Szocio

Ne dőlj be: régi-új átverési kísérletek az idősebb munkakeresőkkel szemben

Unokázós csalásról, kamutermékek tukmálásáról, befizetett, de nem létező utak szervezéséről talán mind hallottunk már. De az utóbbi időben egy újfajta átverés is megjelent, s terjed egyre jobban az online térben: ez az előleges-csalás. 

Az idősebbek átverési kísérleteinek sok évtizede széles tárházát ismeri a rendőrség és a bíróság szerte a világon. Sokan hallottunk a rossz minőségű ágyneműkkel vagy edényekkel házaló csalókról, s sokan hallottak a termékbemutatókról is, ahol „jutányos áron” értéktelen kacatokat sóznak az emberekre. Többek között Deák Kristóf izgalmas játékfilmjéből tudunk az „unokázós”, telefonos csalókról, ahogyan a besurranó tolvajok veszélye is ismert az idősebb korosztály előtt. Az utóbbi években azonban az internet széleskörű terjedésével megújult egy bűnözési forma, amit „előleg-bűnözésnek” nevezhetünk.

Az előleg-bűnözésnek számos formája ismert. Az internet elterjedése előtt a csalók újsághirdetésekben ajánlottak olcsó termékeket, külföldi utakat vagy éppen munkát, s azt ígérték, hogy egy bizonyos, előre befizetett összeg után szélesebb tájékoztatást adnak, szerződést kötnek. Aztán persze nem küldtek semmit, eltűntek, mint szürke szamár a ködben. Ez a csalási forma nemcsak azért volt bűncselekmény, mert átvertek embereket, hanem azért is, mert azokra a valódi, tisztességes cégekre is rossz fényt vetettetek, akik az előleg fejében tényleg megadták az ígért árut.

Ez a csalási forma az utóbbi években az interneten hódít, főleg a közösségi média felületein. Az online térben is felbukkantak azok a „cégek” (valójában csalók), akik főleg időseket szeretnének megvezetni. Gyakori, hogy a nyugdíjasokat a munka ígéretével verik át: borítékok címzésére, kisebb tárgyak összerakására, dobozok hajtogatására, ajándékcsomagok összeállítására, telefonos ügyeletre toboroznak munkavállalókat. Első körben már onnan fel lehet őket ismerni, hogy nagyon magas bért ajánlanak. A folytatásban onnan tudhatjuk, hogy csalókkal van dolgunk, ha azt kérik, hogy bővebb információért, esetleg a munkavégzéshez szükséges eszközökért előleget, pénzt kérnek tőlünk. Habár előfordulhat, hogy a cég nem ver át bennünket, ilyen esetben legyünk nagyon résen.

Minden esetben nézzünk utána a cégeknek vagy vállalkozóknak, akik ilyen munkákat hirdetnek!

Sok esetben pár kattintással rátalálunk a működésüket pozitívan megítélő, hiteles véleményekre, posztokra, kommentekre, de az is előfordulhat, hogy hamar belefutunk a negatív véleményekbe, esetleg azt látjuk, a pozitív kommentek kamuprofilokról érkeztek, hiteltelenek. 

Ne feledjük, időskorban sem csak online vállalhatunk munkát. Sőt: sokkal hasznosabb lehet, ha a családi, ismerősi vagy baráti körben érdeklődünk munkalehetőségekről, esetleg megkeresünk egy-egy nyugdíjas szövetkezetet, akik örömmel állnak rendelkezésünkre! 

Nem vagyunk egyedül!

 

Már követem az oldalt

X