
Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg vaj
18 dkg liszt
7,5 dkg cukor
1 tk. sütőpor
Almapuding:
3 szem alma
1 ek. Horváth Rozi Almás Süti fűszerkeverék
3 dl almalé
1 ek. vaníliás cukor
4 dkg keményítő
Mákos krém:
18 dkg mák
10 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg búzadara
5 dkg vaj
1 db tojás
Fehér krém:
50 dkg mascarpone
20 dkg tejföl
2 ek. vaníliás cukor
1 ek. citromlé
10 dkg cukor
2 db tojás
4 dkg keményítő
Elkészítés:
A tésztához eldörzsöljük a hideg, felkockázott vajat a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral. Az egyharmadát becsomagoljuk, és a hűtőbe rakjuk. A nagyobb részét egy sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, majd ezt is hűtőbe rakjuk.
Az almákat meghámozzuk, majd kockára vágjuk, és feltesszük főni az almalében. Ízesítjük a fűszerkeverékkel és egy kanál vaníliás cukorral. Ha egyet forrt, kiszedünk a léből két merőkanállal, és kikeverjük a keményítővel. Ezután visszaöntjük az edénybe, gyorsan elkeverjük, és egyet forralunk rajta. Ha besűrűsödött, máris lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A mákos krémhez a tejet elkeverjük a cukorral és a búzadarával, hozzáadjuk a darált mákot és a vajat, majd feltesszük főni. Ha a búzadara megfőtt, és a krém besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni. Ha már csak langyos, belekeverjük a tojást is.
A fehér krémhez a mascarponét és a tejfölt egy robotgép üstjébe rakjuk. Hozzáadunk minden egyéb összetevőt, majd óvatosan, alacsony fokozaton egyenletesre kikeverjük.
Ha mindennel elkészültünk, rétegezzük a süteményt.
Az alsó tésztára öntjük a kihűlt mákos krém háromnegyedét. erre jön a fehér krém, majd a maradék mákos krémet rápötyögtetjük. A tetejére kerül az almapuding, majd pedig ráreszeljük a maradék, külön elrakott tésztát.
170 fokos, légkeveréses sütőbe rakjuk, és 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, az oldala pedig elválik a sütőpapírtól. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtót, és így hagyjuk még fél órát pihenni.
Ezután kiszedjük, és teljesen kihűtjük. Érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, és utána felvágni.

Halászlé
Borbás Marcsi receptje





















