Stílus

Francia nők és a divat: 10 + 1 dolog, amit eltanulhatunk tőlük

Sok sztereotípia lengi körül a francia nőket és a párizsi stílust, és a hangzatos szavak mögött sok igazság is rejlik. Valahogy tényleg képesek ezek a nők arra, hogy egyetlen farmerral és fehér (esetleg csíkos) pólóval csodát tegyenek, és a kisboltban is úgy nézzenek ki, mintha bár nem törődnének a ruházkodásukkal, valahogy véletlenül mégis fantasztikusak...

A francia nők stílusa egyedülálló, ez nem kétséges. Körbelengi őket az elegancia, a kifinomultság, a tökéletesség – holott sosem törekednek arra, hogy megjelenésük száz százalékosan makulátlan legyen. Gondoljunk csak a híres francia színésznőkre: Brigitte Bardot, Sophie Marceau, Audrey Tautou mindenkor fantasztikusan fest, legyen öreg vagy fiatal, legyen a vörös szőnyegen vagy a sarki boltban...  Első pillantásra is árad belőlük az a megmagyarázhatatlan, letisztult elegancia, ami csakis a francia nőkből ered. Hogy miért megmagyarázhatatlan?! Mert mindezt egy egyszerű kosztümmel, esetleg egy farmerrel, pólóval és egy kis rúzzsal is képesek elérni. No, de lássuk, hogy is csinálják!

1. A francia nők mindig a korosztályuknak megfelelően öltözködnek. Az önismeret kulcsfontosságú: minden korban képesek megújulni, megtalálni azt, ami akkor a leginkább illik hozzájuk. Képesek változtatni a kedvelt, gyakran hordott ruhák színén, anyagán is. Vallják: a kor előrehaladtával, ahogy változnak az arc vonásai, megjelennek az apróbb ráncok és változik a bőrük színe úgy kell, hogy változzon a ruhák árnyalat is.

2. Imádják a monokrómot, a pasztellszínek és a fekete örökké jó választás náluk. Ha mégis valamilyen színes viseletet választanak, biztos, hogy csak az adott ruhadarabban megtalálható színek árnyalataival játszanak. Vagyis, ha fekete ruha van rajtuk, piros csíkokkal, akkor a kiegészítőkben is ez a két szín jelenik meg, maximum más árnyalatban.

3. A nagyobb jobb, avagy pro tipp az őszre és a télre: viselj két számmal nagyobb kabátot! Az oversize kabáttól lazábbnak és sokkal stílusosabbnak fogsz tűnni.

 

4. Nemcsak kötelesség, hanem öröm is az öltözködés. Mindig kiélvezik a vásárlást– tégy te is így! Ruháikat nem szeretik online beszerezni, náluk a ruhatár bővítése családi program. Válogatnak, próbálgatnak, örömöt lelnek az öltözködésben – és igen, ez a végeredményen is látszik!

5. Olyan jó minőségű darabokat vásárolnak, melyek hosszú éveken át kiszolgálja őket. Ruháikat, cipőiket inkább megjavíttatják, mintsem lecserélik. Szeretik a vintage darabokat és minél tökéletlenebb valami, annál jobban kedvelik – éppen ezért, a megjelenésükben sem a tökéletesre hajtanak.

6. Szeretik a márkás, jó minőségű darabokat, de sosem viselnek olyan ruhát vagy kiegészítőt mely nagy, jól látható logóval van ellátva. 

7. Gardróbjuk elengedhetetlen része a csíkos felső – minden fazonban – és egy jó farmer. Ugyan számukra a jó farmer nem a kényelmes fazon, hiszen azt vallják, hogy a tökéletes farmer nem lehet kényelmes...

8. Vannak darabok, amikből egy nem is elég. A legnagyobb klasszikusokból – amiket előszeretettel viselnek! –, mint a fehér és fekete pólók és ingek, vagy éppen a „kis fekete”, jó, ha többféle is rendelkezésünkre áll. Például minden jó fazonból egy..

9. A jó cipő a szett éke és legmeghatározóbb része lehet. Ha azt látod, hihetetlenül nőiesek még egy farmer-fehér póló összeállításban is, nézz a cipőjükre! Valószínűleg nem tornacsukában, inkább valamilyen pántos, könnyed kiscipőben, gyönyörű magassarkúban, esetleg csizmában nyomják a napot!

10. Az egyik legfontosabb mondásuk az öltözködéssel kapcsolatban: ha csinálod, csináld rendesen! Vagyis, náluk általában nem a kényelem számít és nem is a lustaság a döntő. Időt, pénzt, energiát tesznek abba, ahogyan megjelennek, viszont ezt nem hangoztatják! Nem kérkednek azzal, hogy edzésre járnak és nem fájlalják a lábukat a kényelmetlen cipőben. Épp ezért, elhitetik, hogy a szettjük mögött könnyedség rejlik, és tíz perc készülés – ami nem mindig és nem feltétlenül igaz... 

+ 1:  Sosem követik a divatot. A francia nők mindig olyan ruhákat viselnek, melyekben jól érzi magukat és tudnak vele azonosulni. Önismerettel öltözködnek, és tudnak inspirálódni. Hagyják, hogy a friss trendek, a filmek világa hasson rájuk, de nem követnek vakon semmilyen ruházati őrületet. Magukra szabják a divatot, és nem a divat szabja meg azt, milyenek is ők.

A „tökéletes” francia megjelenést könnyedén összeállíthatunk magunk mi is; nincs is másra szükségünk, mint egy jó minőségű, jó anyagú csíkos felsőre, egy farmerre és magassarkú cipőre. A többi a mentalitáson múlik: azon, hogyan viseljük, ami rajtunk van. 

És a francia nők legnagyobb szépségtitkait ismered-e?

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.

 

Már követem az oldalt

X