Citromos crème brûlée
Olvasási idő: 1 perc

Citromos crème brûlée

Pompásan mutat, és elkészíteni sem okoz nehézséget. Bárkit el lehet bűvölni vele, de akár csak úgy, a magad kedvéért is elkészítheted. Bársonyos kényeztetés az ízlelőbimbóknak, közben pedig álmodozás egy nyári kalandról.

Hozzávalók

  • 2 citrom (bio, kezeletlen)
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál búzakeményítő
  • 1 dl tejszín

A tetejére:

  • 4 evőkanál barna cukor

Elkészítés

A citromokat alaposan megmossuk, félbevágjuk. A gyümölcshúst kikaparjuk, és a levét kipréseljük. A fél citromok aljáról a sárga héjat lereszeljük. Így egyenese fognak majd állni, a reszelt citromhéjat pedig a krémhez fogjuk felhasználni.

Fotó: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely 

Egy kis lábosban a tojássárgákat elkeverjük a reszelt citromhéjjal, a cukorral, a keményítővel és 4 evőkanálnyi citromlével. Habverővel verve hevítjük, és ha sűrűsödni kezd, a tejszínt is hozzáadva krémmé főzzük.

A tűzről levéve a fél citromhéjakba kanalazzuk, behűtjük. Ha a krém megdermedt, a felületét cukorral beszórjuk, és egy konyha zsebsárkánnyal vigyázva karamellizáljuk. Akkor lesz jó, ha a krém lágy, a cukorkéreg pedig ropogós lesz, és kanállal be tudjuk törni a tetejét.

Nyitókép: Halmos Monika / Rózsakunyhó Alkotóműhely

Kapcsolódó tartalom
Prézlis knédli
| 2025. június 17

Prézlis knédli

Borbás Marcsi receptje