
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 2 ek. olívaolaj
- friss petrezselyem és zellerzöld
- 2 dl zsíros tejszín
- só
Zsenge tavaszi zöldségek vegyesen:
- 4-5 db sárgarépa
- 4-5 db fehérrépa
- 1 fej karalábé
- 1 zellergumó
- 1 főzőhagyma
- 1 fej újfokhagyma
- 50 dkg zöldborsó
Az alapléhez:
- a zöldségek lehámozott részei
- 1 marék szárított vargánya
- 1 szál rozmaring
- só
A galuskához:
- 50 dkg csirkemell
- 1 marék szárított vargánya
- 1 kis csokor friss petrezselyem
- 1 kis csokor snidling
- őrölt bors
- 1 dl tejszín
- 2 tojásfehérje
- só
Elkészítés
Elsőként alaplevet készítünk. A zsenge zöldségeket alaposan megmossuk, majd meghámozzuk. A lehámozott részeket feltesszük főni körülbelül 1,5 liter vízben. Ízesítjük szárított vargányával, friss rozmaringgal, sóval. A petrezselyem és a sárgarépa zöldjéből is teszünk bele. 30-40 percig főzzük.
Egy másik fazékban olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük dinsztelni a finomra vágott főzőhagymát. A megtisztított zöldségeket karikára, illetve falatnyi darabokra vágjuk, majd ezeket is megdinszteljük. Ezután beleszűrjük az alaplevet. Ekkor jöhet hozzá a borsó is.
Amíg fő a leves, elkészítjük a galuskákat. A csirkemellet egy nagy teljesítményű aprítóba rakjuk, és összedolgozzuk a vargányával, az őrölt borssal, a sóval, a tojásfehérjével és a tejszínnel. Mikor már egynemű a keverék, belerakjuk a felvágott snidlinget és petrezselymet. Ezekkel is elkeverjük, majd egy kisebb fagylaltos kanál segítségével kiadagoljuk a masszát. Körülbelül dió nagyságú galuskákat kell készítenünk. A gömbölyítéshez használjuk a tenyerünket. Vizezzük be a kezünket, és úgy végezzük ezt a műveletet. A gombócokat tíz percig főzzük a levesben. Végül beleöntjük a tejszínt és megszórjuk aprított, friss petrezselyemmel és zellerzölddel. Ha szükséges, sózzuk. Főzzük még egy percig, majd azonnal tálaljuk.
