Stílus

Emelem kalapom, csak tudjam, melyik áll jól! – Sapkaválasztó kisokos

Az ősz beköszöntével megérkezett a kalapok, sapkák időszaka is. Bár sokan nem fektetnek nagy hangsúlyt erre a ruhadarabra, könnyen fel lehet dobni vele a legegyszerűbb öltözetet is. Nem biztos, hogy könnyű munka megtalálni a megfelelő fejfedőt: mindenki fején más mutat jól. Összeszedtük, milyen fejformához milyen fejfedő illik.

 

Hosszúkás arc

A szabály egyszerű: mindig az arc alakjához képest ellentétes hatást kell kelteni. Az elegáns kalapok jellemzően eltakarják a homlokot, tehát azok a hosszúkás formát csökkentik. Például egy cowboy vagy egy nagy karimás kalap jól áll a hosszúkás arcú embereknek. Ha hidegebb az idő, a most nagyon divatos turbán vagy usánka is jó választás lehet. Viszont a klasszikus „fejrehúzós” téli kötött vagy pamut sapkát kerüljük, mert nagy eséllyel csak tovább hosszabbítja az arcot.

 

Kerek arc

Kerek arc esetében jobban működnek a szögletes kalap-karimák, és az arcot meghosszabbító, csúcsos, beanie típusú sapkák. Az utóbbi esetében arra azonban vigyázni kell, hogyha vastag anyagból készült, kötött változat, csak még kerekebbnek mutatja az arcunkat. Ha mégis ilyen sapkánk van, ne húzzuk teljesen a fejünkre, így hátul lazán lógva hosszabbítja az arcot.

 

 

Szögletes arc

A szögletes arc előnyei az egyenes, erős vonások, amelyek könnyen eltúlozhatóak hasonló tulajdonságú kalapokkal. Kerüljük a szögletes karimát, inkább a nagyobb, hajlékony, karimás kalapokat válasszuk. Ha télen is inkább el szeretnénk venni a figyelmet a markáns vonásoktól, próbáljuk meg asszimetrikusan hordani a sapkát.

arcforma-kalap

 

Ovális arc

Az ovális arcú ember talán a legszerencsésebb, amikor fejfedőről van szó. Szögletes vagy kerek, kicsi vagy óriási karimájú a kalap – általában bármelyik jól áll neki. A téli bojtos sapkákat is nyugodtan hordhatja, de baseball sapkát vagy különböző modellű beanie-ket is.

 

Szívalakú arc

A szívalakú arccal rendelkező embereket erőteljes arccsontok, széles homlok és hegyes állcsúcs jellemzi. Pont emiatt nem ajánlott a széles homlok erőteljes hangsúlyozása. A simléderes sapkák – a baseballsapka meg a téli, vastagabb anyagból készült társai – előnyösek ennek az arcformának. Ennek az az oka, hogy egy kisebb karima elöl csökkenti az arc felső részének szélességét és az állkapocs keskenységét. Emelett a laza kalapok is jól állnak ennek az arctípusnak, de a szorosan fejbehúzott sapkák kevésbé.

 

 

Széles fejforma

Ha ezzel a ritkább arctípussal rendelkezünk, akkor fontos, hogy bármilyen kalap vagy sapka viselésekor ne húzzuk a homlokunkra, hanem lazán, éppen csak a fejünk búbján viseljük. Ugyanennek a formának jól áll a vastag fejpánt is, de kerülje a szoros sapkákat és a nagykarimás kalapokat.

Ezek mellett persze nagyon fontos a kisugárzás, az önbizalom, és hogy a bizonyos fejfedő viselője mennyire élvezi a kiegészitő ruhadarabot. A kényelem és a magabiztosság a legfontosabb az arcformához illő kalap kiválasztásánál, ezért minden, a témával kapcsolatos tanácsot óvatosan fogadjunk meg. Végső soron, ha jól érzzük magunkat valamilyen viseletben, valószínűleg azt a kalapot vagy sapkát érdemes megvenni.

Ajánljuk még:

Filmek, amik után jobban értékeled az életed

Az ember sokszor elégedetlen azzal, amije van, gyakorta másokhoz hasonlítja magát és úgy érzi, mehetne jobban is a sorsa. Van úgy, hogy elég megnéznie egy-egy filmet, hogy rájöjjön: igenis jó dolga van, és jobban kellene értékelnie azt, ami körülveszi, például a családot, az otthont, a barátokat, a munkahelyet. Hét ilyen alkotást mutatunk.

 

Már követem az oldalt

X