Tejbegríz, csokoládé, eper
Olvasási idő: 1 perc

Tejbegríz, csokoládé, eper

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

  • 100 g gríz
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 8 dl zsíros tej
  • 140 g cukor
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 ek. citromlé
  • ¼ citrom héja
  • 1 csipet só

A csokoládékrémhez:

  • 1 dl zsíros tej
  • 2,2 dl zsíros tejszín
  • 140 g étcsokoládé (54 %-os)
  • 1 lapzselatin

A faághoz:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg kakaó
  • 4 tojásfehérje

Az öntethez:

  • 1,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 0,9 dl étolaj
  • 6 dkg kakaó
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. rum

A tálaláshoz:

  • friss eper
  • csokoládés keksz
  • ehető virágok

Elkészítés 

A grízt feltesszük főni a tejjel és a tejszínnel. Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat és a citromlevet. Egy csipet sót is teszünk hozzá. ha elkészültünk, egy nagy teljesítményű turmixban öt-nyolc percig krémesítjük. Ezután szifonba rakjuk, és tálalásig félre tesszük.

A krémhez a tejet és a tejszínt felforraljuk, majd a csokoládéra öntjük. Ha feloldódott a csokoládé, hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott lapzselatint. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe rakjuk, és hat óra múlva habbá verjük.

A faághoz a vajat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásfehérjéket. Elkeverjük a liszttel, kakaóval, darált mandulával és a csipet sóval. Ezután szilikonformába simítjuk. 160 fokos sütőben öt percig sütjük.

Az öntethez a hozzávalókat krémesre összefőzzük.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a szifonból kinyomott tejbegrízhabot az öntettel, a csokiággal és a csokoládékrémmel. Friss epret is teszünk mellé.

Kapcsolódó tartalom
Sajtos sült újburgonya
| 2025. máj 07

Sajtos sült újburgonya

Antal Csilla receptje