
Az iskolai szünetben mindenki itthon van, ilyenkor egy pillanat alatt főállássá válik a konyha, és a „hivatalos” munka a második helyre kerül. A nyár most igazi kísérleti időszak számomra. Egymás után születnek az újabb ötletek azzal kapcsolatban, miképp is lehetne feldobni a megszokott házi kenyér ízeit. Volt már minden, mi szem szájnak ingere: túrós és kecskekefires megoldás, chilis változat és még gyógynövényes cipó is. Színek, illatok és textúrák kavalkádja, ami megadta az alapot az őszi hétvégék sütéseihez is.
De a sok-sok változat közül most azokat szeretném megosztani veletek, amelyek a legnagyobb sikernek örvendtek kicsik és nagyok közt egyaránt, és amiket mindenképpen érdemes nektek is kipróbálnotok. Az alaprecept mindig ugyanaz, csak az összetevőket variáltam. Alapreceptnek pedig válogassatok ezek közül:
- Kenyérsütés kezdőknek
- A világ legegyszerűbb kenyere
- Kenyérsütés öregtésztával
- Kovászos kenyér kezdőknek
Ezekre építve bármilyen variációt elkészíthettek. Ezek pedig az én kedvenceim az idei szezonból:
Paradicsomleves cipó
Kétségkívül az év egyik favoritja. Aszalt paradicsom készítése közben jött az ötlet, hogy a besózott paradicsom felfogott levét nem kellene veszni hagyni. Így víz helyett a fűszeres lé került a kenyértésztába. Mind a színe, mind az illata és az állaga különleges és utánozhatatlan. Bekerült a családi receptes könyvbe.

Kurkumás kenyér
Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk elő-előjönnek olyan időszakok, amikor egyszerűen képtelenség egészséges tápanyagokat, vitaminokat és más hasznos elemeket megetetni a gyerekekkel. Ilyenkor kerülnek elő a gyógynövényes kenyerek, májasok és más egészséget rejtő finomságok, amelyek színüknél vagy formájuknál fogva felkeltik a gyerekek érdeklődését is. A sárgán virító kurkumás kenyér egy ilyen aduász, aminek színéért rajonganak a gyerekek. És még ráadásul finom is, úgyhogy nem sok maradt belőle.

Ricottás cipó fűszeres olajjal kenve
Egy erősebb, nehezebb tésztával dolgozunk ennél a receptnél, de ebből olyan tápláló cipó sül ki, aminek egy szeletje is jóllakatja a legéhesebb gyomrot is. A kenyértészta összetevői közé 250 gramm házi ricottát csempésztem, és a kenyeret nem vágtam be – hagytam hogy repedjen. Amikor már majdnem kész lett, megkentem fűszeres-paprikás olajjal, majd mikor kisült, újra rákentem az aranyló olajat. Egy kellemesen ropogós héjú, kompakt desszertcipó lett belőle, ami kiváló kísérője a sajtválogatásoknak vagy az esti borkóstolóknak.

Erős ember lepénye
Egy borsos, chilis, erősen fűszerezett tésztából készült lepény formára sütött kenyér, aminek tetejére házi fetasajtot morzsoltam. A chili erősségétől függően lehet variálni az elérendő hatásokat – nekem sikerült olyat is sütnöm, amit még az erőspaprikát kedvelő vendégek is megkönnyeztek. A gazdag fűszerezés nagyon jót tesz a lepénynek, a tetejére szórt feta kissé lágyítja. Érdemes apróbb hozzávalókkal: dióval, magvakkal és zöldséggel kínálni, hiszen önmagában is kielégítő vacsora lehet belőle.

Kecskekefires magos kenyér
A tésztához szükséges folyadék egy részét kecskekefirrel helyettesítettem, és a kenyér tetejét magvakkal díszítettem. Aki nem szereti a kecsketej ízét, annak érdemes egy kis fokhagymát is törnie a tésztába, mert az elveszi azt az erős „kecskeízt”. A kefir jót tesz a tészta állagának, kellemesen, majdhogynem selymesen lágy lesz tőle, és egy olyan magvas kenyeret tudunk sütni belőle, ami szendvicsekhez, de még egytálételek mellé kísérőként is megállja a helyét.

Nyitókép: 123RF
