Pszicho

Milyen típusú kezed van? Tűz, föld, levegő, víz?

Egy barátnőm tenyérelemzést tanul, és bár visszafogott módon adok hitelt az ilyesminek, elég sok olyat mond, ami bizony betalál. Mielőtt a vonalakat tanulmányoznák, előbb a kéz formáját, jellegét vizsgálják meg. A tűz, föld, levegő és víz elemek által képviselt típusok a személyiségről adnak némi útmutatást. Én sok mindent igaznak találtam benne, nem csupán a magam, de ismerőseim kezét is fürkészve.

Persze a világon nem csupán négyféle ember van, és hiába állapítjuk meg saját kéztípusunkat, vélhetően már mindent tudunk magunkról, amit az elemzés elmond. Szórakozásnak azonban nem rossz, és akár még egy elnagyolt iránymutatást is adhat, ha olyannal kerülünk szembe, akit nem ismerünk, de hasznos lenne tudni róla előzetesen valamit. Persze azért ne vegyük ezt ké(s)zpénznek! 

Persze több kategória jellegzetességei is megjelenhetnek egyetlen kézen: ilyenkor az a típus a mérvadó, amelyhez a legtöbb vonás tartozik. A négy típus pedig a következő: 

A tűz kéz 

Alak: a tenyér hosszúkás, az ujjak rövidebbek a tenyérnél

Bőr: feszes, meleg és rugalmas

Vonalak: a fő- és mellékvonalak tiszták

Egyéb jellegzetességek: az ujjbegyek általában spatula jellegűek

Személyiség: energikus, impulzív, kalandvágyó

Alaptulajdonságok:

A tűz típusú kéz gazdája lelkes, az önkifejezés újabb és újabb módjait kutatja, tevékenységeit pedig energikusan végzi. Kalandvágyó, nem képes egy helyben megülni, folyton valami feladatot keres magának. Ideális esetben aktív életet él, szívesen sportol. Ez fontos is számára, mert nyűgössé és ingerültté válik, ha nem tudja levezetni a felgyülemlett stresszt. Ügyelnie kell, hogy ne két végén égesse a gyertyát, elegendő időt szánjon a pihenésre. Hajlamos túlzásokba esni az evést vagy az ivást illetően, de kicsapongásait mozgékonyságával ellensúlyozhatja.

Tevékenységi terület:

A tűz kezű egyén remek előadó, aki szeret a társaság középpontjában lenni. Vonzódik az előadóművészetekhez vagy azokhoz a hivatásokhoz, amelyekben vezető szerepet tölthet be. Szeret versengeni, keresi a kihívásokat. Kiváló szervező és vezető, hajlamai arra ösztökélik, hogy kézbe vegye az irányítást az élet minden területén.

A föld kéz 

Alak: négyzet alakú tenyér rövid ujjakkal

Bőr: vastag, akár bőrkeményedéses is

Vonalak: A fővonalak élesen kirajzolódnak, a mellékvonalak vagy teljesen hiányoznak, vagy alig akad belőlük

Egyéb jellegzetességek: az ujjak és az ízületek meglehetősen merevek

Személyiség: ügyes, segítőkész, megbízható, őszinte

Alaptulajdonságok:

A föld elem a gyakorlati és az anyagi kérdéseket uralja, a valóságot és a stabilitást képviseli. A föld kéz tulajdonosa segítőkész, megbízható személyiség, ha baj van, őt hívják először. Rendkívül józan gondolkodású, nehezen fejezi ki érzelmeit, de lojális és őszinte, ami szívén, az a száján. Nem rejti véka alá sem a véleményét, sem a szándékait. 

Tevékenységi terület:

Mivel igen találékony és remek kézügyességgel rendelkezik, kedveli az ezt igénylő tevékenységeket, például fafaragást, fazekasságot. Remek sebész válhat belőle, hiszen két lábbal áll a földön, józan, és tudja, hogyan összpontosítson a lényegre. Erősen vonzódik a természethez, szeret a szabadban lenni, szívesen kertészkedik. Jobban kedveli a vidéki életet, jól ért az állatok nyelvén is. Ha nagyvárosban él, igyekszik kialakítani saját kiskertjét.

