SZPSZ

Időutazás a szerelmi életedben: különleges játék indul A házasság hete alkalmából

A házasság hete van. Ez a pár nap olyan, mintha egy nagyítóval életünk egyik legmeghatározóbb társas élményére, a párkapcsolatunkra irányítanánk a figyelmet: miközben emlékezünk és tervezünk, önvizsgálatra is kényszerülünk. A Bízd Rá Magad portál különleges játékkal kapcsolódik a házasság hete programsorozathoz: Élménytér – ahol együtt játszunk címmel virtuális társasjátékra hívja a párkapcsolatban élőket, jegyeseket és a házasokat, kortól függetlenül.

Magyarországon az elmúlt tíz évben folyamatosan nő a házasságkötések száma, a statisztikák szerint pedig csökkenő tendenciát mutat a válással végződő párkapcsolatok aránya. A számok nyelvén ez a magyar társadalom állapotának pozitív életmeséje, amit azonban árnyal egy harmadik adat: a házasságok mérlege, azaz a megkötött és valamilyen okból (halálozás és válás miatt) megszűnő házasságok egymáshoz való viszonya továbbra sem túl fényes. E szerint az adat szerint 2019 volt az első olyan év, amikor több házasság köttetett, mint amennyi felbomlott valamelyik fél halála vagy válás okán.

A házasság megtartó erejét világszerte felmérések igazolják: tovább maradnak életben a stabil párkapcsolatban, házasságban élő párok – különösen igaz ez a férfiakra. Nyilván, ez a kedvező hatás a párkapcsolat minőségén is múlik, amiért folyamatosan tennie is kell mindkét félnek.

„A Bízd Rá Magad portál az emberi élet során felmerülő nehézségek, kihívások megoldásához próbál valós, gyakorlati segítséget nyújtani. Ezt egy egyedi, tematizált ajánlásgyűjteménnyel teszi, melyben vannak a párkapcsolatokhoz kötődő témakörök is. Sokféle lehetőséget kínálunk segítő szervezetek, jó gyakorlatok formájában, amelyek a párkapcsolat erősítésében, gazdagításában, vagy akár a kríziskezelésben tudnak segíteni. Innen jött az ötlet, hogy kapcsolódjunk a házasság hetéhez, hiszen sokrétű segítséget tudunk nyújtani a házaspárok számára” – mondja Soósné Erdő Klára, a bizdramagad.hu portál szerkesztője.

A február 20-án induló, négyhetes kapcsolatgazdagító játék lényege, hogy a résztvevő felek közösen oldják meg a hetente kapott feladatokat. A regisztrált párok minden vasárnap kapják meg e-mailen azt a játékos feladatsort, amit teljesíteniük kell, és amit kapcsolatuk értékes tapasztalatait felidézve tudnak megoldani:

„A pár saját múltjából utazik a jövőtervezés felé, ezért nevezzük játékos időutazásnak.

Az első héten a saját múltjukban fogják megkeresni a közös örömteli élményeket, amelyek őket eddig gazdagították, a közös erőforrásokat, amelyekből táplálkozni tudnak. A továbbiakban a közös jelen örömteli megélése, a minőségi közös idő és a pozitív kommunikáció párkapcsolatban betöltött szerepe kerül fókuszba. Az utolsó, negyedik heti feladatban pedig áttérünk a jövőtervezésre” – részletezi a játék folyamatát Klára. A vasárnapi feladatok mellé szerdánként támogató üzenetek is érkeznek a pároknak, az adott hét feladataihoz kapcsolódó segítségként.

Az értékes nyereményeken túl mi lehet a hozadéka egy négyhetes közös játéknak olyan párok esetében, akik már több éve együtt vannak? Erre a kérdésre remélhetőleg maguk a résztvevők fognak válaszolni saját tapasztalataik alapján. A Bízd Rá Magad célja ugyanakkor túlmutat a játékon: a párkapcsolatunkba befektetett energiát szeretné tudatosítani, annak a fontosságát, hogy minden házasság és tartós párkapcsolati forma folyamatos törődést igényel mindkét fél részéről. A közhelyesnek tűnő célkitűzés mögött sok, általános élettapasztalatból fakadó gondolat rejlik. Klára kiemeli: arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy életünk leghosszabb társas kötődésének fenntartása, élményszerű megélése nem mindig könnyű, a nehézségeket azonban nem kell egyedül viselnünk. Merjünk élni a segítő, támogató, megelőző lehetőségekkel!

Kapcsolatmentő és kapcsolatgazdagító lehetőségeink tárháza igen széles, csak meg kell találnunk a számunkra működő és hiteles forrást, ahonnan meríthetünk nehéz helyzetekben. „Szent Pál azt mondja: a gyengeségemben vagyok erős, tehát ha merek segítséget kérni, az annak a jele, hogy le akarom győzni a nehézségeket. A bizdramagad.hu weboldalon olyan tapasztalt világi és egyházi szakértők, szervezetek szerepelnek, akik hosszú évek óta segítik, támogatják és gyógyítják azokat, akik hozzájuk fordulnak lelki terheikkel, kérdéseikkel, aggodalmaikkal, illetve számos – a helyi közösségekben is bevezethető – preventív jó gyakorlatot is elérhető közelségből mutat be, mint például a Családi Életre Nevelés programot, vagy a jegyesoktatást. Nagyon fontos, hogy

a programok mindenki számára nyitottak, nemcsak a keresztény, hívő embereknek szólnak”

– mondja Soósné Erdő Klára, hozzátéve, hogy „a játékban kifejezetten a pozitív közös élményekre helyezzük a hangsúlyt, tehát ez nem egy terápiás célú kezdeményezés”.

Az Élménytér – ahol együtt játszunk országos szintű online játék, melynek máris hatalmas a népszerűsége: közel 700 pár regisztrált Magyarországról. Különböző kapcsolati fázisokban lévő feleket vonz a lehetőség, a pár hónapos párkapcsolatban élőktől a több tíz évnyi házasságot ünneplőkig.

Február 20-ig lehet regisztrálni a játékra minden 18 év feletti párnak, világnézettől függetlenül. 

Ajánljuk még:

Amit bárcsak elmondtak volna a szerelemről még kamaszkoromban

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ahogyan mi működünk, úgy működik a másik is, és ez bizony számos félreértést szül. Jó tehát tudni a női és a férfilélek eltérő pszichés ritmusáról már a kamaszoknak is, hogy minél biztosabb lábon állhassanak első párkapcsolataikban.

 

Már követem az oldalt

X