Zöldségből pudingok, felfújtak? Ne fújd fel, nem nagy ügy!
Olvasási idő: 2 perc

Zöldségből pudingok, felfújtak? Ne fújd fel, nem nagy ügy!

Régi szakácskönyvek vaskos fejezeteket szenteltek a pudingoknak és a felfújtaknak. Karfiolpuding sajttal, feketegyökér-puding szardellamártással, parajpuding paradicsomszósszal, zöldborsófelfújt forró vajjal, és még hosszan sorolhatnánk ezeket a fantáziadús fogásokat. Könnyű vacsorának, előételnek, köretként kínálhatjuk, a variációk szinte végtelenek. Nagy becsben tartok néhányat, mert egyszerűen elkészíthetők, és mindenki színesen fogadja őket.

Padlizsánpuding 

Hozzávalók

  • 1 kg padlizsán
  • 4 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors

A tál kikenéséhez:

  • 2 dkg vaj

Elkészítés

A padlizsánokat faszénparázs felett (vagy a sütőben) megsütjük. Kissé kihűtjük, héját lehúzzuk. A levét leöntjük, a húsát összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, az összezúzott fokhagymát, sóval őrölt borssal ízesítve habosra keverjük. Kivajazott tűzálló tálba töltjük és vízzel telt tepsiben előmelegített sütőbe téve 35-40 perc alatt kigőzöljük. Hidegen vagy melegen tálaljuk.

Padlizsánpuding – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Makrancos sütőtökfelfújt

Hozzávalók

  • 30 dkg sült sütőtök
  • 3 dkg étkezési búzakeményítő
  • 4 tojás
  • 30 dkg tehéntúró
  • 2 evőkanál citromlé
  • csipetnyi őrölt fahéj és őrölt koriander

A forma kikenéséhez:

  • vaj

Elkészítés

A megsült tök húsát kikanalazzuk, összetörjük. A mézet, a búzakeményítőt, a tojások sárgáját meg az áttört túrót hozzáadjuk. A citromlével, az őrölt fahéjjal és korianderrel fűszerezzük, végül a tojások fehérjéből vert habot is beleforgatjuk. A masszát vajjal kikent formákba vagy tűzálló tálba töltjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 35-40 perc alatt megsütjük.

Makrancos sürőrökfelfújt – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Céklapuding füstölt makrélával

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • reszelt szerecsendió
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • kömény
  • 1-2 babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál zselatin
  • 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os füstölt makréla

Elkészítés

A tojássárgákat csipetnyi sóval és a puha vajjal habosra keverjük.  Apránként hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A papírt lehúzzuk róla és hűlni hagyjuk.

Az alaposan megmosott céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a még forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd a tejföl felével elkeverjük. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk. A kisült tésztalapot egy magas falú kistepsibe fektetjük, a céklás masszát rásimítjuk, fóliával lefedjük és legalább 4 órán át dermesztjük.

Céklapuding füstölt makrélával – Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely  

Tálalás előtt a céklapudingot négyzetes darabokra vágjuk, sűrű tejföllel megkenegetjük. A füstölt, fűszeres halat salátalevélre helyezzük, és máris tálalhatjuk.

Nyitókép: 123RF

Kapcsolódó tartalom
Kerekrépás húsgombóc
| 2025. augusztus 08

Kerekrépás húsgombóc

Borbás Marcsi receptje