Otthon

Könnyen készíthetsz házi illatosítókat az őszi kert kincseiből – öt variációt mutatunk

A hosszúra nyúlt ősz még kecsegtet illatos kincsekkel. Öt ötletet mutatunk, hogy a kert kincsei vezessék az orrodat!

Őszi potpourri házilag

A potpourri olyan szárított növényi részekből álló keverék, amely kellemes illata mellett látványos eleme lehet a szobának, pláne ha egy hozzáillő szép edényben helyezzük el. A déli órákban, amikor már a növényekről ellebbentette a szellő a reggeli párát, összegyűjtök egy kosárra valót. A potpourrihoz olyanokat válogatok, amelyek már kezdenek száradni, színűk kezdi az ősz fakó-pasztell hangulatát átvenni. Természetesen aromás, illatos növények ezek: citrom- és mentaillatú muskátli, cickafark, zsálya, de kerül bele néhány kicsi örökzöld ágacska, dália, örömmel virágzó rozmaringág. Szépen elrendezem őket egy dekoratív, lapos tálon.

Néhány hétig lehet benne gyönyörködni. Ha teljesen megszáradt, felfrissíthető néhány csepp tiszta illóolajjal, ha pedig már a karácsonyi dekorációknak kell átadni a helyet, akkor a komposztra kerül.

illatosító házilag

 

Illatzsákocskák

A legnépszerűbbek illatosítók a zsákocskák, amelyekbe szárított, finom szagú növények kerülnek. Legtöbbször a levendulára gondolunk ilyenkor, de ez sem kötelező elem. Maradék vékony anyagokból kisebb-nagyobb zsákocskát varrhatunk – de akinek kényelmesebb, vásárolhat kis textil- vagy organza zacskót. Ebbe tegyük a teljesen megszárított növényi részeket: lemorzsolt levendulát, rózsaszirmot, körömvirágot vagy bársonyvirágot. A zsákok száját vagy bevarrjuk, vagy egy hozzáillő szép szalaggal átkötjük. Kerülhet a ruhásszekrénybe, vagy a bőröndbe, táskába. Adható ajándékba, ott lehet az irodában a kezed ügyében, mert megnyugtat a gyömöszölése és az illatolása is…

illatosító házilag

 

Illatos csokrok csipeszen

Ezek a kis csokrok nagyszerűek, és roppant egyszerű az elkészítésük! 7-8 pici szál aromás, illatos növény kell csak hozzá, egy vékony zsinór vagy rafiaszál, és egy facsipesz. Az apró növénykéket csokorba szedjük, átkötjük, majd a madzaggal szépen ráerősítjük a csipesz egyik szárára. Ehhez a művelethez lehet, hogy három vagy négy kézre lesz szükség, de csak egy pillanatig, amíg mindkét madzag a csipeszen belülre kerül. Az így felékesített kis „virághordó” csipeszek remekül mutatnak az ünnepi asztalon: teheted szalvétára, rácsiptetheted az abroszra. Lehet ültetőkártya-tartó, ajándékkísérő, ajándéktasak-lezáró. Vagy mosolyt varázsolhatsz vele bánatos barátnőd, arcára egy ködös reggelen.

Úszómécses befőttesüvegben

Fogj egy befőttesüveget, töltsd meg vízzel. Tegyél bele néhány növényt, ami a kezed ügyébe akad: lehet fenyőágacska, tuja- vagy borókahajtás, rozmaring- vagy levendulaág. Kerülhet bele citrom- vagy narancskarika is, esetleg egy fahéjrudacska. A lényeg, hogy tetszetősen mutasson az üvegben a növény-összeállítás. A mécsest ejtsd a víz tetejére, és kész is! Ha csinosabbá tennéd, köss rá zsinórt vagy egy szép spárgából masnit. A vízbe cseppents egy-egy csepp citrom- vagy erdeifenyő-olajat, aztán élvezd a táncoló lángjátékot és a szétáradó illatfelhőt!

Illattölcsér

Sajnálom a szép csomagolópapírokat kidobni. Ha kapok becsomagolt ajándékot, mindig óvatosan bontom ki, kisimogatom a papírt és elteszem. Ez ilyen nagymamás dolog, azt hiszem. És a végén rájövök, hogy a kicsit meggyűrt és már használt papír nem igazán jó semmire. Illetve, csak egy dologra: kreatívkodni lehet vele. Például kis tölcsérek készülnek, amelyekbe illatos friss, vagy szárított virágok kerülnek, kis csokorba kötve. Remekül mutatnak, ajándékba is adhatók, de szép díszei a lakásnak, irodának is, és kellemes illatot árasztanak. Ennek persze feltétele, hogy jól válasszuk össze a belevalókat! Ha a színekre figyelünk, nem lehet baj!

 

Ajánljuk még:

Már megint élelmiszert kellett kidobnod? – a hűtőben tárolás tudománya segíteni fog

Akármennyire is marginális kérdésnek tűnik, az élelmiszereink hűtőben való tárolásának egész tudománya van! Nem véletlenül, hiszen egészségesebb és kevésbé élelemiszerpazarló életet élhetünk, ha tovább tartjuk fogyasztható állapotban a hűtőnk tartalmát. Sok élelmiszer ugyanis azért végzi a kukában, mert elfelejtettük megenni vagy mert szokatlanul gyorsan romlott meg. Vajon mi az utóbbi oka?

 

Már követem az oldalt

X