Szocio

„Azon töröm folyton a fejem, minek jöttem világra” – ilyen egy filmes műhely állami gondozottak számára 

Maja 15 éves, gyönyörű lány, édesanyja meghalt, édesapjával sosem találkozott, egy vidéki gyermekotthonban él. Deni most szabadult a börtönből, nevelőapja prostituáltakat futtat, ezért vidékre küldi, hogy szervezzen be egy újabb lányt. Így ismeri meg Deni Maját, és kerül válaszút elé: a történet fikció, de akár igaz is lehetne. Sok, intézetben élő gyereknek ugyanis ez a rideg valósága. Az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont filmes szakemberei évek óta állami gondozottak részvételével készítenek filmeket. Bemutatjuk az Önismereti Filmes Műhelyt. 

A kőbányai Életrevaló Egyesület 1999 óta működik, fő profilja a kábítószer-használat megelőzése. „Azt gondoltuk, ebben a küzdelemben részt kell vállalnunk, de nem terápiás, hanem megelőzési céllal” – kezdi történetüket Preszl Éva, a szakmai vezető. Ennek mentén többféle hanganyagot is felvettek, például készítettek műsort a Civil Rádióban Szociopanoráma címmel, továbbá oktatási segédanyagokat pedagógusok számára, valamint beszélgettek a kábítószerügy területén dolgozó szakemberekkel és egykori szerhasználókkal is.

„De felnőtt egy olyan generáció, amelynek tagjait már nem lehetett hanganyaggal megszólítani, ezért találtuk ki a filmkészítést” – mondja a szociológus és gyógypedagógus végzettségű szakember. Szerinte a film remek eszköz, amivel az otthonokban élő gyerekek meg tudják fogalmazni a saját problémáikat. „2011-ben egy kamerával a kezemben bekopogtam a kőbányai gyerekek átmeneti otthonába, hogy indítanék egy filmkészítő csoportot. Aztán heteken keresztül találkoztunk, és összeállítottunk egy történetet. Mindent együtt csináltunk, még a jelmezeket is.” Így indult az Önismereti Filmes Műhely (ÖFM) program.

filmes-muhely
Válaszúton jelenetfotó – Hejüsz Betti

 

„Most először büszkék”

Éva egyrészt gyermekotthonokat keres fel, ahol árvák élnek, illetve olyan gyerekek, akiket kiemeltek a családjukból, másrészt gyermekek átmeneti otthonába is jár, ahol ez az utóbbi állapot ideiglenes, velük tartják a kapcsolatot a szüleik, jelen is lehetnek. „Náluk a család vagy van, vagy nincs. A kortárs közösség lép a helyükbe. Mivel olyan védőfaktorokat szeretnénk kialakítani, amelyek képesek megtartani őket, a közösségépítés a célunk” –  magyarázza.

Mint elmondja, az intézetis gyerekek összetett problémákkal küzdenek: zárkózottak, bizalmatlanok, nem várnak minket tárt karokkal. Tehát az első feladat ezeknek a falaknak a lebontása, ami hosszú hetek munkája. „Számos szakember dolgozik a hidak építésén, többek között Heit Zsófia, Hajdú Fanny, Papp Krisztina és Végh Zoltán drámapedagógusok, Csepregi János mentálhigiénés szakember, Színész Bob a Tudás Hatalom csoporttól, Pászik Cristopher és Makács Anita tánctanár. Csak a velük való munka után érkeznek a filmesek a gyerekekhez” – nyomatékosítja a szakmai vezető.

2017 óta dolgoznak az Északi Támpont Egyesülettel, akik profi filmesek. A csoport tagja a fiatal rendező-operatőr, Chilton Flóra, ő forgatta le a nagysikerű Válaszúton című alkotást is.

A mai napig pontosan emlékszik rá, hogyan találkozott először a gyerekekkel: „Az átmeneti otthon egy nagyon düledező ház volt, felnéztem a homlokzatra és elkezdtem aggódni, mi lesz ebből. De amikor bementem, angyalarcú gyerekek fogadtak, rögtön rám mosolyogtak és ölelgettek. Hihetetlen érzés volt, milyen történetek vannak az ijesztő falak mögött” – meséli.

A munka ugyanakkor nem mindig zökkenőmentes. „Volt, hogy forgattunk egy sráccal, aki aztán soha többet nem jött újra. Az egyik pillanatban még ott vannak, a másikban pedig már nincsenek, és ki tudja, hova sodorja őket az élet. Ugyanis az átmeneti otthonban csak 1-2 évig maradhat egy család” – mondja Flóra.

A program során mindig olyan témákat keresnek, amelyek foglalkoztatják a gyerekeket. Ezért sokat beszélgetnek velük, meghallgatják a saját történeteiket, de azokat is, amelyek az otthonban, a környezetükben zajlottak le, és valamiért megragadtak bennük.

Flóra általában 10-16 éves korosztállyal forgat. „Sokszor nincs önbizalmuk, se magukban, se semmi másban nem hisznek, nincsenek céljaik. A filmek révén azonban megtanulnak csapatban dolgozni és egy kicsit elkezdnek bízni magukban, illetve egymásban. Volt, aki elhívta a szüleit a filmbemutatóra, és először érezte életében, hogy büszke magára, illetve a szülei büszkék rá” – teszi hozzá.

Szíven ütnek a dalszövegeik

Az ÖFM keretén belül nemcsak filmek, de a Tudás Hatalom csoport segítségével videoklipek is készülnek, például 2020-ban a budapesti Esze Tamás Gyermekotthon lakóival vettek fel egyet. Itt nagyrészt olyan gyerekek élnek, akikről lemondtak a szüleik.

