Almás, mákos sajttorta
Olvasási idő: 2 perc

Almás, mákos sajttorta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

12 dkg vaj

18 dkg liszt

7,5 dkg cukor

1 tk. sütőpor

 

Almapuding:

3 szem alma

1 ek. Horváth Rozi Almás Süti fűszerkeverék

3 dl almalé

1 ek. vaníliás cukor

4 dkg keményítő

 

Mákos krém:

18 dkg mák

10 dkg cukor

4 dl tej

5 dkg búzadara

5 dkg vaj

1 db tojás

 

Fehér krém:

50 dkg mascarpone

20 dkg tejföl

2 ek. vaníliás cukor

1 ek. citromlé

10 dkg cukor

2 db tojás

4 dkg keményítő

 

 Elkészítés:

A tésztához eldörzsöljük a hideg, felkockázott vajat a sütőporral elkevert liszttel és a cukorral. Az egyharmadát becsomagoljuk, és a hűtőbe rakjuk. A nagyobb részét egy sütőpapírral bélelt 22 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, majd ezt is hűtőbe rakjuk.

Az almákat meghámozzuk, majd kockára vágjuk, és feltesszük főni az almalében. Ízesítjük a fűszerkeverékkel és egy kanál vaníliás cukorral. Ha egyet forrt, kiszedünk a léből két merőkanállal, és kikeverjük a keményítővel. Ezután visszaöntjük az edénybe, gyorsan elkeverjük, és egyet forralunk rajta. Ha besűrűsödött, máris lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A mákos krémhez a tejet elkeverjük a cukorral és a búzadarával, hozzáadjuk a mákot és a vajat, majd feltesszük főni. Ha a búzadara megfőtt, és a krém besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni. Ha már csak langyos, belekeverjük a tojást is.

A fehér krémhez a mascarponét és a tejfölt egy robotgép üstjébe rakjuk. Hozzáadunk minden egyéb összetevőt, majd óvatosan, alacsony fokozaton egyenletesre kikeverjük.

Ha mindennel elkészültünk, rétegezzük a süteményt.

Az alsó tésztára öntjük a kihűlt mákos krém háromnegyedét. erre jön a fehér krém, majd a maradék mákos krémet rápötyögtetjük. A tetejére kerül az almapuding, majd pedig ráreszeljük a maradék, külön elrakott tésztát.

170 fokos, légkeveréses sütőbe rakjuk, és 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje aranybarna, az oldala pedig elválik a sütőpapírtól. Ekkor lekapcsoljuk a sütőt, résnyire kinyitjuk az ajtót, és így hagyjuk még fél órát pihenni.

Ezután kiszedjük, és teljesen kihűtjük. Érdemes egy éjszakára hűtőbe rakni, és utána felvágni.

 

Kapcsolódó tartalom
Túrós falatkák rizslapba csomagolva
| 2025. november 10

Túrós falatkák rizslapba csomagolva

Borbás Marcsi receptje