Tót lepény
Olvasási idő: 1 perc

Tót lepény

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • csipet só
  • kb. 6 dl langyos víz

A kencéhez:

  • 25 dkg zsír
  • friss kapor
  • őrölt bors

A tálaláshoz:

  •  medvehagymás tejföl

Elkészítés

Az élesztőt langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Egy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a csipet sót, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a langyos vizet. Lágy tésztát dagasztunk, de olyat, amit majd tudunk hajtogatni.  

Amikor a tészta felületén megjelennek az apró buborékok, letakarva hagyjuk a duplájára kelni. Miután szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán jó vékonyra nyújtjuk. Minél vékonyabbra sikerül kinyújtanunk, annál finomabb lesz, miután kisült.

A zsírt közben megolvasztjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az apróra vágott friss kaporral. Megkenjük vele a kinyújtott tésztát és elkezdjük hajtogatni. A tészta egyik szélét megfogjuk és középre hajtjuk, majd a másik szélét ráhajtjuk a már behajtott harmadra. A tetejére rákenjük a maradék kencét, és ugyanúgy egymásra hajtjuk a tésztaszéleket, mint az előbb. 10 percet pihentetjük, majd kinyújtjuk és újra hajtogatjuk.

Két nagy tepsit kizsírozunk, a tésztát akkorára kinyújtjuk, hogy pont a két tepsibe el tudjuk teríteni. Félbe vágjuk, majd óvatosan belehelyezzük a darabokat a két tepsibe. Ezután hagyjuk, hogy újra jól megkeljen. Forró, 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt szép világosbarnára sütjük. Fűszeres, medvehagymás tejföllel tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör
| 2025. augusztus 05

Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Farkas Richárd receptje