Stílus

Divattippek férfiaknak, akik unják a ruhatárukat

Bár elterjedt tévhit, hogy a nők jobban szeretnek öltözködni, mint a férfiak, biztos vagyok benne, hogy az urak között is szép számmal akad, aki nem holmi felesleges macerának éli meg az öltözködést. Aki pedig mégis, talán csak tanácstalan azt illetően, mit lehetne felvenni a már unalomig ismételt farmer-póló összeállítás helyett. Nekik szeretnék most néhány ötlettel szolgálni, hogyan tehetik színesebbé télen a mindennapi viseletüket.

Sportzakó pólóval vagy pólóinggel

Szándékosan nem az öltönyt említem elsőként, amikor a hétköznapi férfiöltözködésről beszélek, mert, bár a nők gyakran odavannak egy-egy öltönyös férfiért, az urak többsége ódzkodik a viselésétől, valamiféle hiedelem miatt, hogy az csak kényelmetlen lehet.

Maradjunk hát a casual vonalon, bőven lehet kényelmes, mégis igényes szetteket összeállítani. Itt van mindjárt a sportzakó, amit lehet inggel, pólóval vagy pólóinggel is viselni. A sportzakó abban különbözik az öltönytől, hogy nem tartozik hozzá azonos anyagból készült nadrág, így bátran válasszunk hozzá chino nadrágot, farmert vagy akár kordnadrágot (nem, nem az unalmas, seszínű, öreguras változatról beszélek, léteznek izgalmas színű darabok).

Izgalmas zártság: a garbó

A garbó kitűnő választás lehet öltönyhöz, sportzakó vagy egy egyszerű mellény alá egyaránt. Elsősorban natúr színekben ajánlom, jöhet a fekete, a sötétkék, a szürke vagy a bézs. Amire azonban figyeljünk, hogy ez a testhezálló ruhadarab kihangsúlyozza az előnytelen vonalakat. Ha tehát van rajtunk egy kis súlyfelesleg, akkor inkább kerüljük a viselését.

Kényelmes kardigán

Kardigánt nem csak a hölgyek viselhetnek, az üzletek polcain az urak is találnak modern, igényes kötött kardigánokat, amik jó szolgálatot tesznek a hűvösebb napokon. Inget, pólót egyaránt lehet viselni alattuk, és nem muszáj a semleges színű darabokhoz ragaszkodni, a hangulatunk is jobb lesz egy színes, mintás verziótól. Egyébként simán rétegezhetsz, pl. pólóra farmeringet veszel, arra pedig kardigánt. Egyrészt praktikus, mert melegít, másrészt a rétegezés mindig ad egy kis extrát, ha ügyesen csinálod.

Ing, de csak lazán

Megeshet, hogy ragaszkodsz az inghez, de mégsem szeretnél minden nap öltönyt viselni. Ilyenkor előkerülhet a szekrényből a vékony kötött pulóver, amit az ing fölé kaphatsz. A legjobb, ha nem magasított nyakú pulcsit, inkább V- vagy kerek nyakkivágásút választasz, ekkor tud érvényesülni a legjobban az ing gallérja. Ha szeretnél, nyakkendőt is viselhetsz (szigorúan a pulóver alatt!). Szövetnadrághoz is passzol, de a farmer, a chino nadrág ugyancsak illik hozzá.

Fiatalos és üde megoldás, ha az ing fölött mellényt viselsz. Viszonylag ritkán látom az utcákon ezt a megoldást, pedig igazán eredeti. Köthetsz nyakkendőt, de kravatot is a nyakadba. Ha pedig fázol, fel tudsz venni fölé egy sportzakót is.

Végül, de nem utolsósorban, a cipő se mindegy. Így a tél közeledtével elsősorban a chelsea-t és a chukkát javaslom, de egy vagány bakancs is jól mutathat a jól összerakott szettel!

Ajánljuk még:

Transzgenerációs örökségünk a népviseletben – Papp Zsófia divattervezővel a nők „virágnyelvéről” beszélgettünk

Valaha a nők nem csupán varrtak maguknak egy szép szoknyát, hanem virágnyelven meséltek. Ma már nem tudjuk dekódolni, hogyan jelentek meg a tatárjárás borzalmai a női ruházatban – ezzel gyógyítva is a sebeket –, de a népviselet ma is továbbélhet, ha új jelentéseket adunk hozzá. Papp Zsófi Virágnyelven című kollekciójával arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogyan lehet továbbvinni generációs örökségünket, tiszteletben tartva a múltat, mégis megújítva azt, hogy a kortárs divat szemüvegén keresztül nézve is értelmezhető legyen.

 

Már követem az oldalt

X