Szókimondó dalszövegeik egy szívbemarkoló valóságba visznek:

„Két éve, hogy nem barbiztam, anya leszek nemsoká, kisfiammal autózgatok, dicsak az élet megy tovább.”
„Olyan aranyosak vagyunk, picike kakaó gengszterek, de jobb lesz velünk vigyázni, a kiflik kezünkben fegyverek.”
„Szakadékot hasított a közös célok hiánya, azon töröm a fejem folyton, minek jöttem világra.”

„Az Esze Tamás Gyermekotthon kifejezetten nehéz helyzetben van, de az összes hasonló intézetre jellemző, hogy az ott dolgozók közt óriási a fluktuáció. Így a gyerekek azt érzik, nincs, akiben megbízhatnának, mert ha megszeretnek valakit, az két percen belül elmegy” – fejti ki Preszl Éva.

Olyan gazdag élményanyaggal rendelkeznek, hogy az a filmesek számára is nagyon inspiráló. A fiatalok pedig egy-egy karakter eljátszása során sok tudásra tesznek szert, akár önmagukról is. Olyan visszajelzéseket kapnak, ami szintén segíti őket, tehát ez egy kölcsönösen előnyös szituáció.

A gyermekprostitúció mint valós veszély

Az ÖFM 2020-ban megjelent Válaszúton című kisjátékfilmje több hazai és nemzetközi fesztiválra, például New Yorkba és Moszkvába is eljutott, ennek a filmnek az alaptörténetét mutattuk be a cikk bevezetőjében.

A gyermekprostitúció gyakran szóba kerül az állami gondozottak között, őket ez a veszély helyzetüknél fogva sokkal jobban fenyegeti, mint a családokban élő gyerekeket, kifejezetten a beszervezők fő célpontjait jelentik. A film nem megtörtént esetet dolgoz fel, de nem is rugaszkodott el a valóságtól a cselekmény: az Európai Unióban 2015-2016 között minden harmadik szexuálisan kizsákmányolt gyermek magyar volt. Az állami gondoskodásban élő lányok a beszervezők fő célpontjai.

A Válaszúton már profi stábbal készült Somogyfajszán, és olyan jól sikerült, hogy megnyerték a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb magyar kisjátékfilm díját, illetve elhozták a Hétdomb, valamint az Ars Sacra Fesztivál kisjátékfilmes fődíját is. A férfi főszereplő Pászik Cristopher, aki szintén nehéz közegből indult, sosem tanulta színészetet, de mostanra több filmben is játszott, így ő tudta segíteni a gyerekeket. A főszereplő lány, Zsákai Eszmeralda a forgatáskor 16 éves volt.

filmes-muhely

Válaszúton jelenetfotó – Hejüsz Betti

„Ő rendkívül tehetséges lány, de nagyon önbizalomhiányos volt. Az első próbákon annyira szégyenlős volt, hogy takargatta az arcát. A forgatás végére teljesen legyőzte a félénkségét. Volt egy jelenet, amiben sírnia kellett, odaállt mellém, elkezdett sírni, aztán mikor leállítottuk a kamerát, hangosan nevetett, hogy na, ez tök jó. Elképesztő volt, hogy igazi könnyekkel tudott sírni, ha kellett, hihetetlen változáson ment keresztül. Remélem, ezek az élmények jellemformáló erővel bírnak, hosszabb távon is magukkal tudják vinni ezt a fajta kitartást a gyerekek. Azt látjuk, hogy sajnos hatványozottan érik őket a nehéz helyzetek, amiből nehéz továbblépni. Remélem nem sodorja el őket az élet. Nagyon bízom benne, hogy tényleg tudtunk segíteni nekik. Szeretném, ha ki tudnának törni ebből az élethelyzetből – mondja Chilton Flóra.

Azért szöknek el, hogy a szüleiket megkeressék

Az Északi Támpont és az Életrevaló az elmúlt években 13 filmet, köztük kisjátékfilmet és videóklipet készített, rendszerint minimál költségvetésből. Utolsó közös munkájuk idén készül el Széllel szemben címmel.

Ez az alkotás egy ikerpárról szól, a 14 éves Léna és Lili gyermekotthonban élnek, és folyton az édesanyjukat várják, akit már hónapok óta nem láttak. Nem jött el a lányok szülinapjára sem, ezért elkezdenek aggódni. Úgy döntenek, hogy elszöknek és megkeresik.

filmes-muhely

Széllel szemben karakterfotó – Chilton Flóra

„Hallottuk szakértőktől, hogy a gyerekek sokszor nem hiszik el, ha a szüleik lemondanak róluk, és gyakran szöknek el azért, hogy megkeressék őket” –  magyarázza a rendező-operatőr.

Ebből a gondolatból született meg az újabb kisjátékfilm ötlete, a főszereplő lányok, Smith Nikolett és Smith Noémi öt éve járnak az ÖFM programjaira, Farkas Franciska színésznő volt segítségükre mentorként.

„Ők inspirálnak”

Az Életrevaló és az Északi Támpont Egyesület gyakorlatilag a semmiből épített fel közösen egy különleges világot. „Amikor elkezdtük, nem tudtam még, hogy a filmezésen belül mivel szeretnék foglalkozni. Ahogy ezekkel a gyerekekkel dolgoztam, ráébredtem: miattuk érdemes ezt az egészet csinálni. Ők inspirálnak. Célunk, hogy a film ne csak szórakoztasson, hanem társadalmi párbeszédet is elindítson. Személyes küldetésemnek tekintem hasonló ügyek felkarolását továbbra is” – teszi hozzá Flóra. A két egyesület útjai most elválnak, de az állami gondozottakkal való filmkészítés programja folytatódik.

filmes-muhely-allami-gondozasSzéllel szemben werkfotó – Hekli Andrea

 Fotók: Önismereti Filmes Műhely, Életrevaló Egyesület

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X