Festetics borsóleves csirkehúsos galuskával
Olvasási idő: 2 perc

Festetics borsóleves csirkehúsos galuskával

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók

  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • friss petrezselyem és zellerzöld
  • 2 dl zsíros tejszín

Zsenge tavaszi zöldségek vegyesen:

  • 4-5 db sárgarépa
  • 4-5 db fehérrépa
  • 1 fej karalábé
  • 1 zellergumó
  • 1 főzőhagyma
  • 1 fej újfokhagyma
  • 50 dkg zöldborsó 

Az alapléhez:

  • a zöldségek lehámozott részei
  • 1 marék szárított vargánya
  • 1 szál rozmaring

A galuskához:

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 marék szárított vargánya
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 1 kis csokor snidling
  • őrölt bors
  • 1 dl tejszín
  • 2 tojásfehérje

 

Elkészítés 

Elsőként alaplevet készítünk. A zsenge zöldségeket alaposan megmossuk, majd meghámozzuk. A lehámozott részeket feltesszük főni körülbelül 1,5 liter vízben. Ízesítjük szárított vargányával, friss rozmaringgal, sóval.  A petrezselyem és a sárgarépa zöldjéből is teszünk bele. 30-40 percig főzzük.

Egy másik fazékban olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük dinsztelni a finomra vágott főzőhagymát. A megtisztított zöldségeket karikára, illetve falatnyi darabokra vágjuk, majd ezeket is megdinszteljük. Ezután beleszűrjük az alaplevet. Ekkor jöhet hozzá a borsó is.

Amíg fő a leves, elkészítjük a galuskákat. A csirkemellet egy nagy teljesítményű aprítóba rakjuk, és összedolgozzuk a vargányával, az őrölt borssal, a sóval, a tojásfehérjével és a tejszínnel. Mikor már egynemű a keverék, belerakjuk a felvágott snidlinget és petrezselymet. Ezekkel is elkeverjük, majd egy kisebb fagylaltos kanál segítségével kiadagoljuk a masszát. Körülbelül dió nagyságú galuskákat kell készítenünk. A gömbölyítéshez használjuk a tenyerünket. Vizezzük be a kezünket, és úgy végezzük ezt a műveletet. A gombócokat tíz percig főzzük a levesben. Végül beleöntjük a tejszínt és megszórjuk aprított, friss petrezselyemmel és zellerzölddel. Ha szükséges, sózzuk. Főzzük még egy percig, majd azonnal tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom