Otthon

Gyűjtögetett varázslat: az ünnep legszebb díszeit nem a boltokban kell keresni

Előre le kell szögeznem, hogy a tél közeledtével, a természet nyugovóra térésével igen nagy különbségek vannak a tekintetben, hogy az ország mely részein milyen termések gyűjthetőek még. És mivel a mostani írásom nem a gasztronómiai, hanem a kreatív felhasználásokról szól, ezért olyan terméseket is megtalálhat benne a kedves olvasó, aminek szezonja már nincs, de az avar alatt még meg-megbújhat belőlük pár gyűjthető darab…

Senki se aggódjon, ha odahaza nem talál valamit az itt felsorolt kincsekből – ahány táj, annyi életközösség. Az erdőbe, erdőszélre érve érdemes megállnunk egy pillanatra, és egy teljesen más nézőpontból tekintenünk az előttünk magasodó fákra és a lábaiknál elterülő világra. Megszámlálhatatlan szín és forma összjátéka tárul fel előttünk, lehetőségek millióit kínálva: legyen szó egy termésekből összeállított asztaldíszről vagy egy apró karácsonyi ajándékról, sok mindent felkutathatunk még ezekben a napokban. Jó hír, hogy nem kell tudnunk előre azt sem, mit szeretnénk. Csak szedjük egy kosárba azt, ami megtetszik. Hagyjuk, hogy a pillanat, az érzékek irányítsanak, és a talált kincsek hozzák létre a saját kompozíciójukat. Kivételesen ne irányítsunk, csak sodródjunk az élményben, és bízzunk a természet bölcs játékában – szinte biztos vagyok benne, hogy nem fogunk csalódni! Egy dologra viszont ügyeljünk: mindig tartsuk be az erdőjárás szabályait, és mindig adjuk meg a tiszteletet az erdő összes lakójának!

Ha szerencsénk van, meleg ősz után decemberben még találhatunk galagonyát, kökény vagy berkenyét. Amellett, hogy ezek mindegyike ehető termés, rendkívül jól mutatnak dekorációs elemként is. A galagonya piros bogyói egy apró asztaldíszben a magyal hangulatát idézik, egy kékes-lilás árnyalatban hamvasodó kökény jól mutat egy lehullott nyírfakéreg fehérjén, a berkenye pedig nagyon szép duót alkot a magasban megbúvó fagyönggyel. 

Fagyöngy: mint ismeretes, mérgező növényünk. Egy fákon élősködő örökzöld, ami leginkább az akácost, nyárfákat és fűzfákat kedveli, de számos más helyen is könnyedén észrevehetjük. Szerencséje, hogy legtöbbször olyan magasan nő, hogy esélytelen leszednünk, de például egy almafán megtelepedő fagyöngyöt könnyűszerrel elérhetünk. Legtöbbször kinti ajtódísznek használják, méghozzá fellógatva – így sokkal tovább megőrzi üde színét. Tekintve, hogy mind levele, mind bogyója tartalmazhat veszélyes anyagokat, gondoskodjunk arról, hogy gyermekeink ne érhessék el, ne ehessék meg! 

Hasonló óvatossággal kezelendő a boróka is! Viszont ha meggyőződtünk róla, hogy nem okozhat bajt senkinek, érdemes felhasználnunk az ünnepi díszítés során, mert nagyon izgalmas, kreatív formák és kompozíciók alkothatók belőle. Az ügyesebbek még borókakoszorút is tudnak készíteni – nem is gondolnánk, mennyire gyönyörűek ezek!

Örök klasszikus a csipkebogyó – kreatív felhasználási lehetőségei szinte végtelenek. Nagyon szépen mutat fenyőcsokrokban, vagy egy-egy visszafogott, minimál stílusú kézzel készített karácsonyfadíszen. Készülhet belőle szalvétagyűrű, de tűzhetjük az adventi koszorúba is.

Ritkábban gondolnak rá, pedig kifejezetten szép megoldások születhetnek segítségével: ő a madárberkenye, aminek narancssárga bogyói izgalmas árnyalatot csempészhetnek a téli díszekbe.

Ne feledjük: állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű növényt gyűjthet külön engedély nélkül, és mindezt „az erdőgazdálkodó köteles tűrni”. A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni, és tudnunk kell azt is, hogy a védett növényeknek minden részét tilos gyűjteni!

A kreatív boltokban magas összegekért árult apró tobozokért, égerfa termésekért egy fillért sem kell kiadnunk. Elég nyitott szemmel járnunk-kelnünk: számtalan helyen gyűjthetünk belőlük. Egy kis szivacs, fehér festék és ugyanolyan dekoratív „hófedte” díszeket készíthetünk, mint amilyeneket az üzeletekben kínálnak.

Felhasználhatjuk a dió héját, sőt: a legtöbb nyáron eltett magot is. Nézzék meg bátran a kreatív boltok kínálatát: arannyal, ezüsttel befújt barackmagokat árulnak, keményített tölgyfalevelet, fakéregdarabokat, és festett faágakat. Ezeket egy kis gyűjtögetéssel mi magunk is beszerezhetjük, és ezzel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, hanem az egészségünknek is kedvezünk!

Adhatunk egy kis misztikumot a borostyánnal, jöhet a magyal, tarka magyal vagy a különféle madárbirsek is. Üde zöld színt hoznak a fenyő, cédrus, tiszafa vagy tujaágak, de itt is kellő körültekintéssel járjunk el, hiszen a borostyánt és a tiszafát is mérgező növényként tartják számon. Nagyobb gyerekeknél, felnőtteknél ez nem jelenthet gondot, de a legkisebbeknek meg kell tanítani, hogy nem ehetnek belőle!

Láthatjuk, hogy egy rövid sétával is termések és alapanyagok tucatjait gyűjthetjük össze, ezekkel pedig csodaszépen feldíszíthetjük otthonunkat. Nem biztos, hogy a boltban készen megvásárolt műanyag csillogó csodák vagy a lassan aranyáron mért túldekorált koszorúk jelentik az ünnep legszebb díszeit. Gondoljatok csak bele: milyen jó érzés lesz újra és újra ránézni egy-egy saját alkotásra, és együtt nosztalgiázni azokról a pillanatokról, amikor közösen gyűjtöttük vagy készítettük azokat a családdal!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X