Szocio

Ne dőlj be: régi-új átverési kísérletek az idősebb munkakeresőkkel szemben

Unokázós csalásról, kamutermékek tukmálásáról, befizetett, de nem létező utak szervezéséről talán mind hallottunk már. De az utóbbi időben egy újfajta átverés is megjelent, s terjed egyre jobban az online térben: ez az előleges-csalás. 

Az idősebbek átverési kísérleteinek sok évtizede széles tárházát ismeri a rendőrség és a bíróság szerte a világon. Sokan hallottunk a rossz minőségű ágyneműkkel vagy edényekkel házaló csalókról, s sokan hallottak a termékbemutatókról is, ahol „jutányos áron” értéktelen kacatokat sóznak az emberekre. Többek között Deák Kristóf izgalmas játékfilmjéből tudunk az „unokázós”, telefonos csalókról, ahogyan a besurranó tolvajok veszélye is ismert az idősebb korosztály előtt. Az utóbbi években azonban az internet széleskörű terjedésével megújult egy bűnözési forma, amit „előleg-bűnözésnek” nevezhetünk.

Az előleg-bűnözésnek számos formája ismert. Az internet elterjedése előtt a csalók újsághirdetésekben ajánlottak olcsó termékeket, külföldi utakat vagy éppen munkát, s azt ígérték, hogy egy bizonyos, előre befizetett összeg után szélesebb tájékoztatást adnak, szerződést kötnek. Aztán persze nem küldtek semmit, eltűntek, mint szürke szamár a ködben. Ez a csalási forma nemcsak azért volt bűncselekmény, mert átvertek embereket, hanem azért is, mert azokra a valódi, tisztességes cégekre is rossz fényt vetettetek, akik az előleg fejében tényleg megadták az ígért árut.

Ez a csalási forma az utóbbi években az interneten hódít, főleg a közösségi média felületein. Az online térben is felbukkantak azok a „cégek” (valójában csalók), akik főleg időseket szeretnének megvezetni. Gyakori, hogy a nyugdíjasokat a munka ígéretével verik át: borítékok címzésére, kisebb tárgyak összerakására, dobozok hajtogatására, ajándékcsomagok összeállítására, telefonos ügyeletre toboroznak munkavállalókat. Első körben már onnan fel lehet őket ismerni, hogy nagyon magas bért ajánlanak. A folytatásban onnan tudhatjuk, hogy csalókkal van dolgunk, ha azt kérik, hogy bővebb információért, esetleg a munkavégzéshez szükséges eszközökért előleget, pénzt kérnek tőlünk. Habár előfordulhat, hogy a cég nem ver át bennünket, ilyen esetben legyünk nagyon résen.

Minden esetben nézzünk utána a cégeknek vagy vállalkozóknak, akik ilyen munkákat hirdetnek!

Sok esetben pár kattintással rátalálunk a működésüket pozitívan megítélő, hiteles véleményekre, posztokra, kommentekre, de az is előfordulhat, hogy hamar belefutunk a negatív véleményekbe, esetleg azt látjuk, a pozitív kommentek kamuprofilokról érkeztek, hiteltelenek. 

Ne feledjük, időskorban sem csak online vállalhatunk munkát. Sőt: sokkal hasznosabb lehet, ha a családi, ismerősi vagy baráti körben érdeklődünk munkalehetőségekről, esetleg megkeresünk egy-egy nyugdíjas szövetkezetet, akik örömmel állnak rendelkezésünkre! 

Nem vagyunk egyedül!

Ajánljuk még:

Az átverés akkor is fáj, ha kisebb összegről van szó

Nem hinném, hogy előre kitervelte. Az ilyen embernek ez csak úgy jön. Nem klasszikus csalásról van szó, és nem is sokat vesztettem az ügyön. Pár ezer forintot csupán, és önként adtam olcsóbban a terméket, mint amennyiért meghirdettem. Mégis úgy gondolok az illetőre, mint „elkövetőre”. Rászedtek, és ez akkor is fáj, ha kisebb összegről van szó.