Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel
Olvasási idő: 1 perc

Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zellerszár
  • 50 dkg san marzano paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kanál méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 ek olívabogyó
  • 2 ek kapribogyó
  • 2 ek fenyőmag

Elkészítés

A caponata egy szicíliai zöldséges egytálétel, hasonlít a lecsóhoz. Az elkészítéshez két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani az újhagymát, a zellerszárat, a felaprított fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot.

A padlizsánt felkockázzuk, lesózzuk, majd egy szűrőbe rakjuk, hogy le tudjon csepegni róla a keserű lé. Ezután forró serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk.

Mikor a zöldséges keverék megdinsztelődött, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kanál mézet, és a balzsamecetet, majd alaposan elkeverjük. Jöhet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó, egy nagy adag friss bazsalikom, majd pedig a megpirult padlizsán és egy marék fenyőmag. Gyorsan keverjük el, majd friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Darázsfészek
Farkas Boglárka | 2025. október 20

Darázsfészek

Az ízeket éppen úgy örököljük, akárcsak genetikánkat és a családi történeteket. Valójában éppen ezek a történetek fűszerezik egyedivé az ételeket, amelyek gyermekkorunk legfontosabb pillanatait idézik bennünk. A nagymamától kapott receptekből később nemcsak süteményeket sütünk, de életünk ösvényeit róva ezek az ízek és emlékmorzsák biztosítanak éltető erőt a mindennapokhoz. Nosztalgiával sütöm mindig ezt a darázsfészket. Azt hiszem, sokan őrzünk hasonló recepteket!