervezésekor zárd ki teljes egészében ezeket a hitelfajtákat, mint a költségeid fedezetét biztosító eszközt.

A hitelkártyák nem megbízhatók, mivel a hitelkártya-társaság bármikor csökkentheti hitelkeretedet. Ha többet költesz, mint amennyit visszatörlesztesz, akkor végül elfogy a rendelkezésre álló hitelkeret is.

5. Ne próbálj lépést tartani másokkal!

Állj ellen annak a nyomásnak, hogy megpróbálj ugyanolyan anyagi dolgokkal rendelkezni, mint valaki más.

Éld a saját életed.

Lehet, hogy a hitelkártyákat és kölcsönök rövid ideig azt az érzetet biztosítják, hogy ezt vagy azt megengedhetsz magadnak, de később fizetni fogsz, és többet fogsz fizetni, mivel minden hónapban kamatot számítanak fel az egyenlegedre.

6. Tegyél félre a hitelből vásárlás helyett!

Az emberek gyakran hitelkártyákat, személyi kölcsönöket, folyószámlahitelt használnak a nagy – például egy hűtő, TV, autó stb –vásárláshoz, amelyet nem engedhetnének meg maguknak, mert nincs rendelkezésre álló saját fedezetük. Ahelyett, hogy hitelt fizetnél ezekért a vásárlásokért, tegyél félre pénzt minden hónapban, amíg elegendő pénz össze nem jön a vásárláshoz. Ha nem tudsz annyit félretenni magadnak, hogy megvásárolj valamit, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy megvásárold.

7. Legyen vésztartalékod!

A vészhelyzetekre elkülönített megtakarítások megakadályozzák, hogy pénzügyi válsághelyzetek esetén hitelkártyát, személyi kölcsönt, folyószámla-hitelt vegyél igénybe. Ideális egy három-hat hónapos megélhetési költségek fedezésére szolgáló vésztartalék.

Ha még nincs vésztartalékod, még ma kezdj hozzá, tegyél félre hogy legyen.

Ehhez jó első lépésként pl. az, ha nap végén kiteszed a 200 Forintosokat, s az aprót a pénztárcádból egy nagy perselybe, vagy alkalmazod az 53 hetes megtakarítási módszert, ehhez itt van egy táblázat segítségül.

Pro tipp: Költségvetésben határozd meg, mekkora összegű megtakarítás szükséges havonta, majd hozz létre egy automatikus átutalást a fizetési számládról egy megtakarítási számlára, hogy megkönnyítsd a megtakarítási célod elérését.

Ajánljuk még:

Nem pénzkérdés – párkapcsolati coachokkal beszélgettünk a pénzügyek kezeléséről

A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a megromlott házasságok több mint egynegyedénél a volt házastárs költekezése (27 százalékban), illetve anyagi problémák (26 százalékban) is szerepet játszottak. Hogyan kellene a pénzt kezelnünk, hogy az ne okozzon kihívást egy házasságban? Van ideális pénzkezelési stratégia? Egy párkapcsolati coach házaspárt, Hamar Donátot és Hamar Noémit kérdeztük, akik jegyesoktatást és házasságterápiát is tartanak, 2018-ban elnyerték a Média a Családért díjat is a YouTube-csatornájukért.