Otthon

Készítsetek téli, állatos dekorációt – akár már óvodással is!

Ha nincs hó, télen is gyűjthetünk terméseket a kirándulások során. A hosszú estéken aztán remek kikapcsolódás, ha ezekből alkotunk. Az eredményekkel a téli varázsvilágot is megidézhetjük a lakásban, ráadásul nem kell hozzá más, mint egy kis kosárnyi erdei termés...

Kezdésként készítsük elő az alapanyagokat: ha a termények nedvesek, a fűtőtest közelébe szárítsuk meg őket. A nyirkos, vizes alapanyagokkal nehezen lehet dolgozni és könnyen megpenészednek. A tobozok a száraz meleg hatására szépen kinyílnak, a sima felületekről lepotyog a korábban ráragadt por. Ha az ünnepi diótörésnél tettünk félre dióhéjat, a nyári befőzéseknél barack- vagy szilvamagot, most ezeknek is nagy hasznát vesszük! Az asztalra borítsunk csomagolópapírt, rakosgassuk ki a kincseket. Lehet ceruzával vázlatokat is rajzolni a papírra, de a bátraknak, vagy azoknak, akik nem szeretnek hosszan előkészülni, már indulhat is a munka.

Mókus

A mókushoz két szivartobozra lesz szükség, ez a lucfenyőnek vagy az ezüstfenyőnek a toboza. Ezenkívül egy darab fakéreg- vagy fából vágott lapocska szükségeltetik még, ez lehet az alap, amire ültetjük az állatot.

Egy-egy tobozból elkészülhet az állat teste és farka, dióból vagy gesztenyéből pedig fejet varázsolunk rá. A füleit és a végtagjait magokból, ágdarabból, vagy bükkfatermésből álmodhatjuk meg. Jópofa, ha a kezébe valami ropogtatnivalót is helyezünk: nagyon jól mutat benne egy kalapos makk!

 

 

Süni

A sün teste egy rózsatoboz az erdei fenyőről. Ha sikerül egy „selejtes” tobozt találni, amelyiknek az egyik oldala kicsit laposabb, az a legjobb hozzá! A feje fél dióhéj, az orra egy száraz, fekete bogyó. A kertben a vadszőlő alatt vagy a fagyalbokron biztos találunk néhányat! A tüskés testét a bükkfa terméseiből alakíthatjuk ki, a tobozpikkelyek közé nyomkodva és beragasztva. A szeme helyét filctollal érdemes megjelölni.

 

Madár vagy pillangó, esetleg egy nagy rovar

A gyerekek, amikor ezt készítették, nem tudtak dűlőre jutni, milyen állatot formálnak: mindenki mást látott benne. Ami közös volt, hogy nagyon szerették ezt a kis figurát! Egy szivartoboz, egy makk-kalap, egy dió és négy falevél az alap-összeállítás. Azután még attól függően, hogy ki éppen milyen állatkát gyárt, alakíthatja tovább. Ha egy kis madzagot is ragasztunk rá, akkor fel is lehet függeszteni az ablakra vagy egy szép göcsörtös ágra.

 

 

Bagoly

Egy rózsatoboz, két makk-kalap alkotja a bagoly testét. A szemét hangsúlyozhatjuk egy beleillő maggal, a füleit pedig a bükkfa négybe vágott terméséből varázsolhatjuk a fejére. Erre is kerülhet akasztó, ha függeszteni szeretnénk, de jól mutat egy erősebb ágra ragasztva is.

 

 

Kisegér vagy erdei rágcsáló

Ehhez csupán egy kisebb, hosszúkás tobozra, egy fél dióhéjra és egy darab spárgára lesz szükség. Persze, aki szeretné, tovább ékesítheti a kis állatkát, tehet rá szemet, fület, orrocskát a fent ismertetett módokon.

 

A kész figurákat lefújhatjuk levélfénnyel vagy hajlakkal, ha szeretnénk kiemelni a természetes anyagok natúr szépségét.

 

 

Már követem az oldalt

X