Szocio

Palvin Barbi beszállna a vakcinafejlesztésbe – Exkluzív riportunk a Reménysólyomról

Picasso a békegalamb megfestésével kreálta meg a huszadik század háborús időszakának egyik legjelentősebb szimbólumát. Napjainkban egészen más kihívásokkal néz szembe a világ, ám az idei év megmutatta, hogy a modern embert is könnyedén legyűrheti valamilyen nála nagyobb erő – ami olykor éppen egy hihetetlenül apró, mégis világjárványt okozó vírus képében jelenik meg. Ilyen időkben szükségünk lehet egy „új békegalambra”, a Reménysólyomra, amit Biró Meli, egykori gyógyszergyártási ügyvezető, művész keltett életre. Kezdeményezéséhez többen csatlakoztak már, köztük Palvin Barbara. Melivel és Barbival az eddigi eredményekről és a jövőbeni tervekről beszélgettünk. Riportunk.

Az már világossá vált, hogy a koronavírus-járvány megállításának a legjobb módja egy vakcina fejlesztése lenne, azonban egy oltóanyag kifejlesztése hosszú, bonyolult és legfőképpen költséges dolog. „A jelenlegi becslések szerint a teljes folyamat legalább 500 millió dollárba kerülhet a sikertelen kimenetellel és újratervezéssel nem is számolva” – mondja Biró Meli, aki egy svájci gyógyszergyártó cég ügyvezetőjeként dolgozott több mint tíz éven át. Meli jóval a koronavírus-járvány kitörése előtt szakmát váltott, az üzleti világ után a művészetbe vetette bele magát, sajátos technikával készült képeit a világ több pontján kiállították már. A székelyföldi születésű művész a jelenlegi helyzetben két szívügyét, a művészetet és az oltóanyag-kutatást kötné össze: legújabb kollekcióját, a Reménysólyom kollekció 35 képét az interneten kifogástalan minőségben, ám jóval eredeti árukon alul tette elérhetővé, a megvásárolt alkotásokból befolyó összeget pedig teljes egészében a COVID-19 elleni oltóanyag fejlesztésére ajánlja.

Palvin Barbara a hírességek közül elsőként állt az ügy mellé, és mint lapunknak elmondta, maga is szeretne felajánlani valamit, amit az oldalon megvásárolhatnak majd. A mozgalmat népszerűsítendő már Instagram-oldalán is posztolt: a Reménysólyom kollekció egy darabját osztja meg, melyből kirakóst készített. „Miért ebből a képből? Nos, megtetszett, kihívást jelent, de ami a legfontosabb, [a letöltés] támogatja a COVID-19 vakcina fejlesztését” – írta.

„Amíg nincs a piacon egy olyan oltóanyag, ami biztonságosan alkalmazható és kellően hatékony, addig arra fogunk törekedni, hogy legyen” – nyilatkozta Biró Meli a kezdeményezésről. Hangsúlyozta: fontos lenne a társadalmi összefogás, ugyanis nem igaz az, hogy a magánszemélyeknek ne lehetne beleszólása a vakcinafejlesztésbe. „Szeretném, ha mindenki tudná, hogy van ráhatása a dolgok alakulására, lehet tenni a jelenlegi helyzet ellen. Vannak olyan kutatók, akiket érdemes támogatni” – szögezte le Meli. A művész szeretné felhívni az emberek figyelmét a jelenlegi helyzet súlyosságára, éppen ezért hivatalos oldalukon a képek megvásárlása mellett magáról a vakcinafejlesztésről, a vírussal kapcsolatos kutatásokról is olvashatunk – természetesen kizárólag hozzáértő emberek hiteles állításaira alapozva.

 „Ez a kezdeményezés nagyon sokoldalú,  és egy új trendet teremthet. Az oltóanyagfejlesztésről nem sokat tudok, és szerintem sokan lehetnek így ezzel, legalábbis a környezetemben ezt tapasztalom – részben ezért tetszett meg a mozgalom” – fejtette ki Barbi, utalva ezzel a Reménysólyom hiteles tájékoztatást segítő törekvésére.

„Több tervem is van a mozgalmat illetően.

Szeretnék én is felajánlani valamit, ami letölthető lenne az oldalról,

illetve szeretnék másokat is »megfertőzni« a kezdeményezéssel, hogy még több felajánlás közül válogathassanak az emberek. Az elmúlt időszak senkinek sem volt könnyű, még azt sem tudni, hogy minek nézünk elébe, de ez a mozgalom a termékeivel együtt talán egy kis reményt adhat mindenkinek. Azt hiszem, hogy igazán sikeresnek akkor nevezhetnénk a törekvést (természetesen azon kívül, ha összejönne a vakcina), ha sokan értékesnek találnák, amit csinálunk, és ennek hatására a jövőben is informálódnánk az oltóanyagokkal kapcsolatban. Ha elég sokan összegyűlünk, akkor szeretnénk egy külön oldalt létrehozni ezzel a céllal a Reménysólyomnak” – osztotta meg a modell.

A Reménysólyom bárki számára elérhető, a kollekció mostantól várhatóan folyamatosan bővül. Aki csatlakozni szeretne, Biró Meli oldalán minden szükséges információt megtalál, de a kezdeményezés nagykövetének, Palvin Barbinak hivatalos Instagram-oldalát is érdemes lesz szemmel tartani.

Ajánljuk még:

„HA NEM LÁTOD, HOGY LÉTEZIK, NEM IS VÁLHATSZ OLYANNÁ” – TÖBB ÉS JOBB NŐI SZUPERHŐS KELLENE
„FELERŐSÖDTEK A TRADICIONÁLIS LÉTFORMÁK, ÉRTÉKEK” – INTERJÚ NEMES ORSOLYA GENERÁCIÓKUTATÓVAL

„Maszkok mentén kettészakadt társadalomban élünk”
Az elmúlt időszakban kettészakadt a társadalom. Az egyik csoportba tartozók rendületlenül hordják a maszkjaikat, és egy lépést sem tennének kézfertőtlenítő nélkül, és vannak a másik oldalhoz tartozók, akik már el is felejtették, melyik táskájuk aljában találják a védőfelszerelésüket. Megosztó, hogy valóban szükséges-e még mindig viselni a kényelmetlen, ebben a hőségben szinte elviselhetetlen szájmaszkokat. Én határozottan állítom: igen, szükséges.

 

Már követem az oldalt

X