Otthon

Ne csak lelkesen etessük a madarakat télen, hanem megfontoltan is!

A kert vagy akár az erkély egyik legkedveltebb téli dísze a madáretető. Saját kezűleg is barkácsolhatunk, útmutatót bőven találni az interneten az elkészítéséhez. Ha nincs rá időnk, vagy kétbalkezesnek gondoljuk magunkat, a barkácsáruházakban, bevásárlóközpontokban készen is vásárolhatunk egyet. Mielőtt azonban belekezdenénk a madarak téli etetésébe, fontos megismernünk egy-két szabályt, különben a segítőkészség és jószándék könnyen többet árthat, mint gondolnánk.

A kismadarak téli jelenléte, csiripelése kedves a lelkünknek, kicsik és nagyok is szívesen nézegetik, ahogy az idehaza telelő madarak csipegetik a számukra kiszórt eleséget. Élettel töltik meg a szépen, lassan elcsendesedett udvart. Fontos azonban egy-két dolgot tudnunk, mielőtt belevágunk a téli madáretetésbe, különben többet árthatunk a madaraknak, mint gondolnánk. A felelős és tudatos hozzáállás ebben az esetben is nélkülözhetetlen.

„A közhiedelemmel ellentétben a ház körül megforduló madarak gond nélkül átvészelik a telet. Vagyis nem kell etetni a madarakat, de természetesen könnyebbség számukra, ha tudják, hol találnak biztosan madáreleséget” – mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa. „Lehetőleg egész télen, novembertől március végéig folyamatosan etessünk.

A madarak ugyanis gyorsan megszokják és a későbbiekben számítanak az etetőhelyek eleségére.

Ha mégis olyan helyzetbe kerülünk, hogy valamiért nem tudjuk folytatni az etetést, utoljára még töltsük fel az etetőt (így járjunk el az etetési időszak befejezésekor is), ahonnan a madarak az eleség fogyatkozásával párhuzamosan, új táplálkozóterületet keresve, továbbállnak a környékről.

A tökéletes madáreleség nyomában

Természetesen az sem mindegy, hogy mivel etetjük a madarakat. Fontos, hogy mindig biztosítsunk számukra friss vizet. Ez lehet langyos is, hogy ne fagyjon (rögtön) bele az itatóba.

„A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete, úgynevezett ipari napraforgó. Érdemes közészórni aprószemű magvakat, például kölest vagy muhart. A legegyszerűbb, ha beszerzünk egy kisállat-kereskedésből vagy barkácsáruházból a pintyek vagy hullámos papagájok számára forgalmazott magkeveréket. Emellett helyezhetünk az etetőbe nem sózott, nem pörkölt diót, mogyorót, kesudiót, pisztáciát, de ezek jóval drágábbak, mint a napraforgómag, ezért inkább mi fogyasszuk el” – tette hozzá Orbán Zoltán.

Megtudtuk, hogy az olajos magvak mellett fontos tápanyag az állati zsiradék is a kismadarak számára, mint például a kacsa-, liba- és sertésháj vagy a sertés zsírszalonna, valamint a cinkegolyó. És a gyümölcsről se feledkezzünk meg: almával is etethetjük csiripelő vendégeinket. „Fontos megjegyezni és nem lehet elégszer elmondani, hogy soha ne adjunk se az énekesmadaraknak az etetőbe, se a vízimadaraknak

kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt, csipszet, popcornt vagy bármilyen alacsony tápértékű élelmiszert.

Az esetek jelentős részében ezek elfogyasztása kifejezetten káros, akár életveszélyes is lehet számukra” – hangsúlyozta a szakember.

S hogy milyen a jó etető?

A legegyszerűbb és talán legpraktikusabb „etető”, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk a madáreleséget. A hó elleni védelem miatt érdemes valamilyen fedett helyet, tetőt is biztosítani. Hasonlóan egyszerű még a tálcás etető, egy régi, műanyag virágalátét is tökéletes lehet a célra. A perem miatt azonban szúrjunk bele egy lyukat, hogy az eső vagy hólé kifolyhasson belőle.

A dúcetetőkben nagyobb mennyiségű eleséget is felhalmozhatunk. A legnépszerűbb azonban mégis a függő madáretető: a kis házikók igazi díszei lehetnek az udvarunknak. „Madáretető nélkül is etethetjük a madarakat, például felakaszthatjuk a bokrok, fák ágaira a cinkegolyót vagy ágcsonkra szúrhatunk almát” – árulta el Orbán Zoltán. A társasházak erkélyein népszerűek az ablak- illetve párkányetetők – ezeknél érdemes lehet egy plusz tálcát is alátenni, hogy a madarak minél kevésbé szemeteljék össze az alattunk lakók erkélyét.

Végül: a madáretetőket takarítani is kell, hetente akár többször is érdemes kisöpörni, rendbe tenni. Ezzel egyrészt segíthetünk a madaraknak, hogy minél hamarabb, minél könnyebben megtalálják a számukra szükséges eleséget, másrészt sokkal esztétikusabb látvány egy gondozott madáretető a mi számunkra is.

Cinkegolyót pedig otthon is könnyen készíthettek ezzel a módszerrel: 

Ajánljuk még: 

FÉLELEM ÉS RETTEGÉS ÉS APRÓ SIKEREK – MACSKÁSKÉNT EGY KUTYÁS ALBÉRLETBEN
4 SZOBANÖVÉNY, AMI VISSZAHOZZA A TAVASZT ÉS TÉLEN IS SZÍNT VARÁZSOL AZ OTTHONODBA

 

 

Már követem az oldalt

X