
Hozzávalók
- 2 ek. vaj
- 2,5 dl zsíros tejszín
- 7,5 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 1 ek. szárított élesztő
- 1 csipet só
- 3 db tojás
A tálaláshoz:
fahéjas, narancsos porcukor
Elkészítés
A tejszínt és a vajat összemelegítjük. Figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan forró, éppen csak melegítsük fel egy kicsit. A liszthez hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és egy csipet sót. Jöhet hozzá a tejszínes keverék és a 3 egész tojás. Rugalmas tésztát kell kapnunk, ne legyen túl lágy. Ha esetleg nem lenne elég puha, pici tejet adhatunk még hozzá.
Jól kidolgozzuk, aztán letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megpihent a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, kézzel kicsit elegyengetjük, majd kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy mélyebb edényben olajat melegítünk, ebben sütjük ki a fánkokat. Közepesen meleg legyen a zsiradék, ne forrósítsuk fel túlzottan, mert akkor nem fog átsülni a belsejük. Amikor kiszedjük az olajból őket, máris fahéjas, narancsos cukorba forgatjuk.
Ezt a receptet így készítette el Marcsi a Konyhám sorozat egy korábbi adásában:
