
Hozzávalók
- 100 g gríz
- 3 dl zsíros tejszín
- 8 dl zsíros tej
- 140 g cukor
- 1/2 rúd vanília
- 1 ek. citromlé
- ¼ citrom héja
- 1 csipet só
A csokoládékrémhez:
- 1 dl zsíros tej
- 2,2 dl zsíros tejszín
- 140 g étcsokoládé (54 %-os)
- 1 lapzselatin
A faághoz:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg darált mandula
- 5 dkg kakaó
- 4 tojásfehérje
Az öntethez:
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 0,9 dl étolaj
- 6 dkg kakaó
- 10 dkg cukor
- 1 tk. rum
A tálaláshoz:
- friss eper
- csokoládés keksz
- ehető virágok
Elkészítés
A grízt feltesszük főni a tejjel és a tejszínnel. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és a citromlevet. Egy csipet sót is teszünk hozzá. ha elkészültünk, egy nagy teljesítményű turmixban öt-nyolc percig krémesítjük. Ezután szifonba rakjuk, és tálalásig félre tesszük.
A krémhez a tejet és a tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük. Ha feloldódott a csokoládé, hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk, és hat óra múlva habbá verjük.
A faághoz a vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéket. Elkeverjük a liszttel, kakaóval, darált mandulával és a csipet sóval. Ezután szilikonformába simítjuk. 160 fokos sütőben öt percig sütjük.
Az öntethez a hozzávalókat krémesre összefőzzük.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a szifonból kinyomott tejbegrízhabot az öntettel, a csokiággal és a csokoládékrémmel. Friss epret is teszünk mellé.