A levegő kéz 

Alak: négyzet alakú tenyér, hosszú ujjak

Bőr: száraz, nyomásra puha érzetet kelt

Vonalak: a fővonalak élesen kirajzolódnak, de meglehetősen vékonyak

Egyéb jellegzetességek: ujjai lehetnek girbegurbák 

Személyiség: intellektuális, kreatív, önálló, kommunikatív 

Alaptulajdonságok:

A levegő elem a mentális folyamatok, a gondolkodás és a beszéd képviselője. Az ilyen kézzel rendelkező személyiségben erős vágy él gondolatai és ötletei kifejezésére, szereti használni az agyát, és általában ilyen jellegű hivatást vagy hobbit választ. Intelligens és logikus gondolkodású, szereti a maga útját végigjárni, nem támaszkodik mások véleményére. A kommunikáció minden ágával kitűnően bánik, szívesen vesz részt beszélgetésekben, vitákban, ahol megcsillogtathatja képességeit. Ha azonban érzelmekről van szó, feszeng, inkább kielemzi azokat, mintsem megéli, különösen problémák esetében. Érdemes naplót vezetnie, mert írásos formában könnyebben le tudja vezetni érzelmeit.

Tevékenységi terület:

Az intellektuális beállítottságú embereknek nagy szükségük van a testmozgásra, bár azt meglehetősen unalmasnak és megerőltetőnek tartják. Nyomás alatt teljesítenek jól, főleg, ha szellemi foglalkozást űznek, tanárként vagy újságíróként. Ha az agyuk nem kap elég ingert, hamar elunják magukat, és ez a kapcsolataikra is vonatkozik: olyan partner szükséges számukra, aki kivívja szellemi érdeklődésüket.

A víz kéz 

Alak: hosszúkás tenyér hosszú ujjakkal

Bőr: nyirkos és puha

Vonalak: a fővonalak halványak, sok hajszálvékony vonal fut a tenyéren

Egyéb jellegzetességek: kézfogása valószínűleg erőtlen

Személyiség: érzékeny, érzelmes, átszellemült, intuitív

Alaptulajdonságok:

A víz az érzelmek és az intuíció eleme, az ilyen típusú kézzel rendelkező egyének vonzódnak a spirituális és kreatív tevékenységekhez. A víz kéz tulajdonosa intenzív érzelmi életet él, könnyen megbántódik. Az ilyen személy képes ráhangolódni környezetére, könnyedén átveszi más emberek energiáit. Megérzései erősek és pontosak. A hétköznapi dolgok nem annyira érdeklik, sokkal jobban érzi magát saját kis világában, ahol szabadjára engedheti képzelőerejét, és nem kell meghazudtolnia veleszületett érzékenységét. Fontos számára a spiritualitás, különben nem érzi teljesnek magát. Ügyelnie kell az egészségére, mivel fizikai állóképessége gyenge.

Tevékenységi terület:

A víz kézzel rendelkező személyiség rendkívül kreatív, vonzódik a művészetekhez. Nem túl gyakorlatias: könnyedén ír verset, de nehézséget okoz számára a hétköznapi dolgok rendezése. Együttérző lélek, így a gyógyítói szerepkörben kiválóan működhet, főleg, ha ezt az alternatív gyógymódok területén teljesíti ki.

Ajánljuk még:

„Az önvédelem kizárja a valódi kapcsolódás lehetőségét” – interjú Dr. Almási Kittivel

„Megtanultam jobban bízni magamban, mint amit a körülmények indokoltak volna” – mondja Dr. Almási Kitti, akivel nemrég megjelent könyve, az Elvarratlan szálak kapcsán találkoztunk. A pszichológus betekintést engedett napi beosztása színes és szigorú rendben sorakozó elemeibe, és mintha a nap és annak felidézése inkább energiával töltötte volna fel. Derűs nyugalommal, magával ragadóan mesélt vállalkozásáról, új könyvéről és legfőképpen szakterületéről, a kapcsolatok szövevényes és megunhatatlan univerzumáról, melyben túlzás nélkül állítható, hogy jelentőset alkotott

 

Már követem az oldalt

X