Otthon

Az internet aktuális takarítókedvence: teszteltük a mosogatótablettás trükköket

Kipróbáltuk a mosogatótablettás trükköket, és több is bevált! Jó, nem olcsók ezek a kis tabletták, de most egy ismerőstől kaptam egy fél dobozzal, mert ő már nem használja, így gondoltam, tesztelem a lehetőségeket.

Sütőtisztítás

A leggyakrabban talán a sütő megtisztításán szokták bemutatni a kis tabletták erejét. Az enyémre rá is fért már, így ezzel indítottam. A tablettákat egy tál vízbe mártogatva végigdörzsöltem a sütő ajtaját és belsejét. A gumikesztyű kötelező, nagyon marja a bőrt! Kicsit hagytam hatni, majd papírtörlővel áttöröltem. Hűha! Tényleg látványosan leszedte a zsírt, azt kell, hogy mondjam,

hatékonyabban is, mint az erre a célra készült zsíroldó.

A papírtörlő után nedves ruha, majd újra papírtörlő – és kész is lettem. Gyors, eredményes munka volt. Nem mondom, hogy nem maradt egy-két makacsabb ráégett folt, de azokat utána dörzsivel hipp-hopp eltávolítottam. Szóval, működik!

Leégett edényekre

Az edénybe vizet kell tenni és egy tablettát, majd felforralni, illetve a forrás után még tíz percig kis fokozaton tovább melegíteni. A kipróbálás kedvéért azért nem égettem oda az ételt, de megtette helyettem a lányom, akinek sikerült a rizsre nem odafigyelni. Máskor ecet és szódabikarbóna a nyerő kombináció, most azonban a tablettás módszert vetettem be. Tapasztalatom szerint nem jobb, de nem is rosszabb az egyéb praktikáknál: szépen feloldódott az odakozmált rizs, bár utána még át kellett súrolni a makacsabb foltokat.

A mosógép tisztítása

Penész és szagok ellen nem árt a mosógépet időről időre megtisztítani. Én ecettel szoktam, és mert az enyémet nemrég takarítottam, de mindenképp ki akartam próbálni, fiatal unokahúgom gépét rohamoztam meg. Kellett is a roham, panaszkodott, hogy hiába szellőztet, van valami ázott szaga a mosott ruháknak. Ecetet tanácsoltam korábban, de hát fiatalság, bolondság, naná, hogy még nem csinálta meg. Így viszont alkalom nyílt a tablettás tisztítás próbájára: négyet tettem az üres dobba (kis gépekhez vagy enyhébb szennyeződés esetében három is elég), és a legmagasabb hőfokú programot indítottam el. Ez a trükk is tökéletesen bevált: a gép ragyogó lett (pedig a penésszel is meg kellett birkózni), a ruhák pedig azóta illatosan kerülnek ki belőle.

Törölközők fehérítése

Na, ez viszont nem jött be, vagy legalábbis nem olyan mértékben, mint ahogy arról áradoznak az interneten. A mosószer mellé egy-két tablettát kell adni, és akkor állítólag nagyon szépen kifehéríti a ruhákat, lepedőket, törölközőket. Nálam valamennyire tényleg fehéredett a szennyes, de távolról sem olyan eredménnyel, mint amikor hagyományos fehérítőt használok.

A WC tisztítása

A leírások úgy szólnak, hogy simán a WC-be kell dobni a tablettát, megvárni, amíg feloldódik, és a kefével utána átsúrolni kicsit. Nekem jó sokáig oldódott, de érdemes volt kivárni – nagyon szép fehér lett a lefolyó, ráadásul a maradék vízköves rész tisztítása már pillanatok alatt megvolt.

Mivel tényleg elég drágák ezek a kis tabletták, nem minden esetben fogom bevetni őket. De a sütőtisztításnál és a mosógép-tisztításánál igen: szebben és gyorsabban lehet megoldani a kitakarításukat,

ráadásul még mindig gazdaságosabban jövök ki, mint a zsíroldóval vagy a több liter ecettel, amit a mosógéphez szoktam használni.

Próbáld ki te is, hátha jobban működik bizonyos területeken, mint a megszokott tisztítószereid!

Nyitókép: Elke Wetzig/Wikimedia

Ajánljuk még:

A grillező tisztán tartásának alapszabályai: 8 lépés, amit ne hagyj ki

Szuper nyári program a grillezés, aki csak teheti, igyekszik a szabadban sütögetni családi, baráti társaságban. Viszont állandó nyűg a rács és a grillhez való eszközök tisztítása. Sokan azt hiszik, nincs is szükség erre, mert a magas hőfokon úgyis leég minden szennyeződés. Van egy rossz hírünk: ez sajnos nem igaz. Mutatunk néhány ötletet a grilleszközök megfelelő tisztításához!

 

Már követem az oldalt

X