Bársonyos-krémes finomságok rózsából
Olvasási idő: 3 perc

Bársonyos-krémes finomságok rózsából

A virágok királynője, a rózsa nem csak színével, illatával bűvöl el. Mennyei finomságokat készíthetünk belőle, amivel megkoronázhatjuk az ünnepi étkezéseket. Most a legfinomabb krémes, habos, bársonyosan simogató finomságokból nyújtok át egy csokorra valót. Fontos, hogy csak tiszta, vegyszermentes, permetezetlen rózsákat szabad felhasználni étkezési célra!

Mascarponés rózsakrém

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 maréknyi rózsaszirom
  • 20 dkg mascarpone

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A tejből egy dl-t elveszünk, a többit az egészen apróra vágott rózsaszirmokkal meg a cukor egy részével felforraljuk. A maradék tejben simára keverjük a pudingport, majd folyamatos kevergetés mellett a rózsás tejbe csorgatjuk.  A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd a többi cukorral meg a mascarponéval összedolgozzuk. Üveghelyhekbe porciózzuk, lehűtjük és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kínáljuk.

Ha még intenzívebben szeretnénk élvezni a rózsa zamatát, a tej egy részét helyettesítsük rózsaszörppel. A cukor mennyiségét ebben az esetben csökkentsük!

Rózsás málnahab

Hozzávalók

  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 2 evőkanál rózsaszörp
  • 20 dkg friss (vagy fagyasztott) málna
  • a díszítéshez friss, vagy kandírozott rózsaszirmok
Rózsás málnahab – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A tojásfehérjékből gőz felett kemény habot verünk, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot, a rózsaszörpöt. Ha a hab megáll a habverőn, óvatosan beleforgatjuk a málna kétharmad részét. Üvegkelyhekbe töltjük, a tetejére tesszük a félretett málnát és friss, vagy kandírozott rózsaszirmokkal kicsinosítjuk.

Hasonló módon készíthetünk habot tejszínből is. Málna helyett pedig kipróbálhatjuk másféle gyümölccsel is: az azonos időben érő gyümölcsök és nyíló virágok kitűnő ízharmóniát alkotnak, válasszunk hát a rózsánkhoz olyan gyümölcsöt a kertből, ami színben is passzol hozzá! Az ízek majd úgyis magukért beszélnek.

Rózsaliget desszert – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsaliget desszert

A lágy tejszínes rizs és a bájos rózsa aromáinak találkozása egy mesés desszertben. Egyszerű és fenséges. Előnye, hogy nem csak rózsa-idényben készíthetjük el, télidőn is tavaszt varázsol körénk!

Hozzávalók

Elkészítés

A rizst megmossuk és a cukros tejben, lassú tűzön tejberizst főzünk belőle. Kihűtjük, majd a habbá vert tejszínnel összeforgatjuk. A habos rizst üvegpoharakba vagy kis desszertes csészékbe porciózzuk a rózsalekvárral rétegezve. A tetejére egy-egy evőkanálnyi rózsalikőrt locsolunk, majd a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kandírozott rózsaszirmokkal koronázzuk meg.

Rózsamousse eperrel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsamousse eperrel

A könnyed, légies textúrájú hab, azaz a – franciául sokkal elegánsabban hangzó – mousse a 18. században kezdte meg azóta is töretlen karrierjét. Kihagyhatatlan habos gyönyörűség, melynek hallatán az ember bonyolult folyamatokra és finom végeredményre asszociál. Mousse, amit muszáj megkóstolni!

Hozzávalók

  • 3 dl rózsaszörp
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 kiskanál cukor
  • 4 levél zselatin
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipetnyi só
  • 25 dkg eper

Elkészítés

A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, ha megpuhultak, kinyomkodjuk, és a rózsaszörphöz adjuk. Ha a rózsaszörp túl halvány volna, néhány csöpp szeder- vagy bodzalével megszínezhetjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg dermedni kezd. Ekkor a habbá vert tejszínt, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is belefogatjuk. A masszát 4 és 5 órára behűtjük. Eközben az epret felszeleteljük, rózsacukorral megszórjuk. A megdermedt masszát két evőkanál segítségével vagy fagylaltos kanállal tányérokra porciózzuk, a felszeletelt eperrel tálaljuk.

A rózsacukor készítéséhez szárított rózsaszirmokra és cukorra van szükség, egyforma térfogatban. Aprítógépben vagy kávédarálóban finomra daráljuk. Az aromás, erős rózsaillatú cukorral süteményeket, kávét, gyümölcslevest, krémeket ízesíthetünk. 

 

Kapcsolódó tartalom
Vegán gombapörkölt „túrós” puliszkával
| 2025. máj 14

Vegán gombapörkölt „túrós” puliszkával

Ádám Csaba receptje