Liszt, só és ecet – így (is) harcolhattok a zsíros szennyeződés ellen

Otthon

Liszt, só és ecet – így (is) harcolhattok a zsíros szennyeződés ellen

A karácsonyi készülődés küszöbén a konyha az egyik legmacerásabb terület, már ha a takarításról van szó – főleg a zsíros szennyeződések miatt. Íme egy kis segítség, amivel talán könnyebben megszabadulhattok egy-egy makacs folttól – természetes tisztítószerekkel.

Néhány nappal ezelőtt, a kezemben egy pohár (jól megérdemelt) vörösborral sétáltam keresztül a konyhán, miután olyan csodaszép rendet teremtettem, hogy csak úgy csillogott minden. Azt terveztem, hogy a nappaliban az egyik fotelbe huppanva keresek egy jó filmet, és élvezem a semmittevést, amit néhány órányi házimunka előzött meg. És akkor megláttam: a fény pont úgy tört meg, ahogy azelőtt még sosem,

de most szinte az orrom alá dörgölte, hogy milyen hanyag háziasszony vagyok.

A sütő ajtaján ugyanis tökéletesen látszódott az elmúlt napok összes zsírosabb ételének a lenyomata.

Cooking set with salt in glass bottle on dark background

Fotó: 123RF 

Ennek a tűzhely körüli területnek van egy olyan sajátossága, hogy bár letörli az ember már főzés közben is a zsírt mindenhonnan, aztán a mosogatás végeztével még egyszer áttöröljük a felületeket, a makacs szennyeződés mégsem tűnik el, az alaposabb tisztítást igényel. Jöhet a gumikesztyű, a szivacs és a jól bevált vegyszer, ami garantáltan eltünteti a zsíros szennyeződést mindenhonnan.

Van azonban lehetőség ebben az esetben is arra, hogy valamilyen alternatív megoldással vegyük fel a harcot ellene, ezek közül mutatunk néhányat, íme!

Liszt

Kicsit furcsán hangzik, hogy éppen egy olyan alapanyaggal lehet rendet tenni a konyhában, ami egyébként az egyik legnagyobb rendetlenséget okozza abban a helyiségben, de a liszt szuper fegyver lehet a zsíros foltok ellen. A frissen kifröccsent pacát be kell szórni liszttel, ami felszívja majd a koszt, így könnyen letörölhetjük az egész keveréket, persze csak miután kihűlt. Amint  a zsír kezd megdermedni, ez az út már nem járható!

Flour background

Fotó: 123RF  

Szódabikarbóna és víz

A szódabikarbóna sokoldalúságát minden bizonnyal nem kell bemutatni, alighanem az egyik legfontosabb dolog, amire a háztartásban szükség lehet. Vízzel összekeverve kiváló tisztítószer válik belőle, amely bevethető például a konyhapult letakarítására. Különösen hatékony a gyümölcslé vagy a kávé okozta foltok ellen, s mivel enyhén lúgos kémhatású, így nem okoz gondot neki a zsírral való küzdelem sem. A jó házi zsíroldóhoz össze kell keverni 3 evőkanál szódabikarbónát körülbelül 2,5 deciliter vízzel. Egy szivacs segítségével dörzsöljétek át ezzel a zsíros felületet, végül jöhet az öblítés és a szárítás.

Mosogatószer

Nem meglepő, hogy a mosogatószerrel lehet tisztítani a zsíros szennyeződéseket, hiszen ez az egyik fő üzenete a legtöbb reklámnak. De hogy a ruhára fröccsent zsír eltüntetésében is nagy hasznát vehetjük, az már nem olyan elterjedt ismeret! Egy próbát viszont megért: az utasítás szerint le kell spriccelni a ruhára vagy a terítőre fröccsent zsíros foltot mosogatószerrel, és hagyni kell rajta körülbelül fél óra hosszan. Ekkor jöhet a hideg vizes mosás. Az elv szerint a mosogatószer „megköti” a zsírmolekulákat, így könnyebb azokat a textilről eltávolítani.

Glass bowl of baking soda. Spoonful of bicarbonate. Top view, flat lay. Close up on a black background. copy space for text.

Fotó: 123RF  

Só és alkohol

Ha olyan helyre csöppent az a fránya zsír, amit nem lehet bedobni a mosógépbe – például a szőnyeg, a fotel, a kanapé vagy a szék kárpitja –, akkor a legjobb, amit tehettek, hogy 1 rész sót összekevertek 4 rész alkohollal. Egy rongy segítségével dörzsöljétek be a foltot, és várjátok meg, amíg a zsír felszívódik. Ha eltűnt, várjátok meg, amíg megszárad az adott terület, majd egy nedves ruhával töröljétek át, nehogy végül a só hagyjon foltot!

Ecet

És eljutottunk a természetes takarítás másik nagy jolly jokeréhez, ami nem más, mint az ecet. A tűzhely felületén és a sütő belsejében is bevethető. Csak spricceljük szét a takarításra váró felületen (közvetlenül a zsírra is locsoljunk nyugodtan), majd hagyjuk hatni körülbelül 5 percig. Az ecet fellazítja a szennyeződést, így egy puha szivaccsal könnyebben ledörzsölhető lesz. Talán még hatékonyabban dolgozik az ecet, ha még forró (meleg) a felület.

Fotó: 123RF  

Nem mondhatnám, hogy alig várom, hogy kipróbáljam újra ezeket a módszereket. A legjobb lenne, ha egyikre sem lenne szükségem. De mióta kísérletezek, a sütő ajtaja is csillog. 

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

A növények teleltetésének alapszabályai

Sajnos nagyon sok téves információ, féligazság és tévútra terelő tanács kering a világhálón azzal kapcsolatban, hogy hogyan is érdemes, miképp kell teleltetni az erre igényt tartó növényeinket. A nem megfelelő gyakorlat aztán szomorú csalódást hoz magával: beteg, legyengült növényeket, és legrosszabb esetben a tavaszt már meg nem élő kedvenceket. Itt az ideje tehát összefoglalni, hogy mit lehet, mit nem, mit kell és hogyan kell tennünk ahhoz, hogy hidegérzékeny növényeinknek is valóban nyugodt és kiegyensúlyozott telük lehessen.