Otthon

Sokoldalú kréta: íme 9 szuper módja háztartásban való felhasználásának

Ugróiskolát is rajzolhatunk vele, vagy megoldhatjuk a házi feladatnak feladott matekpéldát egy palatáblán – ennél azonban jóval több praktikus felhasználása is lehet egy háztartásban. Összegyűjtöttünk néhányat ezek közül!

Hivatalos papírokat kerestem a minap, benyitottam abba a szekrénybe is, ahová minden olyasmit teszek, aminek éppen nem tudom, hol a helye. Amolyan „mindenes” szekrény ez, ahol mappákba rendezve (is) vannak dokumentumok, a kisebb-nagyobb dobozok különféle kincseket rejtenek – bizsukat, kütyüket, emlékként megtartott tárgyakat, efféléket. Biztos voltam abban, hogy az általam keresett papír is ott lesz, nem lehetett máshol, mégsem találtam, ezért részben ki kellett pakolni belőle, hogy jobban átlássam a helyzetet. Így találtam rá a fehér krétára.

Szerettem az iskolában krétával a táblára írni, bár azt nem szerettem, hogy poros lettem tőle. Otthon is volt krétánk, azzal rajzoltunk az udvaron a betonra: ugróiskola, virágok és különféle gyerekrajzok tarkították a garázs előtti járdát. Amikor a kezembe vettem a fehér krétát,

egyszeriben kedvem lett volna ugróiskolázni, vagy felírni a táblára, hogy a+b=c.

De már sötét volt odakint, palatáblánk meg sosem volt, úgyhogy visszatettem a szekrénybe, hátha egyszer mégis szükségem lesz egy fehér krétára.

Mintha valaki kileste volna, hogy van egy kréta a tulajdonomban, néhány nappal később ugyanis váratlanul megtudtam, hogy nagy hasznát vehetem a háztartásban. Sőt, vásárolhatnék még néhányat, annyira sokoldalú a felhasználása.

Eltávolíthatjuk vele a zsíros foltokat

A zsíros vagy olajos foltok eltüntetéséhez előbb be kell dörzsölni krétával a tisztítandó felületet. Hagyjátok úgy körülbelül 10 percig, hogy a krétának legyen ideje felszívni a zsírt, majd töröljétek le a krétaport és dobjátok a ruhát a mosógépbe! Sajnos (vagy szerencsére) még nem volt alkalmam kipróbálni, de alig várom, hogy kiderüljön, valóban működik-e!

Megvédi az ezüstöt

Az ezüst ékszerekre jellemző elszíneződés ellen is bevethető a kréta: tegyetek egy darabot oda, ahol az ezüst tárgyaitokat tároljátok. A kréta ugyanis segíthet a nedvességet felszívni (akár a párás levegőből is), és így megakadályozhatja az elszíneződést. Én már tettem egyet az ékszerdobozomba.

Bevethetjük a dohos szagok ellen

Tegyetek több krétát egy kis zsákba, és akasszátok be a szekrényetekbe. A kréta ebben az esetben is a párás levegő ellen dolgozik, magába szívja a nedvességet, ezáltal megakadályozza, hogy a kellemetlen, dohos szag átjárja a gardróbot és a ruhákat.

Segíthet a barkácsolásban

Nem sokat fúrok-faragok, de előfordult már nálam is, hogy a csavarhúzó feje le-lecsúszott a csavarról, miközben éppen azon ügyködtem, hogy rögzítsek valamit. Ebben az esetben is jól jöhet a kréta: dörzsöljétek be vele a csavar fejét, így meggátolhatjátok a további csúszkálást.

Rozsdamentesen tarthatjuk a szerszámokat

Ha párás a levegő a garázsban, a szerszámok idővel elkezdhetnek berozsdásodni. Nem beszélve a falak penészedéséről (ami egyébként minden olyan helyen előfordulhat, ami nem szellőzik megfelelően). Tegyetek néhány darab krétát a szerszámosládába, hogy megóvjátok a tartalmát a rozsdásodástól!

Összezavarhatja a hangyákat

Ha valahol a házban hangyákra bukkantok, szórjatok krétaport az útvonalukra, a fal tövébe, az ajtó réseibe, vagy az ablakpárkányra – oda, ahonnan a hangyák bejutnak az adott helyiségbe. A krátapor miatt ugyanis elvesztik a szagmintát, ami alapján tájékozódnak és segít nekik megtalálni a menetirányt. 

Ragadásmentessé teheti a kulcsokat

Előfordulhat, hogy van olyan kulcsotok, ami mindig beleragad a zárba, nem fordul el, nem működik problémamentesen. Ebben az esetben nyugodtan kipróbálhatjátok, hogy krétával jól bedörzsölitek a kulcs recés részét és a legvégét, majd néhányszor ki-be csúsztatjátok a zárban. A kréta segít felszívni a kulcslyukban megbújó koszt és nedvességet, ezután könnyedebben fog elfordulni benne a kulcs.

Gyors segítség, ha sérül a festés

Ha kisebb sérüléseket, kopásokat vagy karcolásokat szeretnétek eltüntetni a festett falakon, ugyancsak a segítségetekre lehet a kréta – persze csak akkor, ha találtok ugyanolyan színűt, mint a fal színe. Ebben az esetben csak át kell húzni párszor a sérülést, s a kréta pillanatok alatt eltünteti a kisebb szépséghibákat. Átmeneti megoldásnak kiváló, így nem lesznek szem előtt a fal kisebb tökéletlenségei. 

Társ a dekorálásban

Jól jöhet a kréta, ha képet szeretnétek feltenni a falra. Persze egy vonal segítségével is megjelölhetitek, hová kell a szöget ütni, de más lehetőség is létezik a kép helyének kijelölésére. Kenjétek be krétával a kép hátulján a keret körvonalát, majd nyomjátok hozzá erősen a falhoz, így a kréta nyomot hagy és pontosan látni fogjátok, hová kell majd verni a szöget.

Ha a lakásunkat átalakítjuk, felfrissítjük, az a belső világunkra is hatással lesz

Ajánljuk még:

Buja pompával hálálja meg a gondoskodást a hortenzia

Mindent a szemnek, semmit a szájnak: a hortenzia nem ehető virág, ám annál pompázatosabb fürtökben vonzza tekintetünket, ezért sokunk szívesen látott kerti vendége. Víz- és munkaigényes cserje, de bőven meghálálja a törődést.

 

Már követem az oldalt

X