Tech

Nyelvtanulás a telefonon – Heti tech-teszt

Egy szlováknak ott a cseh, a lengyel, az orosz. Egy spanyolnak az olasz, vagy a francia. Egy németnek a holland, a svéd vagy a norvég. Kiterjedt nyelvrokonság híján nekünk magyaroknak nehezebb dolgunk van, ha nyelvet akarunk tanulni, de szerencsére ma már ingyen, vagy nagyon olcsón találhatunk olyan appokat, amik a buszmegállóban, vagy a pénztárnál várakozással eltöltött időt is képesek nyelvismeretté transzformálni. Nézzük is a három legjobbat!

1. Duolingo – a klasszikus

Talán a legismertebb az összes közül. Megszámlálhatatlan mennyiségű nyelvet tanít (közöttük a Trónok harcából ismert nemes valyrt és a Star Trek klingonját is), de igazán akkor tudsz a kurzusok között válogatni, ha angolul már tudsz. Angol kurzus pedig pont van magyarul beszélők számára is.

Ma már vannak nála szebb, interaktívabb appok is (videóbejátszásokat, csetbotokat itt hiába keresünk), de

még mindig van olyan élvezetes szintről szintre haladni benne, mintha sudokuznánk vagy rejtvényt fejtenénk.

Kifejezetten király benne a Stories rész: ha tudsz angolul, és spanyolul, portugálul, franciául vagy németül tanulnál, akkor néhány perces interaktív történeteket is olvasgathatsz, amikből gyorsan felszedhetsz egy rakás hasznos kifejezést. Szeretem benne azt is, hogy ingyen is teljesen jól használható: a prémium verzió havi tíz amerikai dollár, de azért cserébe csak a reklámok tűnnek el és végtelen életet kapunk – az utóbbival viszont a játék is kicsit tét nélkülinek tűnik...

Tetszett: A fejlődési rendszerével hamar beszippant, nyelvtani magyarázatokat is ad, és az ingyenes verziója szinte ugyanazt tudja, mint a prémium

Nem tetszett: Néha kicsit sokat ismétel, nem olyan látványos, mint néhány másik program

2. Memrise – a videós

A főként a nyelvtanra fókuszáló Duolingo után a Memrise sokkal könnyedebb, inkább szavak és egész kifejezésekre megtanítására alapuló tantervvel oktat minket a választott nyelvünkre – amiből itt is rengeteget találunk. De tényleg.

Hivatalosan ugyan csak 19-et számoltam meg, de ha a neten például rákeresünk arra, hogy „Memrise Neapolitan”, akkor bizony találunk a nápolyi nyelvvel megismertető kurzust is – az appba ugyanis felhasználók is tölthetnek fel tartalmakat (bár ezek minősége elég változó).

A Memrise főleg rövid videókat mutat nekünk, amikben anyanyelvi beszélők ismételgetnek egy-egy mondatot,

amiket aztán hallás alapján fel kell ismernünk vagy szavakból újra össze kell raknunk. Angolból sajnos nem túl erős az app, de haladóknak nagyon hasznos lehet, mert két, kifejezetten nekik szóló fejezetet is találhatunk benne. A Memrise ingyen is használható, a prémium verzió havi 9 dollár, amiért cserébe chatbotokat és más extrákat kapunk.

Tetszett: A videók miatt úgy érezhetjük, mintha ellátogattunk volna egy másik országba, hasznos kifejezéseket tanulhatunk vele, a felhasználói tartalmak miatt rengeteg kurzust találhatunk

Nem tetszett: A nyelvtan nem az erőssége, néha kicsit átláthatatlan a felhasználói felület

3. Drops – a meditálós

Vizuális típusoknak, a nyelvtantól remegőknek kiváló választás lehet a Drops – és ebbe beleértendők azok is, akik simán csak nézegetni szeretnék, annyira jól eltalálták a dizájnját.

A szép, színes háttértől, a minimál képecskéktől és a hangeffektektől szinte meditatív állapotba kerül az ember,
és valami olyan érzés keríti hatalmába, mint amikor átszellemülten homokvárat épített az óvoda udvarán.

A Dropsban 30-nál is több nyelv szavait gyakorolhatjuk – és sajnos ebben a fél mondatban benne van a program legnagyobb hátránya is, nevezetesen hogy a szókincsfejlesztésen kívül másra itt nem nagyon lesz lehetőség. A program ingyenes verziójában csak egy nyelvet választhatunk és egyszerre csak néhány percig veszhetünk el a világában, utána órákig kell várnunk a következő körre.

Tetszett: Gyönyörű dizájn, jól kidolgozott felhasználói felület, hasznos szavakat, kifejezéseket tanít

Nem tetszett: Csak szavakat, kifejezéseket tanít, az ingyenes verzió eléggé limitált, a prémium pedig drága

Ajánljuk még:

Itt az ideje, hogy a nők építsék maguk körül a „falujukat” – elindult az első anyatárs-kereső  

Pár hónappal ezelőtt egy ingyenes, hiánypótló applikáció indult el Magyarországon, a Momz. A anyatárs-, vagy anyabarát-kereső, az egymás közelében élő édesanyáknak segít egymásra találni. Az alapító, Bólyai Eszter gyermeke születése után döbbent rá, hogy hozzá hasonlóan sok újdonsült anyuka magányosnak érzi magát. Mint mondja, a modern társadalomban jórészt eltűntek a női közösségek és az anyasággal járó nehézségeket tabuként kezeljük. A Momz hosszú távon ezen is változtatna. Mostanra több mint hatezren töltötték le.  

 

Már követem az oldalt

X