Fűszeres, egyben sült karfiol
Olvasási idő: 1 perc

Fűszeres, egyben sült karfiol

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

  • 1 közepes karfiol
  • 2 ek olvasztott vaj
  • 1 tk só

A fűszeres öntethez:

  • 1 fej salottahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 dl világos balzsamecet
  • 1 tk só
  • 1 csokor petrezselyem

A joghurtos krémhez:

  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés 

A karfiolt alaposan megmossuk, a leveleit leszedjük. A torzsáját kivágjuk, de csak annyira, hogy ne essen szét a zöldség. Egy nagyobb fazekat megtöltünk vízzel, adunk hozzá sót, és felforraljuk. Óvatosan beleengedjük a karfiolt, majd 6-8 percig főzzük. Ha gond nélkül bele tudunk szúrni egy kést, akkor el is készült. Ekkor kivesszük a fazékból, majd rácson pihentetjük körülbelül 10 percig. Közben a sütőt felmelegítjük kétszáz fokra. Ha meleg a sütő, a karfiolt sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és alaposan megsózzuk. Ezután addig sütjük, míg a külseje szép barnává nem kezd válni.

A fűszeres öntethez egy turmixkehelybe tesszük a hagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket, majd hozzáadjuk a sót, a friss petrezselymet, a balzsamecetet, illetve az olívaolajat. Az egészet simára turmixoljuk. A natúr joghurtot kikeverjük sóval, ízesítjük citromlével, illetve két gerezd aprított fokhagymával.

Ha a karfiol elkészült, a következőképpen tálaljuk. Egy nagyobb tányérra öntjük a fűszeres joghurtot, ráültetjük a karfiolt, majd alaposan meglocsoljuk a fűszeres öntettel. Forrón meg is kóstoljuk.

Kapcsolódó tartalom
Hirtelen sült csirkeszív grillen
| 2025. július 12

Hirtelen sült csirkeszív grillen

Borbás Marcsi receptje