Karfiolkrémleves
Olvasási idő: 1 perc

Karfiolkrémleves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 kisebb karfiol
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 3 dl zöldségalaplé

Elkészítés

A karfiolt rózsáira szedjük, és alaposan, folyó víz alatt átmossuk. Ezután fél fej vöröshagymával és 2-3 gerezd fokhagymával feltesszük főni. Víz helyett zöldségalaplevet is használhatunk. Kb. 15 perc múlva, mikor puhára főtt a karfiol, leveszünk a levéből egy keveset és félretesszük.

A karfiolt egy kevés tejszínnel sűrűre, krémesre turmixoljuk. A krémes pürét a korábban félretett lével visszahígítjuk, míg elérjük a megfelelő állagot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután újra felforraljuk, és néhány kocka hideg vajjal krémesítjük. Levesbetétnek tálalhatunk hozzá pirított kenyérkockát vagy akár szalonnát is.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!