Áfonyás-túrós lepény
Olvasási idő: 1 perc

Áfonyás-túrós lepény

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • kb 2,5 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor 

A töltelékhez:

  • 25 dkg rögös túró
  • ½ citrom héja
  • 3 ek cukor (ízlés szerint)
  • 2 doboz vaníliás túródesszert
  • 15 dkg áfonya 

A tetejére:

  • 2 ek tej
  • 2 marék vágott mandula 

Elkészítés

A tésztához az élesztőt egy kanál cukorral felfuttatjuk kevés tejben. A lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat, illetve a felfutott élesztőt. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Ha a tészta már összeállt, beledolgozzuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk a tésztát, míg a felülete el nem kezd hólyagosodni, és teljesen ki nem simul. Ekkor letakarjuk, és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót ízesítjük a cukorral és a citrom héjával, majd elkeverjük a túródesszerttel. Ha megkelt a tészta, két részre osztjuk, és egyenként kinyújtjuk őket kör alakúra. Nem kell nagyon vékonyra elnyújtani. Ezután megkenjük a tészta közepét az ízesített túróval, majd megszórjuk friss áfonyával. A tésztát négy oldalról ráhajtjuk a töltelékre. Nem baj, ha a közepén marad egy kis rés, annál csinosabb lesz. Ezután a megtöltött tészták felületét megkenjük tejjel, és megszórjuk vágott mandulával. 170 fokos sütőben szép pirosra sütjük őket.

Kapcsolódó tartalom
Fűszeres joghurttal töltött fánk
| 2025. július 20

Fűszeres joghurttal töltött fánk

Pesti István receptje