
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg vaj
18 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 tk. sütőpor
Almapuding:
3 szem alma
1 ek. Horváth Rozi Almás Süti fűszerkeverék
3 dl almalé
1 ek. vaníliás cukor
4 dkg keményítő
Mákos krém:
18 dkg mák
10 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg búzadara
5 dkg vaj
1 db tojás
Fehér krém:
50 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
2 ek. vaníliás cukor
1 ek. citromlé
10 dkg cukor
2 db tojás
4 dkg keményítő
Elkészítés:
A tésztához eldörzsöljük a hideg, felkockázott vajat a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral. Az egyharmadát becsomagoljuk, és a hűtőbe rakjuk. A nagyobb részét egy sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, majd ezt is hűtőbe rakjuk.
Az almákat meghámozzuk, majd kockára vágjuk, és feltesszük főni az almalében. Ízesítjük a fűszerkeverékkel és egy kanál vaníliás cukorral. Ha egyet forrt, kiszedünk a léből két merőkanállal, és kikeverjük a keményítővel. Ezután visszaöntjük az edénybe, gyorsan elkeverjük, és egyet forralunk rajta. Ha besűrűsödött, máris lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A mákos krémhez a tejet elkeverjük a cukorral és a búzadarával, hozzáadjuk a mákot és a vajat, majd feltesszük főni. Ha a búzadara megfőtt, és a krém besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni. Ha már csak langyos, belekeverjük a tojást is.
A fehér krémhez a mascarponét és a tejfölt egy robotgép üstjébe rakjuk. Hozzáadunk minden egyéb összetevőt, majd óvatosan, alacsony fokozaton egyenletesre kikeverjük.
Ha mindennel elkészültünk, rétegezzük a süteményt.
Az alsó tésztára öntjük a kihűlt mákos krém háromnegyedét. erre jön a fehér krém, majd a maradék mákos krémet rápötyögtetjük. A tetejére kerül az almapuding, majd pedig ráreszeljük a maradék, külön elrakott tésztát.
170 fokos, légkeveréses sütőbe rakjuk, és 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, az oldala pedig elválik a sütőpapírtól. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtót, és így hagyjuk még fél órát pihenni.
Ezután kiszedjük, és teljesen kihűtjük. Érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, és utána felvágni.

Túrós falatkák rizslapba csomagolva
Borbás Marcsi receptje





















