Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel
Olvasási idő: 1 perc

Caponata: szicíliai zöldséges egytálétel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1 ek olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 zellerszár
  • 50 dkg san marzano paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb padlizsán
  • friss bazsalikom
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 kanál méz
  • 1 ek balzsamecet
  • 2 ek olívabogyó
  • 2 ek kapribogyó
  • 2 ek fenyőmag

Elkészítés

A caponata egy szicíliai zöldséges egytálétel, hasonlít a lecsóhoz. Az elkészítéshez két serpenyőre lesz szükségünk. Az egyikben kevés zsiradékon elkezdjük pirítani az újhagymát, a zellerszárat, a felaprított fokhagymát, illetve a felkockázott paradicsomot.

A padlizsánt felkockázzuk, lesózzuk, majd egy szűrőbe rakjuk, hogy le tudjon csepegni róla a keserű lé. Ezután forró serpenyőben, nagy lángon megpirítjuk.

Mikor a zöldséges keverék megdinsztelődött, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, egy kanál mézet, és a balzsamecetet, majd alaposan elkeverjük. Jöhet hozzá az olívabogyó, a kapribogyó, egy nagy adag friss bazsalikom, majd pedig a megpirult padlizsán és egy marék fenyőmag. Gyorsan keverjük el, majd friss kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!
Halmos Monika | 2025. szeptember 05

Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!

Elfeledett ősi gabonánkra nem csak madáreleségként gondolhatunk! Könnyen emészthető, rosttartalma magas, B vitaminban gazdag, kovasav- és magnéziumforrás is egyben. És ha mindez nem lenne elég, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle kása édesen és sósan, kiváló köretként, tehetjük lecsóba, töltelékekbe a rizst kiváltani. Csudajó pitéket és desszerteket varázsolhatunk belőle. Most néhány kedvencemet ajánlom, egyik finomabb, mint a másik!