Otthon

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen! – Életkönnyítő tippek mindennapokra

Aki ismeri Dan Marshall könyveit, annak nem mondok sok újat azzal, hogy gyakorlatilag nincs olyan kellemetlen helyzet, amit ne lehetne egy kis furfanggal megoldani. Bár a legtöbben kellő útravalót hoztunk felmenőinktől, azért akadnak olyan szituációk, amelyek fejtörést okozhatnak. De ahogy a mondás is tartja: nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

Dan a Berkeley Egyetem elvégzése után egy stratégiai kommunikációs PR cégnél kezdett dolgozni, amikor szülei betegsége miatt megváltozott az élete. Húszas évei közepétől idejének nagy részét a ház körüli teendők, szülei gondozása és a legváltozatosabb feladatok és problémák megoldása tették ki. A korán érkezett kihívás tapasztalatai ihlették könyveit, amelyek a legkülönfélébb helyzetek megoldásában segítik az olvasót. 

Gyakorlati tippeket adott szülőknek a gyerekekkel való együttélés megkönnyítéséhez, segítette az egyetemistákat diákéveik sikeressé tételében, de olvashatjuk utazási tippjeit vagy éppen alapvető készségeket sajátíthatunk el tőle, amelyek gördülékenyebbé tehetik mindennapjainkat. A következőkben a hasznos ötleteiből mutatunk be néhányat.

Összement a cipő…

A túl feszes vagy egy leheletnyit kisebb cipő kitágításához vedd fel a lehető legvastagabb zoknidat (akár vizesen is) és rá a cipőt. A talpadnak nem lesz a legkellemesebb, de nem kell sokat kibírni: kapcsold be a hajszárítót és melegítsd fel a cipőt! Így az anyag megpuhul és könnyebben formálható lesz. Ha valakinek még ez is túl körülményes megoldás, akkor érdemes zacskóba töltött vízzel kitömni a cipőt, betenni a fagyasztóba, majd egy éjszaka fagyasztás után vastag zokniban járkálni benne.

Új kulcs körömtörés nélkül

Amikor új kulcsot helyezünk a karikára vagy leszednénk onnan egyet, elég nehézkes megúsznunk a köröm törése vagy szakadása nélkül. Egy kifejezetten egyszerű megoldás azonban örökre megkímélhet bennünket az ilyen helyzetektől: fogjunk egy kapocskiszedőt, akasszuk be a karika menetébe, és egész egyszerűen nyomjuk meg. A karika máris kitágul, a kulcs pedig könnyedén mozgatható lesz rajta.

Rágógumi

Akár egy tömegközlekedési eszközön, akár tinédzser gyermekünk mellett bármikor átélhetjük a kedvenc farmerünkre ragadt rágógumi borzasztó érzését. Nincs szükség kapargatásra és a ruhánkról sem kell lemondanunk! Annyit kell csak tennünk, hogy pár órára a fagyasztóba tesszük nadrágunkat, majd amikor a rágó kellő keménységűre fagyott, hipp-hopp leszedhetjük a hátsó zsebről.

Tojáspucolás bosszankodás nélkül

Van, amikor egy mozdulattal le tudjuk húzni a főtt tojás héját, és akad olyan helyzet is, amikor hiába a folyóvizes taktika, csak nem akar lejönni. A megoldás pofonegyszerű: nem kell mást tennünk, mint egy teáskanál szódabikarbónát önteni a főzővízbe. Ettől a tojás héja puha és sitty-sutty lehúzható lesz.

Nem kell, hogy kifusson

Tésztafőzéskor – főleg, ha nem vesszük takarékra a már forrásban lévő vizet – bármikor kifuthat a főzőlé, komoly bosszúságot okozva. Mert bizony az odaégett főzővíz feltakarítása nem éppen egyszerű feladat. Könnyedén elkerülhetjük ezt a kellemetlen helyzetet, ha egy fakanalat helyezünk keresztben a lábos tetejére. Így a buborékok kipukkadnak, a víz pedig visszaszorul az edényben.

Kép a falra

Ha bármikor dobozos üdítőt iszunk, érdemes eltennünk pár darabot a nyitófüléből, mert sok mindenre használható. Például olyan esetekben, amikor lakásdekorálás közben kiderül, hogy a felakasztani kívánt képkeretnek nincs akasztója. Nem kell mást tennünk, mint a nyitófület hozzá rögzíteni. Ezzel játszi könnyedséggel pótolhatjuk a hiányzó akasztót.

Apró szappandarabok

Teljesen felesleges a megmaradt szappancsonkoknak a kukában végeznie. A kis darabokat bevizezve ráragaszthatjuk az új szappanra, így az utolsó cseppig elhasználhatjuk, vagy a darabkákat gyűjtögethetjük is, és kellő mennyiségű víz hozzáadásával mosógélt is készíthetünk belőle, amellyel remekül moshatjuk színes vagy sötét ruháinkat.

Viszlát vízkő!

A rögzített zuhanyfejeket vagy az olyan csaptelepeket, amelyeknek a kifolyóját nem lehet leszerelni, igen nehéz vízkőtleníteni. Pedig idővel ezek annyira elzáródhatnak, hogy a víznek csak töredéke jut át az odakövesedett sókon. Orvosolhatjuk a problémát: töltsünk egy zacskóba ecetet, azt kössük fel a zuhanyfejre úgy, hogy ellepje az ecet, és egy gumival vagy kötözővel rögzítsük éjszakára. Másnapra a vízkő hol volt, hol nem – mi pedig kellemesen meglepődhetünk azon, mennyi vizet is képes átereszteni a zuhanyfejünk.

Páramentes tükör

Ha egy-egy forró fürdő után nem tudunk mit kezdeni a teljesen elhomályosult tükörrel, vagy éppen szükségünk lenne a teljesen tiszta tükörfelületre, akkor érdemes fürdés előtt egy kis borotvahabbal átkenni a tükröt: jele sem lesz rajta a párának.

Gyors megoldás kell

Talán a legtöbbünkkel előfordult már, hogy a legnagyobb reggeli rohanásban volt szüksége arra az ingre vagy blúzra, aminek a gallérja azért sem akar normálisan állni. Fél perc alatt orvosolhatjuk a problémát: egy hajvasalóval pár mozdulattal kiegyenesíthetjük a gallért vagy ingujjat, így nem kell elkésnünk a munkából, és még az outfitünk is rendben lesz.

Lehet, hogy a legtöbb ötlet triviálisnak tűnik, de abban biztos vagyok, hogy Dan gyűjteményében mindenki találhat olyan ötletet, ami még számára is új. Még akkor is, ha a fentiek közül egyik sem volt az. Ha pedig Neked is van olyan trükköd, amit szívesen megosztanál velünk vagy másokkal, ne habozz megtenni azt! Hiszen mindig van új a nap alatt…

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X