Francia nők és a divat: 10 + 1 dolog, amit eltanulhatunk tőlük

Stílus

Francia nők és a divat: 10 + 1 dolog, amit eltanulhatunk tőlük

Sok sztereotípia lengi körül a francia nőket és a párizsi stílust, és a hangzatos szavak mögött sok igazság is rejlik. Valahogy tényleg képesek ezek a nők arra, hogy egyetlen farmerral és fehér (esetleg csíkos) pólóval csodát tegyenek, és a kisboltban is úgy nézzenek ki, mintha bár nem törődnének a ruházkodásukkal, valahogy véletlenül mégis fantasztikusak...

A francia nők stílusa egyedülálló, ez nem kétséges. Körbelengi őket az elegancia, a kifinomultság, a tökéletesség – holott sosem törekednek arra, hogy megjelenésük száz százalékosan makulátlan legyen. Gondoljunk csak a híres francia színésznőkre: Brigitte Bardot, Sophie Marceau, Audrey Tautou mindenkor fantasztikusan fest, legyen öreg vagy fiatal, legyen a vörös szőnyegen vagy a sarki boltban...  Első pillantásra is árad belőlük az a megmagyarázhatatlan, letisztult elegancia, ami csakis a francia nőkből ered. Hogy miért megmagyarázhatatlan?! Mert mindezt egy egyszerű kosztümmel, esetleg egy farmerrel, pólóval és egy kis rúzzsal is képesek elérni. No, de lássuk, hogy is csinálják!

1. A francia nők mindig a korosztályuknak megfelelően öltözködnek. Az önismeret kulcsfontosságú: minden korban képesek megújulni, megtalálni azt, ami akkor a leginkább illik hozzájuk. Képesek változtatni a kedvelt, gyakran hordott ruhák színén, anyagán is. Vallják: a kor előrehaladtával, ahogy változnak az arc vonásai, megjelennek az apróbb ráncok és változik a bőrük színe úgy kell, hogy változzon a ruhák árnyalat is.

2. Imádják a monokrómot, a pasztellszínek és a fekete örökké jó választás náluk. Ha mégis valamilyen színes viseletet választanak, biztos, hogy csak az adott ruhadarabban megtalálható színek árnyalataival játszanak. Vagyis, ha fekete ruha van rajtuk, piros csíkokkal, akkor a kiegészítőkben is ez a két szín jelenik meg, maximum más árnyalatban.

3. A nagyobb jobb, avagy pro tipp az őszre és a télre: viselj két számmal nagyobb kabátot! Az oversize kabáttól lazábbnak és sokkal stílusosabbnak fogsz tűnni.

 

4. Nemcsak kötelesség, hanem öröm is az öltözködés. Mindig kiélvezik a vásárlást– tégy te is így! Ruháikat nem szeretik online beszerezni, náluk a ruhatár bővítése családi program. Válogatnak, próbálgatnak, örömöt lelnek az öltözködésben – és igen, ez a végeredményen is látszik!

5. Olyan jó minőségű darabokat vásárolnak, melyek hosszú éveken át kiszolgálja őket. Ruháikat, cipőiket inkább megjavíttatják, mintsem lecserélik. Szeretik a vintage darabokat és minél tökéletlenebb valami, annál jobban kedvelik – éppen ezért, a megjelenésükben sem a tökéletesre hajtanak.

6. Szeretik a márkás, jó minőségű darabokat, de sosem viselnek olyan ruhát vagy kiegészítőt mely nagy, jól látható logóval van ellátva. 

7. Gardróbjuk elengedhetetlen része a csíkos felső – minden fazonban – és egy jó farmer. Ugyan számukra a jó farmer nem a kényelmes fazon, hiszen azt vallják, hogy a tökéletes farmer nem lehet kényelmes...

8. Vannak darabok, amikből egy nem is elég. A legnagyobb klasszikusokból – amiket előszeretettel viselnek! –, mint a fehér és fekete pólók és ingek, vagy éppen a „kis fekete”, jó, ha többféle is rendelkezésünkre áll. Például minden jó fazonból egy..

9. A jó cipő a szett éke és legmeghatározóbb része lehet. Ha azt látod, hihetetlenül nőiesek még egy farmer-fehér póló összeállításban is, nézz a cipőjükre! Valószínűleg nem tornacsukában, inkább valamilyen pántos, könnyed kiscipőben, gyönyörű magassarkúban, esetleg csizmában nyomják a napot!

10. Az egyik legfontosabb mondásuk az öltözködéssel kapcsolatban: ha csinálod, csináld rendesen! Vagyis, náluk általában nem a kényelem számít és nem is a lustaság a döntő. Időt, pénzt, energiát tesznek abba, ahogyan megjelennek, viszont ezt nem hangoztatják! Nem kérkednek azzal, hogy edzésre járnak és nem fájlalják a lábukat a kényelmetlen cipőben. Épp ezért, elhitetik, hogy a szettjük mögött könnyedség rejlik, és tíz perc készülés – ami nem mindig és nem feltétlenül igaz... 

+ 1:  Sosem követik a divatot. A francia nők mindig olyan ruhákat viselnek, melyekben jól érzi magukat és tudnak vele azonosulni. Önismerettel öltözködnek, és tudnak inspirálódni. Hagyják, hogy a friss trendek, a filmek világa hasson rájuk, de nem követnek vakon semmilyen ruházati őrületet. Magukra szabják a divatot, és nem a divat szabja meg azt, milyenek is ők.

A „tökéletes” francia megjelenést könnyedén összeállíthatunk magunk mi is; nincs is másra szükségünk, mint egy jó minőségű, jó anyagú csíkos felsőre, egy farmerre és magassarkú cipőre. A többi a mentalitáson múlik: azon, hogyan viseljük, ami rajtunk van. 

És a francia nők legnagyobb szépségtitkait ismered-e?

Ajánljuk még:

10 öltözködési baki, amitől idősebbnek tűnhetsz
Mind ismerünk olyan nőket, akik mindig csodásan néznek ki és önbizalommal viselnek minden ruhadarabot. Mások meg olykor mintha saját öreganyjuknak öltöznének. Az előbbiek praktikáit, utóbbiak hibáit gyűjtöttük össze ebben a cikkben.