
Hozzávalók
- 20 dkg kovász
- 15 dkg liszt
- 1 púpos teáskanál só
- 5 dkg vaj
- friss rozmaring, ízlés szerint
A tetejére:
- szezámmag
- mák
A kenéshez:
- olívaolaj
Elkészítés
A finom pékáruk készítéséhez nincs szükség sok dologra, csak lisztre, vízre, sóra. A lisztből és vízből ugyanis tudunk természetes kovászt nevelni, amit kellő odafigyeléssel a végtelenségig életben tudunk tartani, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá. Ha pedig egyszer kovász van otthon, sokféleképpen felhasználhatjuk – készülhet például a kenyér mellett ilyen szuper kréker is!
A szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a felaprított rozmaringgal és a puha vajjal. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Ezután hagyjuk pihenni a tésztát kb. egy órát. Ha megpihent, kettéosztjuk a tésztát, és adagonként egy sütőpapíron jó vékonyra kinyújtjuk.
A sütőpapírt a tésztával együtt óvatosan egy tepsire helyezzük, majd egy késsel vagy egyéb éles vágószerszámmal kis négyzetekre vágjuk. Ezután vékonyan megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk a magokkal. 175-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha felpuffad, és kicsit elkezd pirulni.
